Arturo Gaya: “No ser possessiu, et fa ser un autèntic apassionat de la vida”

L'artista que encarna Quico el Célio reflexiona sobre l'actualitat i el paper de la cultura
Surtdecasa Ebre
,
16/11/2013
Activa't

Fa gairebé un any, un amic em va proposar que contestés unes preguntes sobre la meva percepció d'Arturo Gaya, per ajudar al seu fill a completar un treball de recerca centrat en la figura de l'artista que encarna a Quico el Célio. Aquelles preguntes em van obligar a emprendre un exercici reflexiu sobre la persona d'Arturo. En aquell moment, vaig escriure “Crec que és un artista perquè no ha posat fre a les seves ganes de viure. I l'art és la sublimació de tota aquesta força de viure i energia creativa. És original, reflexiu i compromès amb els problemes de la societat”, contestava jo, de forma directa. En aquesta entrevista hem volgut conéixer una mica més de prop el discurs de qui s'ha convertit, amb els anys, en un símbol de la cultura ebrenca a través del seu personatge Quico el Célio. Un cronista cec, apassionat amb la idea de fer del món un lloc millor que, si et poses a pensar, té moltes més semblances amb Artur del que podria semblar en un primer cop d'ull. L'esperit crític, la punyeteria bondadosa i aquella necessitat implícita d'anar sempre acompanyat d'un pigall o ajudant, que li fa de contrapès i l'obliga a seguir tocant de peus a terra. Benvinguts al món més personal d'Arturo Gaya.

Arturo Gaya contesta...

 
Normalment esmorzo... Tres gots d'aigua en dejú i un cafè amb beguda de soja, sucat amb galetes integrals.
 
Compartiria un cafè (a la Cafeteria Bombó de Tortosa) amb... Algunes de les persones que ja no hi són i que m'han ensenyat coses importants de la vida.
 
En diumenge el que més m'agrada fer és... Els meus diumenges solen ser dies de faena, però m'agrada tenir un diumenge lliure i planificar amb la meva dona Elena el que farem.
 
El plat que més m'agrada cuinar... Indiscutiblement, la truita de patates!
 
El meu paisatge més inspirador... És la gent que habita els paisatges la que m'inspira, però si he de triar, m'agrada que l'aigua estigue present.
 
Pensaments recurrents abans d'anar a dormir... Dir-li a la meua ànima: "aquí et deixo el meu cos, dóna-li un bon somni"
 
L'últim regal que he fet... Crec que un càntir d'aigua de ceràmica de Miravet...
 
Una cançó... M'ho poses difícil, però et diré la primera que em vé al cap: 'Terra', de Caetano Veloso.
 
Un llibre... Ara mateix, tornaria a llegir 'Don Quijote de la Mancha'. Em va sorprendre, el vaig trobar genial!
 
Vivim moments dífícils per la cultura... Sembla que s'està desmantellant i la societat està més immòbil del que caldria esperar...
Saps què penso realment? Que tot està decidit. Sona pessimista i una mica a ciència ficció, però ho crec. Tot el que està passant a l'estat espanyol, passa per alguna cosa. Els estats estan obeïnt als mercats i al club Bilderberg. Estem seguint un guió que uns altres han escrit per nosaltres. El debat Catalunya-Espanya; que la Corona estigui en hores baixes, que el Tribunal d'Estrasburg desautoritzi la doctrina Parot... No són fets aïllats, és un guió escenificat.
 
Una visió teledirigida de la societat, com si s'hagués complert la profecia d'Orwell a la novel·la 1984...
Exacte. Hi ha molts fets de la vida quotidiana que demostren aquesta tendència a anul·lar el criteri individual i col·lectiu. Als xiquets se'ls donen màquines i videojocs perquè s'entretinguin, als adolescents se'ls fica en discoteques amb música a tot volum perquè no parlin... Abans, les tertúlies als cafès generaven moltes idees de canvi. Ara, els bars s'han convertit en llocs d'incomunicació col·lectiva. També la dictadura de les modes és una prova evident del dirigits que estem...
 
A petita escala, també és difícil sortir de la norma...
Sí, és una forma de control social. També passa en les actituds envers el treball. Has de justificar perquè t'aixeques tard; has de justificar que treballes. Encara no hem entès que treballem per viure i no vivim per treballar. Aquesta és encara una revolució pendent. L'altre dia vaig sentir al president d'Uruguai, Jose Mújica, que ho proclamava. La política hauria de servir per consolidar la idea que venim al món per a ser feliços i que la vida és curta.
 
La idea que el treball dignifica....
Aquesta idea és retrògrada. Però la gran paradoxa avui dia és que ni tan sols pots fer el que t'havien dit. Perquè no hi ha feina. Però el nostre esperit crític està tan matxacat que ho acceptem i no sortim al carrer perquè pensem que no es pot fer res...
 
Però sí que ens indigna el ministre Wert i també altres polítics que surten a la televisió cada dia...
El ministre Wert és l'exemple paradigmàtic de tot plegat. El que vol és provocar per generar soroll i que les persones no parlin del que és realment important. L'objectiu últim és que, d'aquí uns anys, estessem tots sotmesos a Alemanya i que els demanessem per favor que volem ser esclaus. I el que és més perillós de tot és aquest desànim. Creure que no val la pena fer res. Aquest sentiment el vam trencar la gent de l'Ebre en la primera batalla del transvasament. Després dirà la gent que no val la pena sortir al carrer.
 
    
 
Els  governants no dubten, no escolten...
El governant està teledirigit... Un governant de talla no faria el que estan fent Mas i Rajoy amb el tema de la independència. Em cansen... Estan tenint reaccions infantils. "Ara m'ofenc i no vinc, i no et faig cas..". Ni els independentistes ni els no-independentistes esperen això dels politics..
 
I què esperen..?
La política és diàleg, és debat. Els alts governants s'asseuen per parlar. Mas està jugant al ratolí i al gat. I la premsa segueix aquest joc perquè té "amos" enganxats al poder.
 
Podríem dir que l'ambició és alguna cosa intrínseca de les persones...?
El materialisme està allunyat de l'esperit. En això coincideixen totes les filosofies i les religions. Estem allunyats de la cultura, perquè la cultura fomenta parlar d'aquestes coses. Que hi hagi molt aparador i molta oferta, no vol dir que es parle de tot això. També estem apartats de l'espiritualitat, perquè a Occident s'ha associat amb la idea de secta i de gurús. El líder està desprestigiat. Avui dia, quan algú es posa al davant d'alguna cosa, la gent pensem "I este què voldrà?" Les revolucions necessiten líders.
 
Les Terres de l'Ebre han viscut l'experiència de creure's una identitat col·lectiva...
Sí. Les Terres de l'Ebre és un concepte creat pel poble. La primera persona que va començar a parlar de les Terres de l'Ebre va ser el periodista Josep Bayerri i se li ha de reconéixer. Abans erem o tortosins o la cinquena provinicia. S'ha jugat molt en esta terra i natros hem hagut d'anar posant les coses al seu lloc construint la nostra identitat. Hem hagut de dir que, malgrat el nostre sentiment de terres del Sénia, som catalans. Hem hagut de defensar la jota, les bandes de música, els bous... Si els bous es fessin al centre de Catalunya, veuriem què n'opinarien. Li hem tret profit fins a les coses dolentes. Passar de ser uns insolidaris a enamorar a tot el país, convencent-los que l'Ebre és un riu català i l'hem d'estimar. En aquella època, van haver bons lideratges, tant en lo cultural com en lo social. Va haver una autèntica revolució. Jo tenia amics que portaven als seus fills a les terres de l'Ebre per veure com es feia una revolució. I nosaltres, els Quicos, vam tenir la sort de posar música a aquesta revolució. 
 
 
Arturo, ja per acabar, què has après amb l'edat? Què saps ara que no sabessis als 20 anys?
Que ser ric és no voler més del que necessites, sinó disfrutar del que tens. La riquesa és un concepte espiritual. A mi m'agrada viure la vida senzillament. També he après la importància de no apegar-se a les coses materials, ni tampoc a les persones. Pensar que aquella amistat és teua o aquell amor és teu, t'impedeix ser lliure. No ser possessiu, ni apegat, et fa ser un autèntic apassionat per la vida.
 
 
 *Aquest espai està patrocinat per la Cafeteria Bombó de Tortosa

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar