Foto: 

Ariadna Caballero
Una passejada entre vinyes

Els 10 plans per fer aquest estiu al Penedès

Us donem algunes idees per aquest temps de calor, festes majors, castells i vins ben fresquets
Surtdecasa Penedès
,
10/07/2018
Entorn
A Surtdecasa Penedès us anem proposant setmana rere setmana diferents maneres de descobrir les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Ara que ja és estiu i, per a moltes persones, arriben les vacances, us volem donar algunes idees per gaudir del Penedès en tots els seus vessants. Festes majors, castells, enoturisme, patrimoni, paisatge...

Jaciment de Darró a Vilanova i la Geltrú | FOTO: Goretti Martínez
1. Descobrir com vivien fa milers d’anys
Fa no gaire publicàvem un article on recollíem jaciments arqueològics visitables a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf. Amb més o menys museïtzació, amb més o menys recreació, aquests espais són font d’informació valuosíssima per conèixer millor com vivien els habitants d’aquest territori en el passat.
Més informació
 


Senyalització del pas de la Via Augusta al Vendrell | FOTO: Ariadna Caballero
2. Recórrer el pas de la Via Augusta pel Penedès
Aquesta mateixa setmana, a Sant Pere de Lavern, s’ha presentat un dels 30 mil·liaris de senyalització que s’han instal·lat al Sender de la Via Augusta al seu pas pel Penedès. Els mil·liaris es posaven al costat de les calçades romanes per assenyalar les distàncies cada milla romana, uns 1.481 metres. Se n’han instal·lat vuit a les estacions de tren ubicades al llarg del sender, i vint-i-dos més a diferents punts de la ruta, que transcorre per dotze municipis penedesencs al llarg de 70 quilòmetres. Es tracta de la primera comarca catalana que ha instal·lat la senyalització de la ruta. El Sender de la Via Augusta forma part d’una projecte europeu de recuperació de vies romanes al Mediterrani. Al Vendrell també s'hi havien fet accions en aquest sentit: a principis d'any, l’Ajuntament del Vendrell va museïtzar el tram de la Via Augusta situat al sud del nucli urbà, que té una longitud d’uns 1.430 metres i una amplada variable que pot anar dels 2,90 als 8,30 metres i es pot recórrer a peu, a cavall i en BTT.
Més informació
 

  • imatge de control 1per1


La Giralda de L'Arboç | FOTO: Maria Rosa Ferré
3. Visitar llocs meravellosos al costat de casa
Hi ha alguns llocs que ocupen un espai especial en l’imaginari d’una persona. Racons per contemplar i per ser compartits. Per sentir-ne una mena d’orgull sense més motiu que la proximitat. Racons recurrents on s’atura el rellotge per un moment. Racons on resulta un plaer veure-hi la llum canviant al capvespre. Us parlem de cinc llocs que tenim a la vora i que ens agraden molt tot desitjant que els gaudiu i els aprecieu tant com nosaltres. Aquí us parlàvem de l’ermita d’Espiells, la Giralda de l’Arboç, el castell de Ribes, l’ermita de Foix i l’església de Santa Maria a Santa Oliva amb les fotos precioses de Maria Rosa Ferré.
Més informació
 


Un grup de ciclistes | FOTO: Cedida
4. Sortir en bici
La bicicleta de muntanya és un vehicle ideal per recórrer les comarques del Penedès. La plana penedesenca entre vinyes, el massís del Garraf i alguns punts de gran visibilitat com el Puig de l'Àliga o Les Gunyoles són espais sovintejats pels aficionats al ciclisme. En aquest article us proposàvem cinc rutes de dificultat diversa que us permetran gaudir del paisatge del Penedès en qualsevol època de l'any i descobrir-ne la diversitat, a més d'alguns dels seus indrets emblemàtics.
Més informació
 


Castell de Calafell | FOTO: Àngela Llop
5. Acostar-nos als castells que esquitxen el paisatge penedesenc
Dalt de muntanyes i turons o a les parts més alçades de nuclis poblats, els castells són testimoni de la història d’un territori i formen part del seu paisatge. Al Penedès i el Garraf hi ha castells llegendaris, alguns ben conservats, altres que continuen habitats malgrat el pas del temps, i alguns altres dels quals ja només en queden les runes. La majoria de fotos són de l’Àngela Llop.
Més informació
 


Els pèlags de Foix | FOTO: Joan Mestres
6. Fer un bany en plena natura
Al Penedès, l’aigua circula en forma de rius, rieres i gorgs a l’interior (quan hi ha aigua) i tenim el privilegi de comptar amb boniques platges i cales a les costes del Garraf i el Baix Penedès. També tenim espais naturals d’interès amb l’aigua com a protagonista com el Pantà de Foix o els Pèlags de Vilobí on no és permès banyar-se. En aquest article hem recollit sis llocs on podeu prendre un bany que són especialment estimats pels penedesencs. Com sempre, us demanem que tracteu aquests espais amb la cura que es mereixen i que aneu amb compte a l’hora de banyar-vos.
Més informació
 


El Balcó del Penedès a Font-rubí | FOTO: Ariadna Caballero
7. Contemplar l’Alt Penedès des d’una altra perspectiva
Canviar de perspectiva. Això ens proposa l'experiència Miravinya, una ruta pensada per fer en cotxe i que us farà descobrir el Penedès amb uns altres ulls. Perquè... no és cert que quan ens ubiquem en un nou punt de vista aconseguim copsar matisos i aspectes que mai havíem contemplat? Aquest és un recorregut pel paisatge, la geografia, la natura, la història, la cultura i el patrimoni penedesenc. Preparats? Gaudiu del trajecte!
Més informació
 


Processó de la Festa Major de Vilafranca | FOTO: Goretti Martínez
8. Anar de festa major en festa major
El Penedès és terra de folklore i tradicions. Les seves festes majors tenen un “qui sap què” que fan involucrar la gent, vingui d’on vingui i sigui com sigui. Si voleu vibrar de debò amb l’ambient festamajorenc no us perdeu la tronada que dóna inici a la festa major de Vilafranca, la processó en honor a Sant Bartomeu de Sitges, la carretillada de l’Arboç o, ja al setembre, la festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia. Són només alguns punts àlgids que us recomanem però no dubteu a remenar entre els programes de les festes majors de les nostres comarques. Les anem penjant a l'agenda.
Més informació
 

  • imatge de control 1per1


Detall d'un castell | FOTO: Castellers de Vilafranca
9. Fer castells! O veure'ls 
Les diades castelleres que sovint acompanyen les festes majors del Penedès i el Garraf són un autèntic espectacle per emmarcar. Rivalitat, esforç, construccions impossibles, treball en equip, superació constant… No deixeu de prendre posició a les places (amb un barret i una bona ampolla d’aigua fresqueta com a còmplices) per poder veure castells que fan història. La diada de la festa major de Vilanova, el dissabte 28 de juliol, la de Sant Fèlix a Vilafranca, el dijous 30 d’agost, i la de festa major de l’Arboç, el diumenge 26, són algunes de les cites que no us podeu perdre. També les anirem recollint a l'agenda a mesura que s'hi acostin.
Més informació
 


Tast a Albet i Noya | FOTO: Àngela Llop
10. Visitar cellers i caves
Ja sabeu que som terra de vinyes i vins i cada cop són més els cellers que ofereixen als visitants la possibilitat de descobrir les interioritats de l’elaboració dels seus beuratges i el treball que fan dia a dia en contacte amb la terra. A enoturismePENEDÈS es recullen moltes possibilitats per a tots els gustos.
Més informació
 

A

També et pot interessar