Anna Brugués
,
29/01/2018
Espectacles

La Innocentada de Manresa presenta l’espectacle 'Tens un Do'

La 61ena edició de la coneguda Innocentada manresana transportarà l’espectador a les intimitats del rodatge televisiu d’un Talent Show
Tens un Do - Innocentada Manresa 2018

Foto: 

CEDIDA
Passada la 60ena edició la Innocentada quasi desapareix. L’antiga comissió va plegar i va ser un grup de joves qui s’hi va posar al davant: Adrià Guitart i Pujol (producció i guió), Ariadna Guitart i Pujol (direcció artística del cos de dansa) i Marc Alberti i Pradera (encarregat de la comunicació, imatge i producció). Tots tres, vinculats en algun moment amb la Innocentada, no volien deixar perdre la tradició i van ser els impulsors del nou espectacle. Amb el nom de 'Tens un Do' i sota les ordres de direcció de Jordi Gener, la farsa manresana pujarà de nou a l’escenari del Teatre Conservatori aquest primer cap de setmana de febrer.

Història i recorregut
L’artista manresà Agustí Soler i Mas (Manresa, 1939) va ser l’incitador d’un projecte que s’ha vist ininterrompudament portat a terme des de l’any 1957. Amb un grup d’amics van muntar una obra de teatre que van representar el dia de Sants Innocents donant nom a la popular obra. L’èxit d’aquesta primera representació va engrescar l’autor a escriure nous guions i consolidar una proposta que es va convertir en la manifestació cultural i artística més autèntica de l’època a Manresa i comarca. Agustí Soler va ser l’autor dels quaranta-cinc guions que van seguir aquest primer. Va morir l’any 2002 amb seixanta tres anys.

L’any 2003 l’esdeveniment el va organitzar els amics de Salelles. Al 2004 se’n va fer càrrec La Bodega Teatre, un grup de teatre semi-professional que va preparar i dirigir els nous guions fins que l’any 2007 va passar a mans d’un grup d’amants de la Innocentada. Amb el desig i la intenció de no perdre la tradició i fer retrobar l’obra amb la filosofia original es construeix la “Comissió Innocentada de Manresa” dins de l’Agrupació Cultural del Bages, amb el compromís de fer-se càrrec de l’organització i continuïtat de la Innocentada. Des d’aquest moment també és l’Esbart Manresà de Dansaires que es posa al càrrec de la direcció coreogràfica.

Aquesta Comissió i amb el suport de l’Ajuntament de Manresa va crear un concurs anual de guions en una convocatòria oberta a tothom i amb un calendari establert. Un jurat divers en selecciona dues i és la Comissió la que finalment decideix l’obra de la qual se’n farà la producció. Cinc dies de funció que mouen a més de cent cinquanta persones entre actors, ballarins i equips tècnics.

Encarar el repte d’enguany
“Tens un Do? Alguna habilitat que vulguis mostrar en públic? Ets el nou Bisbal? La nova Pina Bausch? Tamariz o Copperfield es queden curts al teu costat? Tens un Do és el nom d’un nou programa de televisió imaginari que amb format de talent show serà l’eix argumental de la pròxima edició de la farsa manresana.”

L’Adrià Guitart (Manresa, 1987) ballarí de l’Esbart i vinculat a la Innocentada des de ben petit no s’havia enfrontat a un guió abans d’aquest però la idea que la farsa manresana anual quedés en un calaix el va fer posar-se al càrrec. Tal i com ens explica, "després de 60 anys semblava que s’acabava i ens vam decidir a fer-ho amb l’afany que no es perdés la tradició. Fins ara, i durant deu anys, l’antiga comissió organitzava un concurs, regulat per unes bases i retribuït amb un premi en metàl·lic. Aquest any no hem fet concurs, el temps se’ns tirava a sobre i tampoc disposem d’un gran pressupost així que vaig començar a escriure’l jo i l’hem acabat de retocar amb el Jordi. El guió va sorgir de forma totalment anecdòtic. Sopàvem amb l’Ariadna i el Marc acabant de valorar una idea inicial però no trobàvem la manera de centrar la temàtica i de cop vam començar a parlar de televisió, dels concursos, van començar a sortir gags i ens vam anar animant. El Marc treballa a la televisió i les seves vivències i punts de vista donaven veracitat a moltes de les idees que sorgien.

Assaig de guió de "Tens un Do"

A punt per l'estrena
L'Adrià ens comenta que "buscàvem una cosa molt “cubanera”, un espai on passessin coses a tothora, amb un ritme ràpid i molta intensitat. És clar que en la imaginació no tens limitacions d’espai, utilitzes recursos tècnics quasi impossibles i no penses en el pressupost. ​Hi ha coses que han quedat tal i com ens les havíem imaginat i altres que no, però la sensació en general és molt bona i estem contents".

En Jordi Gener, el director, ens explica "l’obra és al més pur estil sitcom, convidarem el públic a assistir al que podríem anomenar un vodevil actual. Viurem en directe la retransmissió d'un concurs de talents però en els moments previs del directe i durant les pauses de publicitat, podrem ser testimonis dels draps bruts i les relacions personals entre els responsables del programa. Una mena de 'Tu sí que vales' a la manresana i mantenint "l'essència de la Innocentada" però passada pel sedàs de la renovació, generacional i escènica".

Aquest any i, com ja és tradició, la Innocentada comptarà amb el cos de ball de l’Agrupació Cultural de Bages, format per setze ballarins i ballarines vinculats en algun moment passat o present a l’Esbart Manresà. Sota la direcció coreogràfica de l’Ariadna Guitart, el públic gaudirà de coreografies d’estils, ritmes i dinàmiques molt diverses que no deixaran indiferent al públic. El muntatge i la creació és a càrrec de l’Ariadna amb la col·laboració de Lídia Cuberas Borrós, Anna Llobet Mas i Sònia Serra Vila.

Assaig del cos de ball de la 61ena Innocentada manresana

2019, 62ena Innocentada?
L’Adrià explica que "tot dependrà del feedback del públic, la predisponibilitat és bona per a poder seguir un altre any. Engegar un projecte costa però ara ja hem entrat en una mena de sinèrgia, hem trobat un director compromès i sabem com funciona el tema dels patrocinadors, per exemple. Però és important saber què n’opinen els espectadors, si agraden els canvis pels que hem apostat i sobretot, si marxen pensant que l’espectacle ha estat “brutal!” o un desastre. Esperarem a veure què diu la crítica”.
 

També et pot interessar