Tasta l'Anoia

Foto: 

surtdecasa

Tasta l'Anoia!

Coneixem els productes agroalimentaris més preuats de la comarca de l’Anoia
Marta Carles
,
25/10/2018
Menjar i beure
Proximitat, tradició, qualitat , mercat de Km 0, diversitat...així es poden definir els productes agroalimentaris que trobem a la comarca de l’Anoia. Productes que es cultiven, s’elaboren i es produeixen al propi territori per petits i ambiciosos empresaris que s’agrupen sota el paraigua de la marca: L’Anoia del camp a la Taula. En definitiva, podem dir que són productes que identifiquen i donen sabor a aquest territori del centre de Catalunya. Productes ideals per regalar o per omplir les tradicionals paneres de Nadal! Des de Surtdecasa Centre omplim el cistell d’alguns d’aquests productes amb l’ajuda d’Anoia Turisme.

Formatges, iogurts i mató
Els formatgers anoiencs són bons coneixedors de l’ofici i elaboren diversos tipus de formatges curats i frescos, iogurts i postres làctics. Tots s’elaboren de manera artesanal, amb molta dedicació i cura, utilitzant sempre matèries primeres de qualitat. Una de les marques més conegudes a la comarca és Productes Làctics La Tossa, que porta més de 30 anys elaborant formatges i altres productes amb la llet com a matèria primera molt cuidada.
A l’Anoia també trobem alguns formatgers que tenen els seus propis ramats de cabrum i d’ovelles. És el cas de Formatges Veciana, una explotació agrària, amb ramat de cabres propi, especialitzada en l’elaboració de productes derivats de la llet de cabra. Com el seu nom indica, estan situats a Veciana, i al capdavant hi trobem la Montserrat. Entre els seus productes podem trobar formatge fresc, mató, iogurts, formatge semicurat i formatge curat. També a la Llacuna, la formatgeria Ancosa, una empresa jove creada per a dos emprenedors, elabora mató d’ovella, també fa el serrat que és el formatge típic de pastor i dels més antics del país, i el tupí, que és un formatge d’aprofitament amb una segona fermentació.
 

  • imatge de control 1per1

Mel
La mel és l’aliment energètic per excel·lència i un magnífic remei per a moltes malalties, i en aquesta comarca hi trobem diversos productors. Un d’ells està situat a Santa Margarida de Montbui. Parlem de Mas Buret, una finca regentada per les famílies Oliva-Codina, ambdues amb un origen agrícola. La seva mel prové de 300 abellars situats en diferents zones de les comarques del Penedès, l’Anoia, el Bages i la Cerdanya. Produeixen mel, pol·len, gelea reial, pròpolis, caramels, mel de romaní, mel de farigola, mel d’eucaliptus, mel de milflors, mel de castanyer, mel d’acàcia, mel d’alta muntanya, i mel de bruc. La mel d’alta muntanya de Mas Buret ha estat premiada en dues ocasions al Concurs Reina de les Mels de la Fira de Balaguer, mentre la mel de mil flors va rebre un reconeixement a la Fira de Sant Ponç.
 

El cigronet de l'Alta Anoia
És la varietat de llegum més conreada a la comarca i compta amb una reconeguda qualitat gastronòmica. És un cigró petit, de superfície molt llisa i pell molt fina, que augmenta fins a tres vegades el seu volum durant la cocció. És una especialitat local que durant moltes generacions ha passat de pares a fills aconseguint una perfecta adaptació al medi i unes qualitats gastronòmiques excepcionals. A la comarca hi ha diversos productors alguns treballen de manera ecològica com Fruits del Secà, de Sant Pere Sallavinera, o Pep Mestre, d'Argençola.
 

Fuits secs
Mas d’en Nogués porta prop de dues dècades portant a taula fruits secs al natural o cuinats a partir de receptes tradicionals, a més, les ametlles al natural i en les seves diferents elaboracions compten amb la certificació de producte ecològic i tots els productes que elaboren estan certificats com a productes sense gluten. El ventall de fruits secs que fan inclou les ametlles, avellanes, nous de macadàmia, cacauets o anacards, tant al natural com elaborats amb diferents gustos. Així, molts dels fruits secs es poden trobar garapinyats, caramel·litzats, torrats, amb xocolata o amb diferents espècies com al romaní o al curry.
També elaboren deliciosos fruits secs l’empresa Marmeles, impulsada per tres emprenedors des d’una masia de Sant Martí de Tous. El seu producte estrella és l’ametlla marcona o mediterrània torrada a partir d’una recepta tradicional que han mantingut després de la jubilació dels seus creadors, que les elaboraven a Santa Coloma de Queralt. De moment, ja comercialitzen la marmela original, amb una suau capa de caramel·litzat; la marmela al punt de sal, ideal com a acompanyament en un aperitiu, l’ametlla recoberta de xocolata o Ras El Hanout, una exòtica combinació de fins a 30 espècies.
 

Oli d’oliva
Un altre producte que ofereix la terra de la comarca de l’Anoia i que no podem obviar en aquest cistell és l’oli d’oliva! Tot i que el cultiu de l’olivera té una importància més reduïda que en d’altres zones, la qualitat de l’oli anoienc és altíssima i no té res a envejar a d’altres zones amb més tradició. La varietat és majoritàriament Arbequina, amb una petita zona de les varietats Palomar i Vera. De totes elles s’extreu oli verge d’excel·lent qualitat. Un dels diversos productors que trobem a l’Anoia, compta amb més de cent anys d’experiència familiar en fer i produir bon oli. Parlem del Molí d'oli de Can Gibert, situat al nucli de Sant Genís (Jorba), a tocar de l'església, i que és actiu des d’abans del 1810. Elaboren oli natural i de proximitat, amb dues varietats principals, Arbequina i Vera. Del de Vera en van fer un oli molt especial, el de Llum de Lluna, fet de nit, a la llum de la Lluna, cosa que li proporciona unes qualitats en l’aroma i el gust molt particulars.
 

Pa de l’Anoia
És un pa artesanal que neix per iniciativa del gremi de flequers de l’Anoia. Està elaborat amb farina blanca i farina integral de blat barrejades amb farina de sègol, soja, malt o ordi. La seva cocció és lenta i es cou en forn de llenya o de sola.
La tradició i l’artesania en l’elaboració del pa es fa més fàcil amb un forn que acumula prop d’un segle d’experiència. El Forn de Jorba, a l’Avinguda Canaletes del municipi, continua elaborant els seus productes al mateix forn de llenya que quan va obrir la botiga, l’any 1930, a la que llavors era la carretera entre Barcelona i Madrid. Elaboren pa de pagès, coques de forner (el seu producte estrella), a més de galetes ecològiques amb base d’espelta i gustos tan suggeridors com orenga i mostassa, pipes i mostassa, garrofa i ametlla o xocolata.
 

Embotits i productes càrnics
A l’Anoia tampoc hi falten embotits com la botifarra crua, llonganissa, pernil dolç, botifarra blanca i negre, botifarrons, patés, xoriç, sobrassada, i cap de senglar. D’elaboradors d’embotits en trobem per tots els racons de la geografia anoienca, i són de gran renom els de l’Alta Anoia, com Cal Torrens o Cal Tecla, a Calaf, i els de la zona de la Llacuna com Embotits Mallart o Rius, entre molts altres.
Pel que fa als productes carnis, la comarca té una desena de productors. Una de les explotacions agropecuàries més conegudes és Can Mabres, una masia situada a Castellolí, destinada bàsicament a la cria i engreix de vedells. També cal fer menció a Cal Serrats, una masia que ofereix carn de xai ecològica, produïda a la seva explotació ramadera d’Argençola. I no ens podem oblidar d’Euroconills, l’empresa familiar situada al terme municipal de Calaf, que des del 1981 es dediquen al món de la cunicultura (conills) i durant els últims anys s’han especialitzat en la cria i comercialització del conill lletó.
 

Cervesa artesana
A la comarca de l’Anoia en trobem diverses produïdes totes al mateix territori i elaborades per emprenedors amants de la cervesa artesana. Ens referim a cerveses com La Lenta, Els Minairons, Espina de Ferro, Tous d’Anoia i La Rockera. Algunes tenen diferents línies de cervesa al mercat amb sabors i aromes que no deixen indiferent, i fins i tot n’hi ha que tenen obrador propi on, a part de fabricar la cervesa, també ofereixen visites guiades al públic!.
 

Vi i cava
Tot i que el cistell el tenim gairebé ple, no ens podem deixar els vins i caves anoiencs per maridar aquest productes. Alguns reconeguts en premis que posen de manifest la seva qualitat, com el vi “sentits negres” de Bodegues Puiggròs valorat amb 92 punts a la guia Robert Parker, o a la mateixa guia amb 90 punts el “Can Feixes Chardonnay 2006”.
Les vinyes anoienques han apostat per l’elaboració de qualitat, i són molts els que distribueixen a l’estranger, és el cas de Can Bonastre i Bohigas. Altres elaboradors amb empreses de caràcter més familiar, s’han especialitzat en la venta directa, com Pagès Entrena, o el Celler Puig-Romeu. També trobem cellers que elaboren vins i caves amb segell ecològic com Can Feixes o Mas Clavers.

Tots aquests productes, i alguns més, es poden comprar en diferents establiments de la comarca, la majoria recollits al catàleg “Petit Comerç Anoia”, o també a la botiga de la cooperativa Agro Igualada.

Ja ho veus, no hi ha excusa per no tastar l’Anoia!.

A

També et pot interessar