productes autòctons

Foto: 

cedida

El gust més autòcton de l’Anoia

Descobrim l’essència de la gastronomia anoienca, els productes autòctons que la defineixen
Marta Carles
,
14/09/2016
Menjar i beure
L’Anoia és una comarca amb gran diversitat de productes autòctons, des dels llegums, amb el cigronet de l’Alta Anoia, fins a la fruita dolça, amb el préssec com a producte més cultivat, passant per productes com la mel de mil flors o de romaní. La producció agroalimentària que es cultiva, s’elabora i es produeix a la comarca de l’Anoia és molt rica i diversa i en alguns casos no massa coneguda. Des de Surtdecasa descobrim l’essència de la gastronomia anoienca, fent un recorregut pels productes autòctons més preuats.

Comencem per l’Alta Anoia, el que significa que hem de parlar d’un dels productes més coneguts de la comarca, el cigronet de l'Alta Anoia. És un cigró petit, de superfície molt llisa i pell molt fina, que augmenta fins a tres vegades el seu volum durant la cocció. És una especialitat local que durant moltes generacions ha passat de pares a fills aconseguint una perfecta adaptació al medi i unes qualitats gastronòmiques excepcionals. A la comarca hi ha diversos productors alguns treballen de manera ecològica com Fruits del Secà, de Sant Pere Sallavinera, o Pep Mestre, d'Argençola. El cigronet de l’Alta Anoia es pot comprar en diversos punts de la comarca com a la botiga de la cooperativa Agro Igualada.

  • imatge de control 1per1

A la zona de l’Alta Anoia també hi trobem els ous de Calaf, valorats per la seva frescor i qualitat. Provenen de l’explotació avícola de la família Frauca, dedicada des de mitjans del segle XX a la cria de gallines i producció d'ous. Xavier Frauca, la tercera generació de la família, ha aconseguit distribuir-los ell mateix més enllà de l’Anoia, en mercats de Barcelona com la Boqueria, Sant Antoni, Ninot, i Abaceria Central. Frauca també comercialitza ous d’ànec, ànec de coll verd, periquita, faisà, gall d'indi, estruç, emu, oca...

Els amants dels làctics i els formatges no es poden deixar perdre els elaborats a la comarca de l’Anoia. Els formatgers anoiencs són bons coneixedors de l’ofici i elaboren diversos tipus de formatges madurats i frescos, iogurts i postres làctics. Tots s’elaboren de manera artesanal, amb molta dedicació i cura, i utilitzant sempre matèries primeres de qualitat. L’Anoia és rica en pastura i alguns formatgers tenen els seus propis ramats de cabrum i d’ovelles. És el cas de Formatges Veciana, una explotació agrària, amb ramat de cabres propi, especialitzada en l’elaboració de productes derivats de la llet de cabra. Com el seu nom indica, estan situats a Veciana, i al capdavant hi trobem la Montserrat. Entre els seus productes podem trobar formatge fresc, mató, iogurts, formatge semicurat i formatge curat.

Un altre producte que ofereix la terra de la comarca de l’Anoia és l’oli d’oliva, l’aliment per excel·lència de la dieta mediterrània, i que com definia Josep Maria Tribó en un poema dedicat a l’oli d’oliva: “molt gustós i saludable, és del tot indispensable, a la cuina i al rebost”. Tot i que el cultiu de l’olivera té una importància més reduïda que en d’altres zones, la qualitat de l’oli anoienc és altíssima i no té res a envejar a d’altres zones amb més tradició. La varietat és majoritàriament Arbequina, amb una petita zona de les varietats Palomar i Vera. De totes elles s’extreu oli verge d’excel·lent qualitat. Segons dades d’Anoiaturisme, a l’Anoia hi ha fins a 8 productors d’oli, un d’aquests amb més de cent anys d’experiència familiar en fer i produir bon oli. Es tracte del Molí d'oli de Can Gibert, a Sant Genís (Jorba), empresa familiar que des de fa més de cent anys que produeix oli d’oliva de gran qualitat.

Per acompanyar aquest oli suculent, només ens cal una bona llesca de pa, com el de l’Anoia. És un pa artesanal que neix per iniciativa del gremi de flequers de l’Anoia. Està elaborat amb farina blanca i farina integral de blat barrejades amb farina de sègol, soja, malt o ordi. La seva cocció és lenta i es cou en forn de llenya o de sola.

A l’Anoia tampoc hi falten embotits com la botifarra crua, llonganissa, pernil dolç, botifarra blanca i negre, botifarrons, patés, xoriç, sobrassada, i cap de senglar. D’elaboradors d’embotits en trobem per tots els racons de la geografia anoienca, i són de gran renom els de l’Alta Anoia, com Cal Torrens o Cal Tecla, a Calaf, i els de la zona de la Llacuna com Embotits Mallart o Rius, entre molts altres. Pel que fa als productes carnis, la comarca té una desena de productors. Una de les explotacions agropecuàries més conegudes és Can Mabres, una masia situada a Castellolí, destinada bàsicament a la cria i engreix de vedells. També cal fer menció a Cal Serrats, una masia que ofereix carn de xai ecològica, produïda a la seva explotació ramadera d’Argençola. I no ens podem oblidar d’Euroconills, l’empresa familiar situada al terme municipal de Calaf, que des del 1981 es dediquen al món de la cunicultura (conills) i durant els últims anys s’han especialitzat en la cria i comercialització del conill lletó.

La fruita dolça és també un dels productes autòctons. Es cultiva prioritàriament el préssec, amb un cultiu 100% de secà en un terreny argilós a la zona de Piera, d’on en creix un fruit amb unes qualitats difícils de trobar en altres regions on el conreu del presseguer també és estès. La varietat més coneguda és el préssec de vinya, d’un color groc intens, carnós i dolç, però amb un petit toc àcid que el fa molt agradable al paladà. Se'n poden comprar en diferents punts de la comarca, i evidentment al mercat de fruita dolça de Piera que té lloc tots els diumenges d’estiu fins ben enllà del setembre.

Endolcim-nos una mica més amb la mel de l’Anoia, i les varietats mil flors i romaní. La mel és l’aliment energètic per excel·lència i un magnífic remei per a moltes malalties, i en aquesta comarca hi trobem diversos productors. Un d’ells està a Santa Margarida de Montbui, situat sota el massís de la Tossa. És Mas Buret, una finca regentada per les famílies Oliva-Codina, ambdues amb un origen agrícola. La seva mel prové de 300 abellars situats en diferents zones de les comarques del Penedès, l’Anoia, el Bages i la Cerdanya. Produeixen mel, pol·len, gelea reial, pròpolis, caramels, mel de romaní, mel de farigola, mel d’eucaliptus, mel de milflors, mel de castanyer, mel d’acàcia, mel d’alta muntanya, i mel de bruc. De la mel també se’n fan begudes, encara que no són tant reconegudes. A Vallbona d’Anoia trobem D’melis, amb Bernardo Gil al capdavant. Produeix hidromel, melagres o el què és el mateix, viangre de mel, i patés des de fa 40 anys.

Acabarem aquest recorregut per l’essència de la gastronomia anoienca parlant de vins i caves, el tercer conreu en importància, després del blat i l’ordi. Aquests productes compten amb el prestigi de reconeguts premis que posen de manifest la seva qualitat, com el vi “sentits negres” de Bodegues Puiggròs valorat amb 92 punts a la guia Robert Parker, o a la mateixa guia amb 90 punts el “Can Feixes Chardonnay 2006”. Les vinyes anoienques han apostat per l’elaboració de qualitat, i són molts els que distribueixen a l’estranger, com és el cas de Can Bonastre i Bohigas. Altres elaboradors amb empreses de caràcter més familiar, s’han especialitzat en la venta directa, com Pagès Entrena, o el Celler Puig-Romeu. Diferents maneres de treballar però amb un producte que s’estén i es reconeix en el mercat per la seva qualitat.

Més informació: 

A

També et pot interessar