Festa del tió a Argençola

Foto: 

Mariona Miquel/Aleix López

Anem a buscar el tió!

La població anoienca d’Argençola celebra la Festa del Tió el proper 8 de desembre. Una festa participativa i experiència única per a grans i petits
Marta Carles
,
29/11/2018
Família
Estem a la recta final de l’any i pels més petits de casa això significa que queden pocs dies per que arribi el tió! Si si... aquell tronc màgic que s’instal•la durant les festes de Nadal a les llars, que la quitxalla alimenta i cuida curosament, i que caga regals per a tothom.

Al municipi anoienc d’Argençola coneixen molt bé aquest personatge ja que és una figura molt arrelada al poble. Des de fa 8 anys l’Associació Casa del Tió i Casa del Bosc organitza la festa del tió, una festa que ha construït tot un imaginari al voltant del tió. L’objectiu la matinal és, segons Martí Garrancho, membre de l’entitat, “recuperar la tradició d’anar a buscar el tió al bosc i recuperar la màgia de les coses senzilles en un entorn rural i natural, que tot i ser molt a prop, és desconegut per una gran majoria de la gent”.
 

El dia de la festa, que aquest any tindrà lloc el dissabte 8 de desembre, les desenes de tions que durant tot l’any viuen als caus dels boscos d’Argençola s’acosten al nucli de Clariana per trobar-se amb els seus nens. Es tracta d’una matinal divertida, en què les famílies participants localitzen els tions amb l’ajuda dels “buscations”, els follets i tot un seguit de personatges que volten pel bosc.

Ja amb el tió sota el braç i tapat amb una manta, les famílies poden seguir gaudint de la festa participant dels tallers, jocs, animació infantil, i diverses activitats programades, i acabar amb un bon dinar abans de marxar. També durant tot el matí es pot visitar el Mercat del Tió on s’hi troben tot tipus de productes locals, de proximitat i ecològics, així com artesania feta a prop de casa.
 

Al llarg de les vuit edicions la festa del tió ha anat creixent en nombre de visitants i també en activitats programades. Un incentiu més per a que l’Associació Casa del Tió i Casa del Bosc treballin fins aconseguir que Argençola “sigui reconegut com el centre neuràlgic del Tió dels Països Catalans” i crear “la casa museu del Tió per donar a conèixer tot el que envolta a aquesta figura màgica, des d’on viuen els tions durant l’any, què mengen, com s’han de cuidar, etc”. És a dir, segons Martí Garrancho, “volem que la casa del tió esdevingui un referent cultural i socioeconòmic”.

A més de crear tot aquest imaginari entorn del tió, l’Associació Casa del Tió i Casa del Bosc treballen de manera constant per a contribuir en l’educació i el respecte vers la preservació dels boscos, la natura, i donar a conèixer la interrelació dels mons rural i urbà.

Anem a buscar el tió a Argençola?
 

Més informació: 

A

També et pot interessar