Piera s'emmascara

Foto: 

cedida

Piera s'emmascara

El municipi anoienc es prepara per viure la festa de la disbauxa per excel·lència
Marta Carles
,
21/02/2017
Fires i festes
Una de les festes més esperades al mes de febrer és sens dubte la del Carnaval, que s’allarga una setmana, des del dijous gras fins el dimecres de cendra. Són set dies de disbauxa, crítica social, desfilades de comparses i rues plenes de gent disfressada, mascarades, excessos gastronòmics, etc. Set dies on regna el rei Carnestoltes i on tot s’hi val! El municipi de Piera està ultimant els preparatius per viure aquesta festa amb la seva màxima esplendor i enguany, amb grans novetats.

Fa més de 30 anys que Piera s’emmascara en època de carnaval. És una festa molt participada en aquest municipi anoienc on tota la població s’implica i treballa de valent en la confecció de les disfresses i els ornaments de les carrosses.

La disbauxa comença divendres a la tarda amb el Carnaval de les escoles bressol, on els més petits es converteixen per unes hores en aquells personatges d’animació que més admiren. La festa té lloc a la Nau de Cal Sanahuja on s'organitza un espectacle d’animació infantil i una xocolatada per a tothom.

  • imatge de control 1per1

Carnaval Piera I Foto: Ajuntament Piera

L’endemà dissabte arriba el plat fort amb la desfilada de carrosses i comparses. Una de les novetats del Carnaval de Piera d’enguany és la figura del Rei Carnestoltes. Josep Maria Rosell, regidor de cultura i festes, explica que mai n’havien tingut, o en tot cas, “no tenia un paper tant protagonista com el d'enguany. El rei Carnestoltes encapçalarà la rua i anirà acompanyat del grup de ball local, ‘Dance Luxury’, que animarà la festa a ritme de balls brasilers”.

Com és tradició a la rua de dissabte no hi falta ningú: des dels polítics del moment, passant per les estrelles de hollywood i les icones del món de la música, fins a les princeses, els cavallers, els personatges d’època, d’animació, els super herois... i per descomptat les diverses comparses que ballen al ritme de la música. Tots els participants a la rua concursen per emportar-se alguns dels premis del Carnaval (dos premis a les millors carrosses i a les millors comparses) i per això, a mig recorregut passen per davant del jurat que avalua la originalitat, el treball en les disfresses i les carrosses i la coreografia de les comparses. La desfilada passa pel centre de la població seguint el recorregut, que enguany es presenta amb canvis segons Rosell: “el Carnaval començarà al Parc del Gall Mullat, transcorrerà pels carrers comercials de Piera fins la Plaça de la Creu i d'allà anirà cap a la Nau de Cal Sanahuja on es llegirà el pregó, es repartiran els premis i on es farà el fi de festa, amb tots els participants a la rua acompanyats per la resta de pierencs i pierenques”. 

Carnaval de Piera I Foto: Ajuntament de Piera

La festa del Carnaval, però, no deixa treva al descans i per això, l’endemà diumenge a la tarda continua. Els protagonistes són els infants que surten a lluir les seves disfresses amb una festa a la Nau de Cal Sanahuja animada per les Pallasses Pallusses i amb xocolata desfeta per a tothom. Josep Maria Rosell apunta que “el Carnaval infantil és l’acte que més ha canviat al llarg dels més de 30 anys que Piera celebra aquesta festa, passant d’una celebració al Teatre Foment a una gran festa a la Nau de Cal Sanahuja”.

El regnat del Rei Carnestoltes acaba el dimecres, conegut com a dimecres de cendra. A Piera, per posar punt i final a set dies de gresca i disbauxa celebren l’enterrament de la sardina. L’acte, organitzat pel Grup de Diables de Piera, “comença a les vuit del vespre a la plaça Jove des d’on surt una comitiva fúnebre que plora la mort del Carnestoltes i que desfila pels carrers de la vila fins a la plaça del Peix ”. Un cop allà, es fa la lectura del pregó i s’acomiada el rei més poca solta amb una sardinada popular.

Carrosses, disfresses, samba, rues, sardines i el rei Carnestoltes. Són els ingredients bàsics per assegurar un bon Carnaval, i Piera ja els té a punt. 

 

Més informació: 

A

També et pot interessar