La Mostra Leonardo

Foto: 

Cedida

Les 8 raons per no perdre't la 30a edició de La Mostra Igualada

T'expliquem els motius que fan imprescindible una visita a la Fira de teatre infantil i juvenil d'Igualada
Surtdecasa Centre
,
02/04/2019
Família
Espectacles que et fan créixer. Aquest és l'eslògan d'enguany de La Mostra Igualada en el seu 30è aniversari i tot una declaració d'intencions, reivindicar la cultura com a font d’aliment imprescindible per créixer com a persones. Una programació rica en formats, gèneres i estils amb espectacles per a infants a partir de 3 anys, per als joves i per al públic familiar, separats degudament en 4 itineraris en funció del públic al qual es dirigeixen. La Mostra, una de les fires estratègiques del país, és el punt de trobada anual dels professionals del sector amb una Llotja i activitats adreçades a companyies i programadors per proveir les programacions familiars d’arreu del territori català i facilitar l’accés als circuits estatals i internacionals. Enguany La Mostra Igualada reuneix 55 companyies en un total de 114 representacions, entre les que es compten 20 estrenes, 12 absolutes i 8 a Catalunya, i també 5 espectacles internacionals, en el que serà l'últim any del seu director artístic Pep Farrés. Una fira imprescindible, de la qual us n'expliquem les nostres 8 raons per les quals no us la podeu perdre!

'Refugi' de Clownidoscopio

1. La problemàtica dels refugiats a escena
En quatre de les obres programades hi estarà present la problemàtica dels refugiats i les migracions, des de diverses perspectives i visions. 'Les 7 diferències' de la companyia El Pont Flotant, un espectacle per reflexionar en família sobres les dificultats que podem trobar a l’hora de relacionar-nos amb persones molt diferents; 'Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol' de La Pera Llimonera, un trepidant viatge d’un esquirol i un bolet a la recerca d’un arbre on viure; 'Salüq' de MaQuinant Teatre, una proposta en què la poesia visual, la dansa, les arts plàstiques i les noves tecnologies es troben per explicar una història de migració al Mediterrani, de la mà d’una nena; i 'Refugi' de Clownidoscopio, un espectacle sense paraules que ens recorda que tots necessitem trobar el nostre lloc al món.
 

'PlayOff' de La Joven Compañía

2. Espectacles amb visió de gènere
La Mostra portarà enguany tres espectacles amb visió de gènere. 'PlayOff' de La Joven Compañía, una tragicomèdia que reflexiona sobre el paper de la dona i de l'esport femení en una societat que encara manifesta un masclisme ferotge en molts àmbits; 'La petita Capmany' de Tanaka Teatre, un viatge tendre i divertit a través de les tradicions populars per viure una aventura fantàstica i emocionant de la mà de la petita Maria Aurèlia Capmany; i 'Gri-Gri' de Marionetes Nòmades, un espectacle de titelles de mida humana que narra un dia qualsevol en la vida de dues dones de diferents generacions a Burkina Faso, casades i sotmeses pel mateix home. 
 

Jornades professionals a l'Adoberia Bella

3. La Mostra PRO
La Mostra PRO s’instal·larà un any més al Museu de la Pell i l’Adoberia Bella i tindrà La Llotja de professionals com a epicentre de tota l’activitat, un espai de negoci exclusiu per als professionals, un punt de trobada, d’intercanvi d’informació i d’establiment de contactes entre els diversos agents del sector de les arts escèniques per a tots els públics. Una Mostra en la qual s'hi acrediten més de 600 professionals que representen a més de 300 entitats. La Mostra PRO es complementa amb una gran quantitat d'activitats professionals, com taules rodones; el 10è Mercat de Projectes d’espectacles que possibilita la producció de muntatges que ara només són una idea; la trobada Plataforma Teatre per a Joves; la sessió TTP Forma impulsada per l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics; la Mostra Mestra; i la reunió a porta tancada ‘Debate futuro COFAE’ de la Coordinadora de fires d’arts escèniques de l’Estat.
 

'Tahi' de Magam

4. Els infants com a principals protagonistes
Els nens i nenes també tindran protagonisme dalt de l’escenari i és que són moltes les obres programades que han estat treballades des d’una mirada infantil i on els protagonistes són els infants. 'L’aventura d’avorrir-se' de l’Estaquirot Teatre, un espectacle que pretén motivar la creativitat dels més petits i fer-los reflexionar sobre la gestió del temps; 'Mil Bocins' de ZiPit Company, una història surrealista que parla de resiliència, de la capacitat de tornar a aixecar-nos quan caiem i de la possibilitat d'arreglar allò que es trenca en mil bocins; 'Tahi' de Magam, un espectacle en què la música, els colors i una sèrie d'objectes guiaran a la Tahi en una aventura plena d'emocions, màgia i diversió; 'Una poma, un pomer' de De_paper, un espectacle delicat, de llibretes i cançons populars ens expliquen el cicle de la vida; 'Petit Big Blue' de PanicMap Proyectos Escénicos, un espectacle en què el moviment, les formes i els colors ofereixen una experiència única que anima a nens i pares a reconèixer les seves emocions; 'El senyor petit' de Teatre a la Fuga, una proposta que obre la curiositat, la imaginació i la màgia dels infants; i 'Sabates Noves' de Tian Gombau-L’home dibuixat, una teranyina emocional que incorpora objectes molt enginyosos i creatius i que ens transporta per un univers paral·lel creat amb grans dosis d'afecte i tendresa. També s’inclouen en aquesta secció els espectacles ja esmentats en altres apartats 'La petita Capmany' de Tanaka Teatre i 'Salüq' de MaQuinant Teatre.
 

'Leonardo, somnis i malsons' de Plasticiens Volants

5. Les fantasies del geni Leonardo da Vinci
La prestigiosa companyia internacional Plasticiens Volants presentarà per primer cop a l’Estat 'Leonardo, somnis i malsons', un espectacle de gran format al Parc Central i que servirà per celebrar el 30è aniversari de La Mostra Igualada. L’obra, basada en la figura de Leonardo da Vinci, reinventa les fantasies del mestre de la mà de Salai, el seu deixeble. La companyia, a través de figures inflables gegants, evoca els invents, el coneixement, l’art, tècnica i els processos creatius de da Vinci, en una proposta molt visual pensada per ser vista per milers de persones. La prestigiosa companyia té una llarga trajectòria internacional i ha actuat arreu del món, des de grans ciutats fins a places de pobles, des de petites festes fins a esdeveniments mundials com ara cerimònies dels Jocs Olímpics. 
 

'CALMA!' de Guillem Albà

6. La Mostra JOVE
En els darrers anys, La Mostra Igualada ha apostat per conquerir també el públic juvenil (a partir de 12 anys) centralitzant totes les propostes per aquesta franja d’edat a L’Escorxador, que per segon any consecutiu es convertirà en un espai gestionat pels mateixos joves, amb l’acompanyament de l’equipament juvenil La Kaserna i la Mostra. A través d’un Grup de Participació Jove, una trentena de nois i noies es reuneixen periòdicament per proposar, debatre i decidir totes les activitats paral·leles que no formen part de la programació oficial. D’aquesta manera la Fira contribueix a dissenyar l’espai segons les inquietuds dels mateixos joves. Durant els quatre dies de Fira el Grup de Participació Jove ha organitzat una quinzena d’activitats.

Dels quatre itineraris per edats que proposa la Mostra, el tercer està dedicat exclusivament a propostes juvenils a L’Escorxador amb nou espectacles: 'PlayOff' de La Joven Compañía; 'Elefant Terrible' d’El Eje i Produït per H.I.I.I.T.; 'Amor Oscuro [Sonetos]' de Viridiana i 'Meeting Point' d’Ertza. L’humor i el clown també hi tenen cabuda a la Mostra JOVE amb l’estrena a Catalunya de 'CALMA!' de Guillem Albà i amb la funció de 'Bye bye, Confetti' de Companyia Comediants La Baldufa. Pel que fa a l’àmbit musical els joves podran gaudir de 'My (Hip-Hop) History' de Pulmon Beatbox (espectacle de cloenda jove); Mali Vanili amb 'Lo nostre no funciona' i, finalment, el Cor de Teatre Joves portaran a la Mostra 'Romeo&Julieta'.
 

'Superabile' de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt

7. Una mirada inclusiva
La Mostra d'Igualada posa sobre la taula la necessitat i l’obligació de programar espectacles amb mirada inclusiva com l’obra 'Superabile' de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt. Una obra protagonitzada per quatre actors, dos d’ells amb cadira de rodes, que posen a escena la seva vida quotidiana, les mirades dels altres, la necessitat d’anar sempre acompanyats, la manca d’intimitat i la pèrdua d’autonomia. L’espectacle compta amb un dibuixant en directe que crea un món de figures i projectant-les sobre l’escena, i els actors queden immersos en un còmic de la vida, que transporta l’espectador a un món divertit que emociona i que permet percebre la realitat de les persones amb mobilitat reduïda. Una peça petita, gairebé “íntima”, amb un gran valor artístic i educatiu.
 

Detall del cartell d'enguany de la il·lustradora Carme Solé

8. Actes de celebració del 30è aniversari
La Mostra Igualada celebra enguany el seu 30è aniversari i per això ha programat diverses activitats paral·leles per commemorar-ho. Entre elles, l'exposició 'Mostra d'Igualada. 3 dècades d'espectacles infantils i juvenils' a la Sala Municipal d'Exposicions, un recorregut gràfic i audiovisual per les tres dècades de vida de la fira d’espectacles infantils i juvenils, per reviure-la a través dels seus espectacles, fotografies i cartells. També s'ha publicat el llibre 'Mostra Igualada: 30 anys', un treball de la periodista igualadina Núria Cañamares. Un volum que ofereix un repàs a la llarga trajectòria d’aquest esdeveniment, i que dona veu als protagonistes de la Mostra i en recull una relació de totes les companyies participants i altres curiositats històriques.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar