Pep Simó

Foto: 

Cedida
Pep Simó i Anna Zaera als jardins de l'Hotel Corona.

Pep Simó: "Les Festes Alternatives d'Amposta és una iniciativa que es manté viva des del 15-M"

El jove ampostí és el primer entrevistat del cicle d''Esmorzars Despentinats', amb joves de les Terres de l'Ebre
Anna Zaera
,
20/10/2016
Activa't
Pep Simó (Amposta, 1984) fa tres mesos que ha decidit tornar a les Terres de l'Ebre per començar una nova vida amb la seva parella. És l'impulsor de les Festes Alternatives d'Amposta Surt al Castell, un moviment associatiu sorgit del 15-M que va posar de manifest que una altra forma de fer cultura era possible a Amposta. Sis anys després del naixement d'aquella experiència, Simó fa valoració dels canvis i del que ha après en tot aquest temps, al mateix temps que aposta per, juntament amb altres persones d'Amposta, La Ràpita i Sant Jaume, crear la primera associació cultural de caràcter ebrenc, que portarà el nom d'ACTE (Associació Cultural Terres de l'Ebre). Hem volgut parlar amb ell en el marc dels 'Esmorzars Despentinats', un nou cicle d'entrevistes a valors emergents de les Terres de l'Ebre, que ubicarem a l'Hotel Corona de Tortosa.
"Sí, tinc herència política, i he de reconèixer que la política m'agrada molt. M'agradaria fer política i crec que la cultura és una bona manera de començar, perquè la política és tot"

- Primer vas estudiar Turisme i després vas decidir estudiar Periodisme. Quin vincle veus entre aquestes dues disciplines que t'ajudi a definir-te?
Sóc un cul inquiet. Suposo que m'agrada expressar-me i estimo la meua terra.

- Fa tres mesos que has tornat a les Terres de l'Ebre. A què respon aquesta decisió?
Quan marxes als 18 anys vols conèixer altres coses, sortir de casa per veure el món. Crec que s'ha de sortir per tornar. Seria molt positiu que la gent tornés per dibuixar el futur del territori.

- De totes maneres, aquestes arrels t'acompanyen encara que no hi visquis. Tu des de Barcelona vas liderar l'organització de les Festes Alternatives Surt al Castell d'Amposta...
Jo crec que pots estar connectat amb el territori encara que no hi visquis, però és més difícil... Ara havia arribat el moment de baixar i intentar treballar des d'aquí. Vull poder dedicar més temps a allò que em fa feliç. A Amposta no es feien concerts com una cosa normalitzada. Amposta s'havia convertit en bous i Metro, i això no podia ser.

  • imatge de control 1per1

- Van sorgir les Festes Alternatives perquè les festes oficials s'havien quedat fossilitzades? 
 Les Festes Alternatives d'Amposta és una iniciativa que es manté viva des del 15-M. Va sortir de la plaça. Vam pensar que aquests festes evidenciaven la voluntat popular. Eren una manera directa de demostrar que hi havia una altra Amposta. 

- Ara amb el nou govern municipal té el mateix sentit?
Ara, amb el nou ajuntament hi ha diàleg, ens reunim, parlem, sabem on estan els endolls, ens cedeixen escenaris... El nostre paper s'ha de reformular.

- És una de les primeres vegades en què els joves us empodereu per fer tirar endavant una iniciativa ciutadana?
Sí, vam comprovar que si t'agrupes pots fer coses sense necessitat que algú aporti un gran capital.


Pep Simó contesta...

Un tòpic trencat: Els concerts de pop són avorrits

Un tòpic confirmat: La música com en directe, a cap lloc

Un amor impossible: Scarlett Johansson

Un amor possible: La política

Un somni pendent: Fer de les Terres de l'Ebre un territori en futur

  • imatge de control 1per1

Un somni complert: Ser periodista

Una paraula dita: Eclèctic, sempre ho deia la Bibiana Ballbè i entre broma i broma, s'ha quedat en el meu vocabulari

Una paraula per dir: 'Alego', una paraula que ma iaia sempre diu, 'alego vindrà el fred i mos haurem d'abrigar'

- La cultura és un fenomen de transformació social?
Jo crec molt en el valor de la cultura. A través d'un miting polític no pots arribar al poble. Hi ha molta gent jove que passa de la política, però en canvi, li pots oferir un concert o unes activitats que el poden ajudar a veure que hi ha un rerefons més enllà del que hem estat vivint sempre. La cultura és una manera d'entrar a les societats que la política no s'ha acabat d'arrelar.

- La cultura l'ha de generar el poble i no les institucions?
Jo crec que la cultura ha d'estar en mans de les administracions perquè són les que tenen poder econòmic, però hem d'intentar que la societat també sigui activa. Ara mateix estem organitzant una Associació Cultural a les Terres de l'Ebre que portarà el nom d'ACTE (Associació Cultural Terres de l'Ebre). Som gent bàsicament d'Amposta, La Ràpita i Sant Jaume.

- Quin serà l'eix de la vostra activitat?
La música serà un dels nostres objectius. Volem que a través de la música la gent pugui adquirir un hàbit cultural. És cert que a les Festes Majors la música que millor entra és la popular i festiva, però hi ha un ventall molt gran de possibilitats musicals, i s'explota poc. El millor exemple són les Jornades Musicals de l'Ermita d'Ulldecona. Aquests són les Terres de l'Ebre que m'agraden.

- Creus que a les Terres de l'Ebre es mira molt la tradició, però fan falta més relectures contemporànies de la nostra realitat?
Crec que moltes propostes ens espanten a la primera, però després agraden. No s'ha de perdre mai la tradició, s'ha de tindre clar qui ets i d'on véns, però s'ha de mirar endavant. I això no vol dir que haguéssim de mirar el que fan a la ciutat, però moltes vegades el que fan a la ciutat és un reflex de les noves tendències, de les noves propostes, i s'ha d'estar atent. M'agradaria poder veure aqui una pel·lícula subtitulada o anar a un concert... Que sí que puc veure-la a casa o escoltar la música per Spotify, però no és el mateix viure la cultura de forma col·lectiva que individual.

- El teu company a Lo Terreno, Hernán en H, és un exponent d'aquesta cultura contemporània ebrenca, en el seu cas, a través de la il·lustració?
Sí, ara que ho dius està molt lligat. Ell ha sabut donar valor a moltes expressions i paraules ebrenques que nosaltres encara diem, i que molts cops amagàvem per vergonya. Amb l'estil dels seus dibuixos, aquestes paraules es transformen i prenen un valor contemporani. És la nostra versió moderna! Li dóna un toc d'humor, un toc desenfadat, desacomplexat. Dir poc suc, mala sombra o ta tia la monja també pot sonar modern.

- Et consideres gestor cultural?
No ho sé... A periodisme sempre es diu que és periodista esportiu aquell que no ha pogut ser esportista; o és critic de cinema aquell que no ha pogut ser director de cine. En el meu cas, amb la cultura em sento a gust perquè no vull ser artista però m'encanta. És un tòpic, però la unió de diferents perfils fa la força.

- Quins projectes creus que han significat un abans i un després en el món de la cultura a les Terres de l'Ebre?
Crec que no ens n'adonem de la quantitat d'actes culturals que tenen lloc a les Terres de l'Ebre! Però encara som tots una mica còmodes i anar al poble del costat ens sembla una mica estrany. El Deltebre Dansa, el Festival Pingüí de Flix, el Formes Diverses de Vida a Amposta, Mónfilmat, A Cel Obert... Moltes vegades m'imagino quan aquesta gent d'A Cel Obert, que no conec, van anar a l'ajuntament a fer la proposta: "Mira, és que estem pensant decorar els patis..." Clar, la cara amb la que t'han de mirar és: "Eh? Què m'expliques...?" I mira ara!

- Vols ser emprenedor?
Només vull pensar que els meus projectes poden tirar endavant i això m'il·lusiona molt. Moltes vegades s'ha vist que tornar a les Terres de l'Ebre era renunciar al món, a les possibilitats, jo ho veig totalment al contrari. És un pas endavant. És una manera de convertir-te en un algú que construeix.

- El teu pare va ser alcalde d'Amposta, a tu t'agradaria dedicar-te a la política?
Sí, tinc herència política, i he de reconèixer que la política m'agrada molt. M'agradaria fer política i crec que la cultura és una bona manera de començar, perquè la política és tot. Els bous són política, els trens són política, l'arròs és política. Si no t'impliques, fas que els altres siguin els que fan política per tu.

A

També et pot interessar