Adrià Cortadellas
,
25/07/2018
Espectacles

La Fura dels Baus centrifugarà cervells a l'Edifici de l'Anònima

La recreació de ‘Manes’, un impactant espectacle furero dels anys 90, es podrà veure el 27 i el 28 de juliol a Manresa

Foto: 

Cedida
En una societat deshumanitzada i motoritzada per les tecnologies, l’any 1996 'Manes' va utilitzar el llenguatge furero per impactar l’espectador i submergir-lo en la seva naturalesa més animal. Un retorn a l’instint, a l’ésser humà, a l’animal, a la persona. L’essència més fonamental de l’ésser, connectant així a l’espectador amb la seva naturalesa més bàsica, amb allò que el sosté. El mateix públic, compartint espai amb actors i escenografia (sobretot en constant moviment), es va convertir en un ens actiu i en part de l’espectacle: una experiència total. Una proposta que obliga, lliure de tecnologies i sofisticació alhora que lluny de l’estètica de superficialitat a la qual ens hem acostumat, a reflexionar sobre idees universals com el sexe, el menjar, el naixement i la mort. Un món on escenes de ritualitat i ironia, de perspectives contraposades, conviuen i es fertilitzen. Aquest divendres 27 i dissabte 28 de juliol arriba a Manresa: per centrifugar cervells i remoure budells.
L'espectacle 'Manes' és un retorn a l’instint, a l’ésser humà, a l’animal, a la persona

Serà la primera oportunitat per a reviure un espectacle furero com els dels orígens de la companyia. 'Manes', una producció de teatre físic dels anys 90 que va tenir una gira de prop de 250 representacions per tot el món, esdevé la primera recreació de la història dels gairebé 40 anys de La Fura dels Baus. L'Edifici de l'Anònima de Manresa acollirà una impactant experiència per centrifugar cervells i remoure budells. Serà en el marc de la programació de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018.

Després d’un intens treball a la Nau Bostik de Barcelona per tal de forjar la recreació de l’espectacle furero 22 anys més tard del seu naixement, el gran tret de sortida va ser el passat dissabte 21 de juliol a L’Escala, en el marc de la XI edició del Portalblau, el festival de música i art a la Mediterrània que se situa a la localitat empordanesa. Després de Manresa, l’espectacle furero seguirà girant arreu de Catalunya (Torelló i Olot) i, finalment, s'estrenarà internacionalment al reconegut Parktheater d’Eindhoven (del 12 al 15 de setembre), coproductors del projecte de recreació.

'Manes' va ser l’últim dels espectacles de La Fura que es va concebre íntegrament sense referents externs al grup. Es va partir del concepte de diversitat cultural per elaborar les diferents parts de l’espectacle, que volien transmetre els nexes comuns a tota la humanitat, entre ells els conceptes de naixement, mort, sexe i menjar. Prenent el concepte de diversitat cultural com a punt de partida conceptual, Manes desenvolupa diferents metàfores sobre elements bàsics com naixement, mort, sexe i menjar. Doncs aquest espectacle segueix investigant en l’essència del llenguatge furer.

La dramatúrgia de 'Manes' es basa en una gramàtica de la simultaneïtat i no de la continuïtat. Zapping d’emocions i sensacions. Dramatúrgia ahistòrica, en la qual l’argument és l’aquí i ara. Un conjunt d’escenes contraposades en les quals diferents mons comparteixen espai i temps. Conte gòtic que assisteix impassible al xoc entre diferents intimitats, sorpreses sempre per una llum indiscreta. 'Manes' és un espectacle públic de fets privats que mostra les actituds humanes que habitualment, per obra i gràcia de la cultura, romanen ocultes rere el teló de la casa, la família, el grup… No articula una línia argumental a l’ús i, per tant, no és possible descriure una peripècia. Cal apuntar que aquest espectacle tornarà a portar a l’extrem la rítmica, el treball físic i la referència al mite i al ritual.

 

També et pot interessar