Cervesa artesana de l’Anoia

Foto: 

cedida

Una cervesa? Sí, artesana i de l’Anoia

Descobrim els sabors, aromes, graus, i procés d’elaboració de les cerveses artesanes de la comarca de l’Anoia
Marta Carles
,
19/09/2018
Menjar i beure
La cervesa artesana, estigui o no de moda, cada vegada té un públic més nombrós i per tastar-ne alguna no cal anar gaire lluny de casa nostra. A la comarca de l’Anoia en trobem diverses produïdes totes al mateix territori i elaborades per emprenedors amants de la cervesa artesana, autèntics “brewers”. La majoria d’ells participaran a la setena edició de la Fira de la Cervesa Artesana de l’Espelt (Òdena) que se celebrarà el dissabte 22 de setembre.

Cervesa elaborada amb el mètode tradicional, sense additius ni conservants, sense pasteuritzar i amb dissenys d’etiquetes molt personals i amb caràcter. Així es produeix i es comercialitza la cervesa artesana i aquest és el secret per que cada vegada siguin més els que prefereixen una artesana a una industrial. A la comarca de l’Anoia trobem diverses cerveses artesanes, moltes de les quals elaborades al mateix territori per amants del llúpol des de sempre.


Cerveses La Lenta

  • imatge de control 1per1

És el cas del Pol i el Jose que de joves ja feien cervesa com a hobby a casa seva i el 2016 van decidir llençar-se al mercat de la cervesa artesana amb el nom de La Lenta. Per ells triar el nom de la cervesa va ser  una de les coses més difícils, “però ara creiem que es un nom que ens encaixa a la perfecció, cap dels dos som massa ràpids, i ens agrada prendre’ns la vida amb calma. També va associat directament al tipus de cervesa que ens agrada fer, cerveses per prendre's a poc a poc, gaudint-les i apreciant tots els aromes i sabors que ens ofereixen”. D’origen igualadí, La Lenta té al mercat 3 cerveses on predomina el llúpol americà,  d'alta fermentació i d'estils diferents: “una APA o American Pale Ale (OPTIMISTA/PESIMISTA) , una Golden Ale (Golden Koeman) i una Brown IPA (Bandar-Log)”. Pel Pol i el Jose, les cerveses que elaboren són “fàcils de beure dins de la seva complexitat”, i són fidels als gustos que a ells els agraden”. El seu laboratori no para mai i ens asseguren que ben aviat trobarem una nova cervesa de La Lenta. Com a tot producte, és important una bona presentació, per això les cerveses de La Lenta tenen des del primer dia el segell gràfic de Quartada Estudi, també d'Igualada.


Cerveses Minairons

El Juan Antonio és un altre productor de cervesa artesana a la comarca que fa 7 anys va decidir complir el seu somni i viure del què més l’apassiona, la cervesa artesana. Amb el nom de Els Minairons, ell i la seva dona van començar a fer les primeres receptes i com ell diu “érem fabricants nòmades per que la nostra cervesa l’elaboràvem en altres fàbriques amigues”. Des d’aquest 2018 però, elaboren la cervesa al seu propi obrador situat a Igualada, un espai que els divendres a la tarda obren al públic per fer visites guiades i mostrar el procés de la cervesa, i on també ofereixen un lloc per tastar i gaudir de la cervesa artesana amb l’opció fins i tot de comprar-ne a granel, “una pràctica molt de moda als Estats Units que cada vegada s’està implantant més a casa nostra”, ens comenta. Els Minairons té dues línies de cervesa: “una dirigida més al públic en general que compta amb 5 tipus de cervesa, i una altre que és per a un públic més cerveser ja que es tracta d’una cervesa molt afruitada, amb poc grau i molt llúpol (Sessions IPA)”. Distribueixen bàsicament a la comarca de l’Anoia i rodalies com Manresa i Vilafranca del Penedès “ja que ho fem tot nosaltres i es tracta d’una cervesa de proximitat”, però volen fer un pas més enllà i ja estan treballant en crear una botiga on-line. El Juan Antonio ens explica que el nom de Minairons prové d’una faula de follets que s’explica al Pirineu Català que els agrada molt i en aquest sentit “totes les cerveses que fabriquem tenen un nom relacionat amb aquest conte”.


Cerveses Espina de Ferro

A Vilanova del Camí també trobem un obrador de cervesa artesana, el de l’Espina de Ferro. Ha obert aquest 2018 després d’anys elaborant cervesa en altres fàbriques, i al capdavant hi trobem en Fede i el Roger, dos amics que comparteixen aficions: la cervesa artesana i la música metal. Ens expliquen que tot el ventall de cerveses que elaboren tenen un segell propi marcat per ser cerveses amb molt cos i alta graduació, però “també elaborem cerveses de 5%Alc que segueixen destacant pel seu cos i una especial amargor”. Tenen 9 estils diferents de cervesa al mercat: cinc que serien perennes i quatre estacionals. A part d’aquestes també tenen dues línies diferents: “Les Limbo i les Oak (envellides en barrica) i que destaquen per ser edicions limitades”. El nom Espina de Ferro sorgeix de la combinació de varis elements. Espina, que prové de Vallespinosa, el lloc d’on treien l’aigua quan feien de homebrewers, i Ferro, que és la combinació dels noms del dos socis.

 
Cerveses Tous d'Anoia

Tous d’Anoia és una altre de les cerveses artesanes que trobem a la comarca de l’Anoia. Amb el nom que rebia la població de Sant Martí de Tous en època de la República el Marc Pons i una colla d’amics van crear aquesta cerveseria. Després d’elaborar moltes receptes, el 2013 van sortir al mercat amb la cervesa La Roqueta: una cervesa artesana de blat, d’estil belga, amb molt cos i marcat caràcter de Malta. “Es tracta d’una recepta curiosa, molt diferent dels estàndards, i vam pensar que era important aportar alguna cosa nova al mercat” explica el Marc. Més endavant van elaborar la Cantagalls, una cervesa artesana d'estil American Pale Ale, suau amb tons afruitats de llimona i aranja. “És totalment diferent a la Roqueta, de fet és el seu oposat, i això és el què buscàvem amb aquesta segona cervesa”. Les cerveses de Tous d’Anoia, que s’elaboren a la fàbrica on es fa la cervesa artesana Guineu, de Valls de Torroella, les podem tastar en diferents bars i restaurants de l’Anoia i comprar en botigues de productes de proximitat, ecològics i artesans de la comarca i també a través de la seva botiga on-line.


Cervesa La Rockera

La Rockera és la cervesa artesana originaria del Bruc. Segons els seus elaboradors es tracta d’una cervesa diferent de la resta i molt especial per que “utilitzem aigua del Bruc, maltes, i té de roca”. És una cervesa forta de gust i com a bona cervesa artesana, no està pasteuritzada i els seus ferments són vius! El nom de Rockera prové precisament de la infusió d’herbes de la roca de té i també per que els seus elaboradors són uns apassionats de la música rock. La Rockera forma part de l’Associació de Pagesos del Peudemont de Montserrat, un grup de productors que aprofiten de forma sostenible el clima i la geologia de la zona i que volen donar a conèixer la gran varietat de productes que ofereix el territori.

Els productors de cervesa artesana de l’Anoia saben que el mercat de la cervesa artesana està en constant creixement, i són conscients que cada vegada hi ha més productors. Això però, no els preocupa. Entre ells no es veuen com a competidors ja que segons Marc Pons de Tous d’Anoia “al mercat no hi ha cerveses iguals i per tant cadascú es guanya el públic amb el paladar”. També ho veuen així el Fede i el Roger fabricants de l’Espina de Ferro. Afirmen que “gracies a la massificació, es mes fàcil de disciplinar els paladars dels consumidors i d’obrir les seves ments”. Des de La Lenta, Pol Doncel opina que “els nostres autèntics competidors son els productors de cerveses industrials i no els diferents brewers”. I és que segons tots ells: “la cervesa artesana t’aporta molt més que treure la set”.

Pel que fa a la seva visió sobre el sector, la majoria de productors coincideixen en afirmar que està deixant de ser una moda i s’està convertint en un hàbit més de moltes persones. I és que segons Pol Doncel, de La Lenta: “la gent s’està adonant que hi ha molts mes estils de cervesa fora de la industrial, i quan proven una artesana és segur que no fan marxa enrere”. També hi ha qui equipara el sector de la cervesa artesana amb el del vi, com diu Marc Pons de Tous d’Anoia, qui considera que “la cervesa artesana és un producte selecte, gourmet, que satisfà paladars molt diferents, però que comença a ser una producte estable al mercat”.  I és que segons tots ells: “la cervesa artesana t’aporta molt més que no treure la set”.

Molts d'aquests productors de cervesa artesana anoiencs participen en el projecte 'L’Anoia del Camp a la Taula', una plataforma que dona suport al teixit empresarial de productes alimentaris del territori i promociona els productes produïts, elaborats o transformats a la comarca per petits i mitjans empresaris que han fet de la seva passió per la feina ben feta un emblema de la qualitat dels productes alimentaris de l’Anoia. El projecte està impulsat pel Consell Comarcal de l’Anoia en el marc de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

 

Fira de la Cervesa Artesana de l’Espelt

Una de les cites més esperades pels productors de cervesa artesana tant de l’Anoia com de fora de la comarca és la Fira de la Cervesa Artesana de l’Espelt que enguany celebra la seva setena edició. El gran dia serà el dissabte 22 de setembre, una jornada en què productors cervesers comparteixen les seves receptes amb els fans de la cervesa. Un dia festiu on els temes de conversa són els aromes, sabors, colors i graus de les cerveses, i on a més es poden degustar les diferents cerveses artesanes de l’Anoia tot gaudint d’una oferta musical, gastronòmica i lúdica destacada.

La Fira de la Cervesa Artesana de l’Espelt l’organitza La Bromera, una associació sense ànim de lucre, que es va constituir per fomentar la cultura de la cervesa artesana i que també tenen alguna recepta al mercat com La Bromera01, o una peach summer ale que van elaborar conjuntament amb La Sitgetana Craft Beer.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar