Castell de Castellar

Foto: 

Pere Pascual

Un tresor amagat al Castell de Castellar

Descobrim els secrets d'un castell mil·lenari
Ariadna de Anta
,
17/03/2016
Entorn
El Castell de Castellar compleix més de mil anys d'història i encara avui s'aixeca imponent entre turons i serres. Quan parlem de castells sovint la imaginació ens fa recórrer a històries cavalleresques relacionades amb novel·les o el cinema, però aquest castell de pedres i parets reals guarda un testimoni únic i magnífic del seu passat, el testament de Seguí de Castellar, el primer senyor que va tenir i que data de 1022. Així que tot i tractar-se d'un castell de menudes dimensions, les històries que amaga són immenses i a través d'aquestes se'ns revelarà una part interessantíssima de la vida dels nostres avantpassats, explicada a través de romanços apassionants. Gaudir d'aquesta història és més que gaudir de la història d'un castell, és l'autèntica història d'un poble i un territori.

On està situat ben bé?
El trobarem a l'extrem sud del municipi bagenc d'Aguilar de Segarra, a tocar del terme municipal de Rajadell. El castell s'eleva a quatre-cents cinquanta metres d'altitud damunt un morro de serra que impera tres valls solcades per la desembocadura de tres rieres del territori; la riera de Rajadell, tot i que s'origina a Aguilar, la riera de Grevalosa i la riera de Maçana. La seva situació respon a la necessitat d'esdevenir punt estratègic sobre l'antic camí ral que sortia de Manresa i anava cap a Lleida i Aragó, i que era també una via de comunicació entre el Bages i la Segarra. De fet, avui podem contemplar des de dalt del castell l'antiga carretera comarcal, la via del tren i l'eix transversal com a rèplica moderna de l'antic camí que utilitzaven els homes que caminaven per aquesta vall.

Cinc cèntims d'història
Pel que fa a la història, la coneixença més antiga que es té del castell data del segle X, concretament l'any 983 i actualment se'n conserven la torre originaria i dos murs. Es tracta d'una fortificació d'estil gòtic que amb el pas del temps ha patit diferents modificacions i usos, des de funció militar, residència senyorial i masoveria. Forma part de tot un seguit de fortificacions construïdes al territori durant la reconquesta de finals d'aquest segle. En aquella època els àrabs dominaven les terres de ponent, i és per aquest motiu que a fi de controlar les seves incursions, que arribaven a Manresa i fins i tot a Barcelona, s'alçaren tot un seguit de fortificacions en llocs elevats per contenir aquests saquejos i privar-los el pas a través de terres planes com el Bages, el Vallès o l'Anoia. Així, de mica en mica, des d'aquests castells la reconquesta va anar progressant cap a l'oest fins arribar al 1050 a Tàrrega. Juntament amb l'església parroquial de Sant Miquel de Castellar, la Rectoria i el Molí conforma un conjunt monumental històric declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, dins el Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.


Foto: Pere Pascual

El testament de Seguí de Castellar
Diuen que els castells amaguen tresors i és ben cert que el castell de Castellar ens ha deixat un tresor molt i molt important. Com ja hem explicat, es tracta del testament del primer senyor que va tenir el castell, Seguí de Castellar, amb data de l'any 1022. Gràcies a aquest preuat document s'ha pogut saber que Seguí inicià la reconquesta des d'aquest castell i que al segle XI el territori ja estava reconquistat i feudalitzat. En el testament també hi consta descrit tot el territori dominat en aquell moment, on a banda del propi terme, també hi restaven sota el seu domini sis torres que van esdevenir nuclis medievals emmurallats i que han perdurat fins avui: les Coromines, el Seguer, Puigfarner, Sant Valentí de Vilallonga, Solanelles i la Guàrdia Pilosa.

Els senyors del Castell
En gairebé mil anys d'història cinc dinasties han dominat el castell. Tot i que d'entrada la funció del castell era militar, va anar transformant-se. Els Castellar conqueridors, descendents de Seguí, van ser representants feudals del terme fins a finals del segle XIII. Els Grevalosa medievals i renaixentistes, van tenir el domini des de mitjan segle XIII fins al segle XVI. Els Amat als segles XVII i XVIII, i els Càrcer i els Vilallonga al segle XIX. L'any 1997 Joan Joaquim de Vilallonga i Girona, actual comte de Castellar, va cedir el castell a la Fundació de Castells Culturals de Catalunya per fer front al deteriorament en què es trobava l'edifici, però no va ser fins l'any 2005 que l'Ajuntament d'Aguilar de Segarra se'n va fer càrrec i va assumir la gestió de la restauració. El 8 de setembre de 2012 es va inaugurar la primera fase de les obres de restauració del castell i la museïtzació d’una sala.

I què més?
A través del castell se'ns explica l'articulació d'un territori. Aquesta història ens descobreix la vida d'una societat sota règim feudal, la vida en un castell, els lligams indissolubles entre la fortalesa, l'església, la rectoria i la importància del molí. La història del naixement de la masia catalana, històries de la vida de nobles i pagesos, les assemblees de pau i treva, el significat de les sagreres, secrets de la cultura oral, remeis antics i oracions per curar tots els mals. Secrets del territori tals com que l'any 1068, el comte Ramon Berenguer I es comprà un terreny a la demarcació de Vilallonga i amb el temps va ser el bressol de la vila reial de Sant Martí de Sesgueioles. Curiositats com ara que Blanquina de Grevalosa deixà escrit l'inventari de la seva cambra, la cambra del celler, la cuina, el bestiar i el molí, o que Francesc d'Amat i Grevalosa va anar a veure el cardenal Richelieu per demanar protecció a França durant la guerra dels Segadors. Fins i tot que Marianna de Lentisclar tenia un inventari de tot l'armari del seu marit.

Mil anys de noblesa catalana explicada amb passió i entusiasme per la historiadora Roser Parcerisas.

 

Més informació: 

Visites guiades al castell:
Cada segon diumenge de mes: de 10 a 13h.

També es fan visites concertades.

Per concertar visita cal trucar a l'Ajuntament d'Aguilar de Segarra, al telèfon 938 366 080 | 680 516 710, o bé per correu electrònic:
info@castelldecastellar.cat

Preu: 2€ adults | gratuït els menors de 12 anys.

Com arribar-hi:
Des de la carretera C-25 (Eix Transversal) direcció Lleida, cal agafar la sortida 120/Castellar. Des d'aquí cal dirigir-se al nucli de Castellar i, al sortir del poble en direcció a Calaf per la carretera N141, hi ha un trencall a l'esquerra amb un cartell que indica "Al castell". Cal seguir la pista de muntanya, de 3,3 km i en bon estat, que condueix fins el conjunt del castell. Accés sense problemes i ben senyalitzat.

Coordenades GPS: 41°43'40.6"N 1°38'56.6"E

Més informació:
www.castelldecastellar.cat

www.aguilardesegarra.cat

A

També et pot interessar