Montserrat

Foto: 

Angela Llop

Som País, sostenibilitat i contacte amb la natura al peu de Montserrat

Aquest cap de setmana se celebra a El Bruc la quarta edició de la jornada Som País, amb la participació de Natxo Tarrés, Teresa Forcades, Xevi Verdaguer i Esther Peñarrubia, entre d’altres
Surtdecasa Centre
,
10/04/2019
Entorn
La sostenibilitat i el contacte directe amb la natura tornen a exercir de fil conductor en la quarta edició del festival Som País d’El Bruc. Al peu de Montserrat, en ple Parc Natural, amb el bosc i la muntanya com a acompanyants, Som País planteja un ampli programa d’activitats relacionades amb la sostenibilitat, la connexió amb l’entorn, l’alimentació saludable, la salut i les experiències agroalimentàries i ramaderes respectuoses amb el medi ambient.

El Bruc potencia la seva idiosincràsia a través del festival Som País, una iniciativa que posa en el focus els valors intrínsecs del seu paisatge i les activitats que hi van lligades: la natura, l’artesania, la relaxació, l’esport... En definitiva, la sostenibilitat en tots els àmbits i, de retruc, la salut entesa des d’una perspectiva holística. Durant aquest cap de setmana, Som País planteja un ampli programa d’activitats que us ajudem a desentrellar.

Conferències
Comencem amb alguns dels personatges que passaran pel Bruc per aportar les seves visions sobre diversos temes relacionats amb la salut, la natura i la sostenibilitat. Esther Peñarrubia oferirà el dissabte, a les 19h a Can Casas, la xerrada ‘Residu zero i taller de Furoshiki. Durant aquest taller els assistents aprendran a embolicar qualsevol objecte emprant únicament un tros de tela, evitant així l’ús indiscriminat de paper de regal, cinta adhesiva, etc. Peñarrubia viu sense generar pràcticament residus i ha estat la traductora al català i al castellà del llibre de Bea Johnson ‘Zero Waste Home’.


Esther Peñarrubia

Per la seva part, el component de la banda Gossos Natxo Tarrés està compromès amb la sostenibilitat a través de la plataforma paisconscient.cat i explicarà la seva experiència el mateix dissabte a les 21:30h a Can Casas. Tot seguit, amenitzarà la nit musicalment acompanyat de The Wireless.


Natxo Tarrés and The Wireless

Un altre nom propi del cap de setmana és el de Xevi Verdaguer, que segueix donant a conèixer les claus de la psiconeuroimmunologia amb xerrades com la que oferirà al Som País el diumenge a les 10h a Can Casas: ‘Com influeix el nostre intestí en la salut emocional?’. També hi haurà un taller d’alimentació conscient però les places han quedat exhaurides.La salut continuarà ben present al programa amb la proposta de Teresa Forcades ‘La salut avui, en diàleg amb Oliva Sabuco, metgessa del Renaixement’. Oliva Sabuco (Albacete, 1562) va buscar la integració de cos i esperit per prevenir i tractar els sentiments negatius que hi ha a la base de moltes patologies. La xerrada presentarà alguns aspectes de la medicina de Sabuco en relació amb la psiconeuroimmunologia actual. Serà el diumenge a les 16h, també a Can Casas. 


Teresa Forcades

I continuarà a les 17:30h Gustavo Duch amb la ponència ‘La insostenibilitat del sistema agroalimentari a Catalunya’, on analitzarà el sistema actual agroalimentari de Catalunya centrat en la exportació alimentària i molt llunyà a les necessitats del territori, amb efectes com desaparició de pagesia, deteriorament ambiental, contaminació, etc.


Gustavo Duch

Finalment, Aleix Pàmies, terapeuta especialitzat en fitoteràpia i nutrició, es preguntarà ‘Per què emmalaltim?’ i oferirà mesures senzilles per mantenir la vitalitat i ajudar en la prevenció de les patologies.

Tallers
‘Construint un vermicompostador de cucs de terra’ (Dissabte, 19h, a Can Casas) obrirà l’àmplia oferta de tallers del Som País. En aquesta proposta pràctica s’explicaran les condicions per criar cucs de terra i poder compostar els teus propis residus orgànics de la llar amb un compostador domèstic. Anirà a càrrec d’Arnau Amorós.


Verdures per fer compost

D’altra banda, Can Casas acollirà el ‘Combat de la sostenibilitat’, amb la presentació curta de propostes i tallers que tindrà lloc diumenge de 12 a 14h. Aquest particular “combat” inclourà un tast de mels mentre coneixem la vespa velutina (vespa asiàtica) de la mà d’Arnau Amorós; el taller ‘El rebut elèctric i el vehicle elèctric’ de Manel Rivero per aprendre a estalviar fins a 300€/any amb el rebut elèctric, i el taller pràctic ‘Dorms mentre dorms?’ de Carmen Castellanos, per localitzar i aprofitar les zones vitals per a la salut a la llar i a la feina. A la tarda, a partir de les 16h, també hi haurà la proposta ‘Cos i Natura, Taller de Dansa Moviment Teràpia’, que pretén, a través del cos i el moviment creatiu en l’espai natural, crear un diàleg que ens permeti moure’ns físicament i emocionalment. El taller anirà a càrrec de L’Alzina de Collbató i Eva Garrido. Serà a Can Serrat, la masia de creació artística internacional. Finalment, la proposta ‘La primavera i el moviment Fusta’ de Jaume Boix, que es farà a les 18h a la Font de la Mare de Déu, servirà per “experimentar la primavera com a moviment Fusta, un dels 5 elements de la Medicina Xinesa”.

Connexions
La ruta literària per Montserrat ‘Connecta amb els símbols sagrats de Montserrat’ (Diumenge, 8:30h) permetrà als participants una aproximació espiritual a aquests símbols amb l’ajuda de diversos textos literaris. També diumenge al matí hi ha la possibilitat de participar a l’activitat ‘Camí de les batalles + visita al Corral 7 pastors’, una ruta que vol recordar la que els soldats napoleònics van recórrer per dues vegades els dies 6 i 14 de juny del 1808. Aprofitant el recorregut, els participants visitaran el ramat de cabres payoyas del Corral 7 Pastors.


Corral 7 pastors

En la mateixa línia de connexió amb l’entorn, Natura Inda proposa una activitat “diferent i íntima, per a fer un treball subtil i connectar amb el nostre ésser” sota el títol ‘Connecta amb el teu bosc interior’. Amb sortida a les 9:30h des de Can Casas, es tractarà de fer un petit recorregut, per endinsar-se a les muntanyes, “amb la intenció posada en escoltar el silenci que habita dins nostre”. Ja amb les places completes, Som País també proposa un ‘Bany de bosc’: una passejada tranquil·la i conscient per beneficiar-se de les propietats terapèutiques del bosc i obtenir una connexió entre els participants i el bosc tot relaxant cos i ment. Per últim, l’artista anglès Duncan Gibbs, ex-resident a Can Serrat, farà una visita guiada a la seva actual instal·lació, que combina microorganismes, fermentació i art. Serà a les 17:30h del diumenge a Can Serrat.


Imatge del projecte Slow de Duncan Gibbs

Més propostes
Els assistents trobaran, a partir del matí de diumenge, la tradicional fira dels productes i artesania del territori, que comptarà amb la presència de l'Associació de Pagesos del Peudemont de Montserrat. I l'exposició 'Camí Ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès', un projecte del qual us en parlàvem recentment en aquest article. Entre la vintena d'activitats que es realitzaran el diumenge hi haurà, a més de les que us hem explicat, consultes breus personalitzades, un dinar de tupper i documental, teatre de titelles i molt més. I per finalitzar la jornada hi haurà un concert d'agermanament musical entre catalans i noruecs. A l'hora de dinar, diversos restaurants del Bruc oferiran un menú amb producte local pensat per als assistents.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar