Pere González

Foto: 

Maite Mestre
Pere González

Pere González: "Sóc un artesà que fa servir l'ordinador com qualsevol artesà les seves eines"

El tortosí incorpora la tecnologia digital a les seves creacions artesanals
Maite Mestre (ARTRA)
,
15/04/2019
Activa't
L'artesania està renyida amb les noves tecnologies? Per a Pere González (Tortosa, 1961), no. Ell es defineix com un artesà digital que ofereix solucions creatives als seus clients. Normalment crea peces personalitzades amb la fusta com a material. Del seu treball, destaca la polivalència a l'hora de fer totes les tasques del procés, fins i tot construir ell mateix la tecnologia amb la qual treballarà. Assegura que ell mateix idea i construeix les màquines amb què acaba imprimint la peça, que prèviament ha dibuixat a l'ordinador. En l'àmbit professional ha estat sempre vinculat a la infografia i la realitat virtual. Assegura que utilitza les noves tecnologies per expressar-se i sempre que pot escolta el tema 'Welcome to the Machine', de Pink Floyd, la seva cançó preferida. Hem parlat amb ell.
"De moment, m'ubiquen com a artesà multidisciplinari. Insisteixo des de fa temps a l'administració perquè se'm reconegui com a artesà digital, que és el que sóc"

- Artesania, solucions i 3D. Curiosa combinació.
Sí! Sóc un artesà que fa servir l'ordinador i les màquines com qualsevol artesà les seves eines. Dibuixo digitalment allò que vull crear i amb màquines que jo mateix construeixo, imprimeixo la peça.

- Què fas exactament?
Ofereixo solucions a persones que volen coses concretes. L'avantatge de l'artesania digital és que em permet ensenyar-ho al client abans de fer la impressió. Són creacions úniques, reptes a demanda.

- Posa'm algun exemple.
Faig plaques de carrer, noms, trofeus, elements personalitzats per a esdeveniments i també reparacions.

- Reparacions?
Sí. Qualsevol peça que se't trenqui d'un objecte o màquina la puc crear de nou perquè la puguis substituir.

- Vas rebre el premi al producte més innovador de l'última edició de la Fira Expoebre de Tortosa. Quina peça era?
Un llibre de signatures per a bodes. Sobretot treballo per a comunions, bodes, aniversaris, jubilacions...

- L'artesania digital no figura com a especialitat oficial. Què en penses d'això?
De moment, m'ubiquen com a artesà multidisciplinari. Insisteixo des de fa temps a l'administració perquè se'm reconegui com a artesà digital, que és el que sóc. Acabarà reconeixent-se, n'estic segur.

- Artesania 3.0?
(Riu) Podríem dir-ho així, sí! He creat màquines perquè facin el que jo vull. Utilitzo les noves tecnologies per expressar-me i creo sense cap limitació.

- Com és el procés que segueixes per fer una peça?
La màquina és l'últim pas. Hi ha moltes hores de treball en cada peça. Fresat en tres dimensions, pirogravat en làser... Abans de tot faig el dibuix a l'ordinador! Després s'ha de polir i pintar a mà.

- Treballes sol?
Amb la meva dona, Elena Bellaubí. Ella fa la part més creativa: pinta les peces, escull colors i formes, busca fires i m'anima a anar-hi.


Elena Bellaubí

- A quines fires et podem trobar?
A les fires d'artesania d'Ascó, la Sénia, el Mas de Barberans, Deltebre... Tot va començar quan vaig crear la figura d'un dragó en 3D i li vaig ensenyar a Manolo Serra, mestre artesà torner de La Sénia. Li va agradar i em va convidar a participar en la fira del seu poble, l'any 2015.

- Veneu a les fires?
Poc, però és un aparador important. A una fira sobretot venem clauers personalitzats que faig allà mateix amb la màquina. Generem expectació. M'agraden les fires perquè sento que la gent gaudeix de veure com treballo.

- A què et dedicaves abans?
Sóc tècnic informàtic. M'he dedicat tota la vida a la infografia i la realitat virtual. Fins i tot he treballat en despatxos d'arquitectura, tinc mitja Tortosa dibuixada en 3D! Sempre m'ha agradat treballar amb les mans. Sóc un manetes! Vols veure el taller? L'he muntat tot jo: electricitat, mobiliari, parets, fontaneria.

- I tant!
L'aeromodelisme és una de les meves passions, també he estat molts anys vinculat al món dels drons. Hi ha un camp d'aviació pujant al Mas de Barberans on hi vaig sovint. De vegades ho parlem, vaig començar sent el menut i ara sóc el veterà...

- I què et porta a crear Solucions 3D?
Els drons! I quaranta anys dedicant-me al món digital creatiu.

- Explica'm això dels drons, Pere.
Fa uns tres anys, quan l'administració es va posar dura amb el tema de la legalització, amb titulacions i permisos molt restrictius, vaig deixar-ho. De sobte, em vaig trobar amb una fresadora i una impressora digital aturades i vaig decidir fer coses útils amb elles.

- Per què treballes en fusta?
M'agrada la fusta, des de menut que la treballo. El meu oncle em va regalar un ganivet i des de menut que tallava fusta amb ell per fer avions i posar vaixells dins les botelles.

- Vius de l'artesania?
Sí, ara, per fi, començo a viure-hi.

- Què és el que et fa més feliç?
Treballar del que m'agrada. Tenir una feina fixa i un sou fix és molt bonic però parlar directament amb el client i adaptar la feina a la meva vida compensa molt.

A

També et pot interessar