Irene Espuny

Foto: 

Surtdecasa
Irene Espuny

Irene Espuny: “No t'has de conformar amb el que et diuen els pares o els mestres”

L'ampostina és membre de l'equip del TEDxYouth que se celebrarà el 10 de setembre a Amposta
Anna Zaera
,
06/09/2016
Activa't
Irene Espuny (Amposta, 1998) estudia bioquímica a la Universitat de Barcelona i l'any passat va treure la segona millor nota de selectivitat de tot Catalunya. És per això que els joves que formen el TEDxYouth Amposta van decidir anar-la a buscar i proposar-li que en fos ponent. Ella, però, es va negar, per “pànic escènic”, però va decidir unir-se a l'equip organitzador d'aquest certamen que neix com el germà petit del TEDX i que vol fomentar l'empoderament dels adolescents a tot el món. L'any passat, un centenar de persones van acudir a la cita i enguany s'espera superar, fins i tot, aquesta xifra. L'acte tindrà lloc a la Filha d'Amposta i els ingredients són els següents: vuit ponents, vuit idees que poden canviar les vostres vides. Creativitat, ciència, activisme social, tecnologia, música, sorpreses, etc... L'entrada gratuïta als menors de 16 anys i hi haurà un berenar on podreu parlar amb els ponents i participar en les activitats organitzades. Hem volgut parlar amb la Irene Espuny per a que ens expliqui més coses.
"A mi, les ponències que més em toquen són les de superació. Algú que té algun problema físic o psíquic i demostra que aconsegueix afrontar-lo"

- Quina és la teua feina al TEDxYouth?
Faig de regidora. Sóc qui decideix l'ordre dels ponents, quines llums van en cada moment, els micròfons, etc.

- Si haguéssis de dir quin és el fil narratiu de totes les ponències d'enguany, què diries?
Enguany ens enfoquem molt en la capacitat de viure el present, de viure el moment. El lema és "What now?". Si l'any passat, volíem que totes les ponències posessin l'accent en què passa quan sortim de la zona de confort, enguany volem que tothom pugui treure el màxim a l'experiència present. Per això, hi ha moltes ponències que demostren que, tot i les dificultats que hi ha en el punt de partida, la vida es pot viure intensament.

- Quines són les ponències que explicaran això?
Tenim un ponent que ha ideat un joc per a persones amb paràlisi psíquica. També hi ha unes noies que ensenyen kitesurf a nenes que vénen de famílies desestructurades. L'ampostí Aleu Ayxandri explicarà com ha estat la seva volta al món en bicicleta amb la seva parella, una iniciativa que va sorgir també com a intent de viure el present i trencar amb les normes del que s'espera que ha de fer un jove quan acaba els estudis secundaris.

- Si tu haguéssis participat finalment al TEDxYouth, què creus que haguéssis explicat?
No hagués dit “He tingut la segona millor nota de selectivitat de tot Catalunya”, suposo que hagués parlat de l'esforç i que, si et compromets amb alguna cosa, tothom pot aconseguir grans resultats.

- Si t'haguésssis de definir, com ho faries?
Diria que sóc una persona treballadora. Els meus pares també són molt responsables i ens han inculcat això al meu germà i a mi.

- El TEDx per a què serveix?
Dóna oportunitat a la gent i a les seves idees. Els joves també tenim idees molt ponents.

- Quina és la idea més original que tu has sentit al TEDxYouth?
A mi, les ponències que més em toquen són les de superació. Algú que té algun problema físic o psíquic i demostra que aconsegueix afrontar-lo.

- Trobes que els joves ho teniu difícil?
Sí, actualment està difícil perquè les empreses demanen experiència, i això és com un peix que es mossega la cua. Però si no trobes res aquí, sempre pots buscar a l'estranger. Tard o prompte alguna cosa es troba.

- Creus que el TEDxYouth pot canviar la manera de pensar dels joves ebrencs?
Jo crec que sí. L'any passat vam tenir una ponència d'un noi que sempre li havien dit que no servia per estudiar i ara començarà a estudiar economia. Amb això entens que no t'has de conformar amb el que et diuen els pares o els mestres Si tu creus que pots, afronta-ho.

- Creus que la societat limita el potencial de la gent?
El govern no ens ajuda, però nosaltres hem de lluitar.

- Voler és poder?
Voler és poder, però dins d'uns límits.

- Com veus les Terres de l'Ebre i la joventut ebrenca?
Potser em pensava que la gent d'allà tenia la ment més oberta, i aquí menys, però jo tampoc he trobat tanta diferència. Crec que la gent d'aquí tenim moltes inquietuds i moltes curiositats i coses per aprendre.

  • imatge de control 1per1

  

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

TEDxYouth Amposta
Dissabte 10 de setembre, de 16 a 20h 
Fitxa d'agenda Surtdecasa

 

A

També et pot interessar