'Romeus' 2018

Foto: 

Cedida

Romeus, un pelegrinatge cap a Monistrol de Montserrat

El cap de setmana posterior a Sant Sebastià el poble s'abilla d'història i simbolisme
Albert Compte Riba
,
24/01/2018
Fires i festes
Pepo Flores (Manresa, 1991) és actor a la cia. Planeta Impro i director artístic de la 6ª edició de Romeus, una iniciativa cultural que des del 2013 narra i recorda els motius pels quals a Monistrol de Montserrat es celebra en honor a Sant Sebastià i amb el 20 de gener com a diada, la Festa Major d'hivern. Es tracta d'un pas ferm de l'Associació de Sant Sebastià, entitat que ha cuidat la festa des dels seus orígens, per obrir al públic d'arreu el calendari festiu del municipi. Per renovar el contingut i dinamitzar la Festa dels Romeus, Flores s'ha acompanyat de la Júlia Serra i la Laura Bosch com a ajudants de direcció, juntament amb el guionista i dramaturg Joan Pozo. Parlem amb Flores sobre la posada en escena i les novetats de Romeus 2018.
Metges que durant la nit visiten als malalts | Font: Turisme Monistrol

Escenificar el passat, un viatge en el temps
Durant els dos dies que dura la festa, actors professionals, amateurs i el teixit associatiu del poble es bolquen en les representacions teatrals de les diferents escenes que representen l'epidèmia que assolà Monistrol de Montserrat, les quals enguany  han crescut en nombre i s'han adaptat nous continguts. “Hem volgut explicar també com era el dia a dia dels monistrolencs i de quina forma van fer front a la pesta -explica-. Per escenificar-ho hem comptat amb el guionista i dramaturg Joan Pozo, qui també ha dotat de rigor històric els nous quadres teatrals -assenyala-. Hem creat escenes basades en testimonis reals, com 'El mostassaf del mercat', la recreació d'un ofici típic de Monistrol com ho van ser els paraires, les vivències dels nobles de la vila, dels menestrals culleraires, dels hortolans..., petits capítols del dia a dia, portats a escena tal com estaven escrits en els documents de l'època que hem trobat als arxius parroquials i municipals”.

Quadre sobre la rebuda del Pare Abat | Font: Turisme Monistrol

Els quadres teatrals
Per millorar-ne la visita, les escenes s'han programat de forma simultània, l'accés a cadascuna d'elles tindrà aforament limitat i es repetiran en diferents sessions cada dia. “D'aquesta forma volem evita aglomeracions, que tothom gaudeix en primera fila dels quadres teatrals -comenta Flores-. A més, aquest any hem ubicat escenes en racons emblemàtics del poble, com ho són el carrer Sant Pere o el Sant Joan, també s'ha restaurat part de l'interior de Can Cavaller, potser la casa més bonica del poble i que es podrà veure diumenge, durant la celebració del final de festa”.
Gràcies al material històric recollit i els testimonis de l'època s'ha creat també l'itinerari 'El Miracle', que complementa els quadres teatrals que s'ofereixen de forma aïllada. 'El miracle' és un circuit de sis escenes, on els visitants recorreran durant trenta minuts una petita història del neguit del poble tancat en quarantena, aïllat de l'exterior per les muralles medievals, el drama de l'òbit degut a l'epidèmia i l'alegria de la protecció contra la pesta que va suposar el vot del poble a Sant Sebastià.

Hàbits i aspecte d'un metge que tractava als infectats amb la pesta al s. XVI | Font: Plague Doctor Mask

Els orígens de la celebració
Romeus és el record d'un capítol en la història de Monistrol de Montserrat. Narra els fets i les vivències d'un poble que, com tants d'altres, no van poder fer front amb sanadors, predicadors, herboristes o metges, caracteritzats amb túnica negra i un primerenc filtre en forma de bec, les amenaces del ressorgiment de la pesta del s. XVI, el rebrot d'una epidèmia que havia assolat tot el continent europeu dos segles abans i que es trobava latent en la memòria dels pobles.
Com ha succeït amb Sant Antoni Abat, Sant Sebastià és una de les figures que el santoral catòlic manté com a personatge protector contra aquesta amenaça. A ell s'homenatja durant la Festa Major d'hivern i se'n renoven els vots com a patró, en agraïment per haver posat fi a l'epidèmia. “La Festa Major d'hivern ha estat sempre la celebració d'aquell dia -ens recorda el Pepo Flores-, Romeus és un projecte cultural, tradicional i artístic que vol recordar-ne l'origen”.

A

També et pot interessar