Núria Cañamares
,
23/12/2015
Família

Aquest any, Pastorets de Calaf!

6 motius perquè no us perdeu l’emblemàtica cita
Pastorets de Calaf

Foto: 

CEDIDA
Aquest 2015 els Pastorets calafins celebren els 90 anys
“Els Pastorets són com aquella barra de torrons que tastes cada any. Sí, de torrons se’n fan a tot arreu, però a Calaf ens hem fet un nom. Habitualment la gent no repeteix dos Pastorets a l’any o potser escull uns Pastorets i un Pessebre Vivent... A tots ells jo els diria que aquest any, toca Calaf!”. A Antonino Mestres, que hi ha participat ininterrompudament 53 anys (des que en tenia 6!), d’arguments per convèncer els indecisos n’hi sobren, aquí en recollim sis.

Els millors Pastorets de Catalunya
L’any passat el diari ARA va fer una enquesta sobre quins són els millors Pastorets de Catalunya i els de Calaf van quedar en primer lloc. “A vegades qui té més cor rep més votacions, però nosaltres som dels més petits. Per tant, va votar gent que no hi participa i els vots van ser més sincers. Ens va sorprendre molt i vam copsar el que ja sabíem: que no som dolents i que ens ve a veure molta gent de fora malgrat no tenir un públic potencial enorme i aspectes que ens van a la contra, com el fred i la boira”.

Els més tradicionals
Cada any incorporen elements nous sabedors que al públic l’atrau la novetat. Ara bé, la seva innovació és molt curosa ja que volen mantenir-se fidels a la “tradició convertida en espectacle”. “Els canviem poc perquè és un dels fets que ens singularitza: fa 90 anys que fem els mateixos Pastorets. No els hem retallat mai, sinó que inventem maneres perquè no es facin pesats”. Per exemple, a més dels tradicionals, fan els infantils: “Són els mateixos, però interpretats per nens i nenes de fins a 14 anys”. Així doncs, purs Pastorets de Josep Maria Folch i Torres amb 2 hores i 45 minuts de durada (amb un entreacte de 15 minuts).

Oberts i participats
Calaf té uns 3.300 habitants i als Pastorets hi participen 200 persones, entre actors, tècnics, etc. Alguns dels seus membres provenen d’arreu de l’Anoia i el Bages. A tall d’exemple, aquest 2015 el Lluquet i el Rovelló són dos alcaldes: Eloi Hernández, de Fonollosa, i Jordi Servitge, de Veciana, respectivament.
Des de sempre –i és un fenomen compartit arreu del país– els Pastorets han esdevingut una escola d’iniciació al teatre. “No demanem cap requisit previ per entrar-hi. L’únic que cal són ganes. Però tampoc els fem de qualsevol manera, tenim un nivell d’exigència. Tothom té motivacions diferents i precisament és aquesta colla de serrells el que els fa interessants. Es promociona qui destaca en les seves habilitats i també canviem els papers. El relleu és fonamental”. D’altra banda, puntualitza: “Tot es tira endavant amb el voluntariat més escrupolós. És una escola de solidaritat!”.

Un escenari a mida
El local és un punt fort ja que, arran de l’ensorrament de l’anterior edifici, el 1976 van estrenar l’actual Casal de Calaf creat expressament per representar-hi els Pastorets. “Vam posar-hi tota l’ànima, sempre amb la mirada per fer un bon espectacle”. Té un escenari immens, més espai per als decorats –antigament s’havien arribat a estripar perquè s’agafaven uns amb altres–, millor sonorització i il·luminació, etc. “A nivell tècnic, el muntatge no té res a envejar als teatres de Barcelona”. Compta amb 635 localitats, garanteix l’excel·lent visibilitat i també l’accés a persones minusvàlides.

Nova música i escenografia
Enguany, a més d’estrenar director: Josep Garriga –que pren la batuta a Josep M. Mestres, Daniel Anglès i Neus Quer–, consoliden la música i renoven part de l’escenografia.
La música original dels Pastorets calafins és del compositor Mn. Valentí Miserachs i Grau. “Ha acabat d’escriure la banda sonora i hem ajustat alguna peça. A més, hem gravat la música amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona i el Cor ARSinNOVA, ja que malauradament no els podrem tenir sempre aquí!”.

Pel que fa a l’escenografia (integrada per 50 grans decorats), s’ha creat el de l’última escena: l’adoració. “Porta el segell històric dels Germans Salvador, la tercera generació que ens fa els decorats. Primer eren de paper, després de fusta i ara ja són texturitzats i s’assemblen molt a la realitat”.

Celebració dels 90 anys
I acabem amb un motiu de pes: Aquest any els Pastorets de Calaf en fan 90! Només es van aturar per la Guerra Civil i per l’ensorrament de l’antic local (una pausa de 3 anys).
S’han organitzat diverses activitats per commemorar-ho, entre les quals destaquen la creació de la figura Amic dels Pastorets, l’acte ‘Una Mirada Enrere’ en què emblemàtics actors van representar diverses escenes i les jornades gastronòmiques amb una quarantena de plats vinculats a l’espectacle ideats per 16 restaurants de l’Alta Segarra: les patates del dimoni, l’olla d’en Pere Botero, el conill del bosc nevat, el plat de l’enveja, el gerricó de mel ensucrada amb mató o l’escudella de pastor.

Més informació: 

Consulta els dies i horaris de representacions dels Pastorets i dels Pastorets Infantils a la nostra agenda.

També et pot interessar