Els 10 articles més llegits del 2018 al Centre de Catalunya

Foto: 

Cedida

Els 10 articles més llegits del 2018 al Centre de Catalunya

Fem balanç de l'any i recollim aquells articles de Surtdecasa que més us han agradat
Surtdecasa Centre
,
27/12/2018
Activa't
Ara que acaba el 2018, toca fer balanç i volem aprofitar per repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos. Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Aquests articles han entusiasmat els lectors i han estat compartits a les xarxes socials per un munt d'usuaris. Una bona oportunitat per recordar-los o, si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!

1. Sergi Ots: "En directe tot batega més i poder oferir 'PAS' així és un luxe"
Manresa ha estat la 15a ciutat en ser Capital de la Cultura Catalana, un certamen anual amb el qual projectar la cultura local i nacional, fomentar la cohesió social i difondre la cultura catalana arreu del territori. L'espectacle inaugural 'PAS' va ser creat per Sergi Ots (Santa Coloma de Gramenet, 1985), director, escenògraf, productor artístic a Ponten Pie i que ja va participar, juntament amb Txema Rico, en la creació de l'acte de clausura de la Fira Mediterrània 2017. Per a la producció de 'PAS' es va acompanyar de 71 professionals, entre els quals van pujar a l'escenari Celeste Alías, Sònia Moya, Manel Roses, Quim Moya, Sira Bover, Nàdia Pesarrodona, Manolo Alcántara, Mariona Moya, Orquestra de Cambra Camerata Bacasis, Orfeó Manresà i les composicions d'Eslàstica, amb qui també va treballar per a l'espectacle de clausura de la FM'17.
Llegeix-lo aquí!
 

  • imatge de control 1per1

2. Fun Dan Mondays: convivència i creació conjunta
El músic i percussionista bagenc Dan Arisa ha donat l’impuls definitiu a la creació de la companyia Fun Dan Mondays. L’embrió de tot plegat va ser un dels seus tallers de percussió, basats en la improvisació i les emocions del moment, i la cosa ha anat mutant cap a una companyia amb moltes ganes de compartir la seva creació conjunta amb el públic. El repte no és cap tonteria: que cada espectacle sigui diferent. Fun Dan Mondays van presentar ‘Projecte 7’ el dissabte 27 de gener a la Sala Sindicat de Balsareny, després d’haver-ne fet còmplices els participants als tallers de percussió previs a l’espectacle.
Llegeix-lo aquí!
 

3. Meritxell Cucurella-Jorba: “En un món hipercapitalista, “respecte” implica, entre moltes altres coses, cobrar per la feina”
La Meritxell Cucurella-Jorba (Els Hostalets de Pierola, 1973) és una dona d’acció. Poeta, dramaturga, traductora i activista cultural. També firma com a ‘tx’. Impulsora de l’espai (H)original, on tota una generació literària de poetes i creadors, nascuda i recitada al Bar Horiginal del barri del Raval de Barcelona, han contribuït a fer madurar la poesia del país. Vam parlar amb ella sobre l’exposició Generació (H)original que es podia veure a la Llibreria Papasseit de Manresa i més tard al Casal Popular d'Igualada, el Foment. Però també vam parlar de poesia, traducció i activisme cultural, tot plegat des de la mirada crítica, constructiva i creativa de la Meritxell.
Llegeix-lo aquí!
 

4. Pilar Sampietro: “Estem arribant a uns límits de consum i abandonament de plàstic que passaran una factura altíssima al planeta”
Organitzat per l'Associació cultural del terme d'Argençola El Trill, el dissabte dia 9 de juny va tenir lloc al municipi anoienc la 8ª edició del 'Mercat de les Espècies. Productes de la Terra', una jornada de sensibilització i posada en valor de la salut, l'alimentació saludable, els remeis, l'esport, les espècies silvestres i cultivades, on hi va participar Pilar Sampietro (Barcelona, 1962), periodista a CRTVE, directora del programa de radio 'Vida Verda' a Radio 4, juntament amb el programa radiofònic 'Mediterráneo' a Radio3 i escriptora.
Llegeix-lo aquí!
 

5. Àngel Aguirre: “Volar tres dies i tres nits en silenci total a tres mil o cinc mil metres és una sensació de desconnectar, d'aventura, de llibertat”
Fundador de Kon-Tiki amb Miquel Massagué i instructor a Ultramagic, el pilot de globus Àngel Aguirre (Igualada, 1966) va tornar a competir aquest any en les diferents modalitats de proves que oferirà l'European Balloon Festival, el festival de globus aerostàtics que va tenir lloc del 12 al 15 de juliol a la capital anoienca. Campió en la competició de pilots de l'edició del 2017, d'ell en vam voler saber la seva passió per volar, quines aventures han viscut amb l'equip de Kon-Tiki i quins projectes porten entre mans, l'any en que han commemorat el trentè aniversari de l'empresa. Conèixer en definitiva, la trajectòria i les aventures d'un pilot de globus aerostàtics.
Llegeix-lo aquí!
 

6. Peter Thiemann: "La música mai hauria d’estar desconnectada de la societat"
Peter Thiemann és violoncel·lista de l’Orquestra Simfònica del Liceu, professor del Conservatori Superior de Música del Liceu, president de la Fundació AIMS (Acadèmia Internacional de Música de Solsona) i també n’és el director artístic. Vam parlar amb ell per conèixer de prop la dissetena edició de l’AIMS que va arribar amb 46 concerts de música clàssica, interpretats per alumnes i professors del més alt nivell que van actuar des del 31 de juliol fins al 19 d’agost, omplint de música i vida diversos indrets, carrers i edificis en 14 municipis de la Catalunya Central, entre ells Collbató, Sallent, Manresa i Cardona. Vam parlar amb Peter Thiemann per percebre l’essència de l’AIMS, però sobretot, com d’important és la música per a la societat.
Llegeix-lo aquí!
 

7. SuperLab: el supermercat del futur creat a Igualada
A Surtdecasa ens vam posar les ulleres de realitat virtual per l’ocasió, per copsar i aproximar-nos al nou projecte d’Evvo Retail, una empresa situada a la capital de l’Anoia especialitzada en màrqueting estratègic i retail. Vam parlar amb Pep Valls (Igualada, 1964), coordinador de disseny i projectes a Evvo. Aquest nou projecte és el SuperLab, el supermercat del futur: un projecte que no només ens planteja com pot ser el futur de les nostres compres al supermercat, sinó que també ens qüestiona el model que tenim avui dia en tots els sentits.
Llegeix-lo aquí!
 

8. Una cervesa? Sí, artesana i de l'Anoia
La cervesa artesana, estigui o no de moda, cada vegada té un públic més nombrós i per tastar-ne alguna no cal anar gaire lluny de casa nostra. A la comarca de l’Anoia en trobem diverses produïdes totes al mateix territori i elaborades per emprenedors amants de la cervesa artesana, autèntics “brewers”.
Llegaix-lo aquí!
 

9. Brigitte Escolar: "Volem ser un lloc on tothom és un geni"
Brigitte Escolar (Igualada, 1971) és cofundadora de l’Escola del Bosc de Rubió, creada l’any 2015. El joc i la participació en activitats motivadores i d’aprenentatge permet que els infants es formin i adquireixin habilitats físiques, socials i emocionals. Així ho defensa la Brigitte i la resta de mestres de les escoles bosc. Un projecte que defensa una educació lliure, envoltada del medi ambient, sense prejudicis ni jerarquies.
Llegeix-lo aquí!
 

10. Valentí Miserachs: "L’obra escrita roman en estat metafísic fins que no pren vida"
Valentí Miserachs (Sant Martí Sesgueioles, 1943) és mestre de la Capella de Música de la basílica de Santa Maria Maggiore, d’on també és canonge (així com a Tarragona, Solsona i Vic) i degà. En Mn. Miserachs va endinsar-se al món musical d’església durant els seus estudis, quan Armando Renzi, director de la capella Giulia de la basílica de Sant Pere, el va apreciar com a organista i compositor. Enguany ha compost l‘Oratori Musical Episcopus’ que es va representar a Manresa i a Igualada el passat novembre; després de celebrar-se a la Catedral de Vic, al Monestir de Ripoll i a la Basílica de la Sagrada Família. Des de Roma, vam poder parlar amb Mn. Miserachs.
Llegeix-lo aquí!
 

A

També et pot interessar