Contes de misteri

Foto: 

Jordi Torras

Els misteris, les llegendes i les històries de por planen sobre Sant Benet de Bages

El monestir acull visites guiades tots els dissabtes de novembre dins la programació de tardor 'El Temps de les Ànimes'
Jordi Torras
,
03/11/2015
Família
Les llegendes poden semblar inversemblants, a vegades costa creure-les, però sempre queda el dubte de si tot allò va passar de debò. Potser per aquest motiu ens agrada escoltar històries que moltes vegades ens transporten a mons de fantasia sense deixar de tocar de peus a terra.
"Els racons són els llocs preferits de les ànimes, i aquí a dins n’hi ha molts de racons"

A Sant Benet de Bages aquestes llegendes agafen més vida que mai dins la programació ‘El Temps de la Ànimes’ que s’allarga fins el proper 29 de novembre. Una experiència que transporta els visitants pels racons més amagats del monestir, passadissos i estances amb molts segles de vida i moltes històries per explicar.  

'Els racons són els llocs preferits de les ànimes, i aquí a dins n’hi ha molts de racons'. Una frase a títol informatiu abans de començar però que provoca una certa inquietud. Els visitants entren a dins el recinte del monestir de Sant Benet de Bages coincidint amb el capvespre. Poca llum, algunes ombres que neguitegen i tres històries per endavant. La imaginació hi juga un paper molt important, i és que cada una de les llegendes agafa una dimensió diferent depenent de qui l’escolta. La remor entre la vegetació, uns cops de porta que anuncien un final no desitjat o la música captivadora d’un piano, creen una atmosfera que trasllada els visitants, fins i tot els més incrèduls, a diferents episodis de la vida del monestir.

Els protagonistes de les històries són els personatges que van habitar Sant Benet de Bages en diferents èpoques, com els seus fundadors, els nobles Sal·la i Ricardis. La cripta, només amb la llum de les espelmes, és l’escenari per explicar una llegenda que va passar al segle X però que encara es manté ben viva entre les parets del monestir. Fent un salt en el temps, apareix la residència d’estiueig de la família del pintor Ramon Casas. Mobles abocats a l’abandó quan arriba el final de l’estiu i que amaguen molts secrets. Artistes, música, burgesia i un vestit blanc.

Les visites de tardor de Món Sant Benet són una bona oportunitat per conèixer el passat d’aquest monument medieval a través d’uns fets que, a part de presentar els personatges que van passar pel monestir, també donen la possibilitat de conèixer algunes de les tradicions que envolten aquesta estació de l’any i més concretament la celebració de Tots Sants. Un tast de castanyes i vi dolç posen el punt gastronòmic a una visita misteriosa i sorprenent apte per a tots els públics.

Més informació: 

Pots consultar els actes de cada setmana al Món St. Benet per aquest cicle especial 'El temps de les ànimes' aquí: 7-8, 14-15, 21-22 i 28-29 de novembre.

A

També et pot interessar