Albert

Foto: 

Anna Zaera
L'Albert Muñoz és un dels integrants del projecte Acords Català

Dos joves ebrencs creen la major biblioteca de cançons catalanes

Albert Muñoz i Àlex Usach són els impulsors del projecte Acords Català
Anna Zaera
,
18/05/2015
Activa't
T'agradaria tenir els acords de les cançons d'Els Pets, Mishima, Ovidi Montllor o Llach? A partir d'ara, tens a la teva disposició una gran biblioteca d'acords musicals, oberta a les aportacions ciutadanes, però amb un filtratge professional. L'era d'Internet ha afavorit que la cooperació ciutadana arribi a nivells insospitats. Si a això li sumes que els individus poden col·laborar d'acord amb els seus interessos, les oportunitats de generar plataformes temàtiques es multipliquen. L'Albert Muñoz, estudiant de cinquè curs de Medicina, i l'Àlex Usach, graduat en Administració i Direcció d'Empreses (ADE), ambdós naturals de Móra la Nova, compartien fins fa poc pis d'estudiants a Tarragona i tenien una afició comú: la música. Així passaven moltes estones entonant les lletres de les seves cançons catalanes preferides mentre marcaven els acords a la guitarra. D'aquesta activitat va néixer una idea de projecte que apunta a convertir-se en el mejor repositori d'acords musicals de cançons catalanes de tots els temps i estils. El projecte és el primer lloc web de referència on recopilar els acords musicals en català, ja que aquestes cançons fins ara només havien ocupat un espai marginal i pobre en altres planes webs estrangeres. L'actualització del contingut i la interacció amb l’usuari són dues de les apostes per enriquir aquest web que amb només 7 mesos de vida ja compta amb més de 250 usuaris diaris que visiten el portal per baixar-se els acords de les seves cançons preferides. Els hem entrevistat perquè ens expliquin més detalls sobre la seva brillant idea.
" L’objectiu principal és poder recopilar el màxim de cançons existents de música en català i l’ajuda dels usuaris enviant-nos els acords de les cançons ens permet complir el nostre propòsit"

- Com un estudiant de Medicina i un d'ADE decideixen muntar un projecte per recopilar acords de cançons catalanes?
Jo sovint tocava la guitarra, el piano i altres instruments al pis. Una tarda, fart de no trobar els acords de la majoria de cançons en català, o trobar-los erronis, vam arribar a la conclusió que era necessari un web on poder recopilar-los d’una manera ordenada i correcta, amb un format uniforme i amb diverses opcions que facilitessin poder tocar-les. Després dels exàmens finals i amb un pressupost mínim, vam decidir crear Acords Català!

- Com es complementen els vostres perfils?
Ens uneix la nostra passió per la música catalana i el nostre esperit emprenedor. L’un s’encarrega de la part musical i l’altre d’administrar la base de dades de cançons. En tot cas, sempre estem “comentant la jugada” i pensant com podem millorar.

- La idea és que siguin els mateixos usuaris qui enviïn els acords de les cançons per tal que vosaltres després els pengeu al portal?
Sí, l’objectiu principal és poder recopilar el màxim de cançons existents de música en català. L’ajuda dels usuaris enviant-nos els acords de les cançons ens permet complir el nostre propòsit. També els mateixos artistes i bandes ens poden enviar els seus acords. De fet, alguns cantautors ja s’han posat en contacte amb nosaltres i ens han cedit ells mateixos els seus acords i partitures!

- Aquest projecte representa un pas més en la democratització i la liberalització de la música? El vostre plantejament pot incomodar els autors de les cançons?
Creiem que és un pas enorme en aquest sentit. Aquest projecte no pretén més que unir a tots aquests músics i seguidors, i tots junts, fer-nos més grans. No creiem que el fet de recopilar les lletres i acords pugui incomodar els autors en absolut, més aviat al contrari. Nosaltres no estem oferint res il·legal, només recopilem lletres de cançons, reconeixent sempre la seva auditoria, i afegim la nostra interpretació musical en forma d’acords, que són universals.

- Quins són els temes més antics i els més moderns que teniu?
Les cançons més antigues probablement són les cançons populars catalanes i el recull de nadales. Algunes es podrien remuntar al segle XV o, fins i tot, abans. A banda, els àlbums més antics inclouen cantautors com Ovidi Montllor, Raimon o Llach. Pel que fa als més moderns, ja hem penjat els acords dels dics acabats de estrenar de Blaumut, Joan Rovira o Els Catarres.

- No feu distincions entre estils musicals?
No. Cada persona que ens visita té unes preferències diferents, i ha de tenir el dret de poder trobar qualsevol cançó sigui nova, antiga, popular o no tan coneguda.

- Us agradaria que aquest projecte es convertís en un negoci?
El nostre objectiu actualment és augmentar la nostra base de dades de cançons i fer arribar el web a tots els racons on s’escolta i es toca la música catalana. Això és el que ens mou. De fet, ja hem rebut alguns e-mails de gent que viu a l’estranger i ens explica que la nostra pàgina els apropa una mica més a casa. El fet de poder treure un rendiment econòmic de la web queda molt en segon pla.

- Què creieu que podeu aportar al món de la música i de l'entreteniment?
Tenim en marxa idees que pretenen potenciar encara més la interacció amb l’usuari, amb el fi de crear una comunitat més fidel i al mateix temps diversa.

- Teniu pel cap fer més projectes vinculats amb la música?
Hem encetat una secció de Vídeo-Tutorials, on ensenyem a tocar la guitarra des de zero. Tenim intenció de potenciar més el web en aquesta direcció en un futur. A llarg termini tenim pensats alguns altres projectes, però que de moment no passen d’idea. Una vegada aprofundeixes dins d’una temàtica, en aquest cas la música, veus que encara hi ha moltes coses a fer!

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar