El Bruc, un poble de llegenda

Foto: 

cedida

El Bruc, un poble de llegenda

Coneixem els racons d'aquest municipi anoienc
Marta Carles
,
19/01/2018
Entorn
Tranquil, acollidor, marcat per una batalla i una llegenda heroica, amb un calendari plegat de festes i tradicions, i envoltat d’un bell entorn natural inacabable de recórrer. Així és el municipi del Bruc, una població situada al Centre de Catalunya, a tocar de l’A2 i que s’estén sota la mirada de la muntanya de Montserrat. Avui hi fem parada i fonda per conèixer-ne tots els racons acompanyats com sempre per Anoia Turisme.

El Bruc, un dels quatre municipis que formen els Portals de Montserrat, juntament amb Monistrol de Montserrat, Marganell i Collbató, és un poble de la comarca de l’Anoia format per quatre nuclis de població: El Bruc, Bruc Residencial, Montserrat Parc i Sant Pau de la Guàrdia. El nucli central és el que porta el mateix nom que la població, i per arribar-hi és ben fàcil, només hem d’agafar l’autovia A2 i quan passem pels peus de la muntanya de Montserrat, veiem de seguida el cartell que ens desvia i ens porta directe al nucli central.

El Bruc és un poble petit que convida a fer una passejada pels seus carrers i si fa bon temps, seure en alguna de les diverses terrasses de bars i cafeteries. Al llarg d’aquest passeig visitem alguns llocs emblemàtics de la població molt interessants de conèixer. El primer és l’església de Santa Maria del Bruc.

  • imatge de control 1per1

Està situada al final del carrer de la Parròquia i és un edifici protegit com a bé cultural d'interès local. El temple original, del segle XI, responia a una construcció romànica (l’any 1080 es construí el campanar), d’una sola nau. El seu aspecte actual respon a diverses modificacions portades a terme al llarg de diversos segles. Amb la construcció de l’actual temple, d’orientació nord-sud, l’antic absis passà a convertir-se en una capella lateral.

Destaquen les pintures situades a la part interna de l’absis romànic, que daten del 1300. Es representa el Crist Majestat, inscrit en una màndorla, al voltant de la qual s’inscriuen les figures del Tetramorf o els símbols dels Evangelistes; separades per una finestra romànica de mig punt apareixen les escenes de la Coronació i la Dormició de Maria. A la volta pre-absidial o arc triomfal hi ha dos registres separats per una decoració purament ornamental: a la banda esquerra, els Reis Mags a cavall; i a la banda dreta la Visita del Mags a Herodes i la Degollació dels Innocents; la part inferior resta ocupada per una decoració sobre fons groc de formes cúbiques. Les pintures de l’absis van ser descobertes l’any 1958 gràcies a la curiositat de Mn. Jaume Torrent el qual va observar l’existència d’un absis romànic a l’exterior molt amagat darrera d’uns nínxols del cementiri.

Després de fer quatre fotos, sortim de l’església i ens arribem fins al carrer del Bruc del Mig 55, on trobem el Museu de la Muntanya de Montserrat, situat en un edifici modernista construït a finals dels segle XIX.

El Museu pretén ser un referent relacionat amb l’escalada i la batalla del Bruc, i amb els anys, les col·leccions que acull s’han anat ampliant amb materials cedits per alguns veïns, entitats públiques i privades, i principalment pel Patronat de la Muntanya de Montserrat.

La mostra actual es divideix en tres seccions: 'L’escalada Montserratina', on podem trobar les peces més antigues referides a l’escalada, que daten dels anys trenta i quaranta. A més, la col·lecció té una mostra de tots els elements que s’han emprat des dels anys cinquanta fins als nostres dies. La segona secció és 'Les Batalles del Bruc', on hi trobem components de les tropes franceses i del sometent, que van lluitar dues vegades en aquell territori: bales de canó, metralla, granades, baionetes, etc. La darrera secció del museu és 'La natura relacionada amb Montserrat i el seu entorn', una mostra d’arqueologia i de fòssils del territori. El Museu també acull exposicions temporals. Les visites concertades es poden fer a través del telèfon de l’Ajuntament, al 93 771 00 06, o al telèfon mòbil 696 62 95 47 (Pere Redón).

El municipi del Bruc és conegut en la història pels fets ocorreguts el juny de 1808, en el marc de la Guerra del Francès, en què el bàndol català va sortir victoriós davant els soldats francesos. Al voltant d’aquests fets n’ha sorgit la coneguda llegenda del Timbaler del Bruc, que explica que un noi de Santpedor que acompanyava al sometent del Bruc va començar a picar el tambor que duia i la reverberació del so en xocar amb les parets de Montserrat va fer creure a les tropes franceses que s’acostava un nombre de soldats catalans molt superior a ells, i els invasors francesos es van retirar ràpidament. Per recordar aquells fets, es va erigir una escultura de pedra del timbaler, de 4,80 metres d’alçada, a l’entrada del municipi. Per cert que si visiteu el Bruc el primer cap de setmana de juny gaudireu de la festa del timbaler del Bruc, on es pot trobar una recreació de les batalles del Bruc, entre moltes altres activitats!

El calendari de tradicions i festes del Bruc també té assenyalat el 8 de maig amb la Festa del Panet, que es celebra en honor a l'Arcàngel Sant Miquel. Un cop s'acaba la Missa a l'esplanada de davant l'Església es reparteix a tothom un panet beneit. És tradició guardar aquest panet a casa doncs protegeix de malalties i de la mala astrugància fins l'any següent que es torna a tenir un nou panet beneit.
A l’hivern, el mes de desembre té lloc la fira d’hivern que amb els anys ha guanyat pes i força.  La fira està pensada i fonamentada en l’àmbit rural del municipi, així, productors i comerciants de tot el poble i voltants, es reuneixen davant l’edifici Can Casas (actual ajuntament) per tal d’oferir i vendre tota classe de productes artesans. Paral·lelament, un seguit d’activitats culturals, esportives i de lleure tenen lloc per tal d’acompanyar la jornada festiva.

Rutes per l’entorn del Bruc


El municipi del Bruc disposa d’un entorn privilegiat com és el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Els itineraris que es poden trobar en el territori són variats, de diversa dificultat i es poden fer a peu o en bicicleta btt. Existeixen senders que permeten conèixer l’entorn rural del Bruc i apreciar la gran activitat agrària centrada en l’olivera, com el 'Camí de l’oli', el 'Camí de Bruc a Collbató'. Així mateix, existeix la possibilitat d’endinsar-se al passat i reviure les rutes històriques que van ser utilitzades en els combats contra les tropes napoleòniques com el 'Camí de les batalles', a més de dotzenes de camins que donen accés a la muntanya i als seus espais idíl·lics i espirituals.

Als voltant del Bruc també trobem significatius avencs i coves per descobrir i visitar, com per exemple l’avenc dels Pouetons, la cova Tapiada, la cova de les Pruneres, la cova de can Jorba, la cova de la Font Trobada, la cova Tapada, la cova de l’Arcada, la cova de la Partió, la cova del Cabrit i la cova de l’Alfonso. No ens podem oblidar de la balma de Can Solà, que té unes dimensions certament espectaculars. Al llarg de la història ha estat utilitzada com aixopluc natural i com a espai en el qual descansaven els ramat de la zona. Avui també és un lloc ideal per l’escalada i disposa de 12 vies instal·lades. Al centre de la cavitat hi ha la font homònima, que brolla de forma periòdica.

Més informació: 

A

També et pot interessar