Foto: 

Ajuntament de Súria
Ambient de la Fira Medieval

Súria viatja en el temps

El 12 i 13 de novembre Súria torna a l’Edat Mitjana en la seva Fira Medieval d’Oficis
Aloma Vilamala
,
09/11/2015
Fires i festes
El Poble Vell de Súria farà el cap de setmana del 12 i 13 de novembre un viatge al passat. La Fira Medieval d’Oficis està ambientada al segle XIV, però de fet no calen grans muntatges per fer creïble aquest retorn a l’Edat Mitjana: el Poble Vell és antic, ha estat reformat fa poc i està tancat al trànsit. Una visita a la Fira Medieval és l’excusa perfecte per conèixer el nucli antic de Súria en tota la seva esplendor.

Orfebre, baster, terrisser, sabater, cisteller, fuster, vitrallera, llauner, filadora, culleraire, cuireter, bufador de vidre, il·lustradora, teixidors, espelmes, artesà de la pissarra, picapedrer, cerer, orfebreria en macramé, elaboració de sabons i cremes, pastisser, pelleter, elaborador de pergamins, artesans alimentaris, ninotaire, endevinaire... Tots són oficis que ja no estan d’actualitat, però que s’ha pogut veure al llarg de les edicions de la Fira Medieval d’Oficis. Una mostra d’alguns d’ells es podrà veure aquest cap de setmana. No qualsevol artesà hi té cabuda: per tal de mantenir la rigorositat en la recuperació històrica, han estat escollits amb cura. A més a més, diversos tallers permeten al visitant no només ser observador, sinó provar com es guanyaria la vida si es dediqués a alguns d’aquests oficis. Nens i adults poden posar a prova la seva traça i convertir-se en artesans i recuperar pràctiques de fa més de 600 anys.

Més enllà de la part d’arts i oficis, la Fira Medieval d’Oficis ofereix actuacions i espectacles. Entre elles destaca la recreació d’una mina de sal subterrània, on el visitant pot interactuar amb els personatges. L’escenografia ha estat creada expressament pel prestigiós taller Castells Planas (Cardedeu).

Però sens dubte, una de les activitats destacades és l’espectacle ’Salats!’. Aquesta obra, representada pel Grup de Teatre del Foment Cultural de Súria se celebra al carrer i és l’acte que dóna el tret de sortida al cap de setmana medieval, dissabte a les 13h. Es tracta d’una història d’embolics al voltant del descobriment d’una mina de sal. El text s’interpreta des del 2006, i és original de l’escriptor i guionista surienc Jaume Esquius. Actualment, el dirigeix la seva germana, Maria Alba Esquius. L’espectacle acaba amb una guinda final: un ball que compta amb la música de Jaume Arnella i una coreografia creada expressament per l’espectacle de Joan Serra. La música és també original del grup surienc tradicional Ministrils de Cererols.

Salats!

L’any 1354 dos pagesos pobres, en Guim i la Calamanda, deixen la Segarra per culpa de les males collites i arriben a Sòrisa (l’antiga Súria), on casualment troben la sal i atreuen l’atenció dels poders polítics, econòmics i religiosos, ja que la sal era un element estratègic, el petroli de l’època.  “Així, van desfilant el canonge, el rector o l’agutzil del rei Pere III”, explica Maria Alba Esquius, directora de l’espectacle. “I, la conclusió final és que les coses tampoc no han canviat tant: els rics segueixen sent rics i els pobres segueixen sent pobres”.

El text va comptar en el seu moment amb l’assessorament d’Albert Fàbrega, un estudiós local de Súria. “Ell va fer una recerca exhaustiva de l’època, molt ben documentada”, explica Esquius. “Està clar que hi ha una part dramatúrgica inventada, alguna llicència, però té un fons històric molt important i rigorós. La lliçó d’història, però , té forma d’un sainet molt divertit”.

Salats! a Súria

Més informació: 

Representacions de ‘Salats!’
Era del Castell de Súria
Dissabte 12 de novembre a les 13h i les 19h
Diumenge 13 de novembre a les 13h i les 19h

Consulta tota l'agenda de la 'Fira Medieval d'Oficis' de Súria aquí.

A

També et pot interessar