Jordina Bravo

Foto: 

Maite Mestre
Jordina Bravo al seu taller

Jordina Bravo Pons: "M’agrada molt utilitzar materials naturals"

Jordina Bravo compagina la creació de barrets i capells amb l'art floral per esdeveniments diversos
Maite Mestre (ARTRA)
,
19/10/2021
Activa't
Jordina Bravo Pons (Xerta, 1974) és artesana barretaire i florista. Establerta al seu poble natal, fa gairebé vint anys que es dedica a fer barrets amb diferents ornaments i les seves peces han protagonitzat passarel·les de moda i aparegut en revistes especialitzades, com Vogue. Formada entre Barcelona i París, de la mà de professionals com Nina Pawlowsky, les seves creacions són una explosió artística on les flors prenen protagonisme a través de barrets, diademes o capells de còctel. Aprofitant l’aturada per la pandèmia Jordina s’ha format per oferir un nou servei: el de florista d’esdeveniments. Hem parlat amb ella.
Un dia vaig descobrir que em movia l’estètica, però vaig pensar: com he de dir que em mou una cosa tan banal?

- A què et dediques exactament Jordina?
Faig barrets i capells de còctel, més coneguts com tocats. Sobretot estic especialitzada en cerimònies com casaments o batejos, treballo molt amb núvies i acompanyants. Com que m’apassionen les flors, ara he obert un nou camp i estic treballant molt com a florista d’aquests esdeveniments.

- Decores espai i vestuari.
És un món que està molt relacionat amb el que jo he fet sempre: núvies, rams, tocats, botoniers pels homes... Va ser el 2018 que una núvia em va proposar decorar-li la boda. Li vaig dir que m’ho deixés pensar perquè si li feia a ella ja era per a dedicar-m'hi. M’havia de formar, buscar proveïdors, etc. Em va donar sis mesos i li vaig dir que sí.

  • imatge de control 1per1

- Ets doblement artesana.
Sí, abans quan tothom anava eamb barret hi havia les artesanes floristes i les barretaires. Eren dues especialitats diferents que es complementaven. Ara qui sap fer barrets ha après també a fer alguna flor. Jo vaig començar aprenent a fer flors, després barrets i m’agrada tantíssim que he anat ampliant fins a ser florista d’esdeveniments.

- Les flors són imprescindibles en la teva feina.
De sempre m’han agradat moltíssim les flors. Quan vivia a casa dels meus pares i iaios, aquí al poble, sempre els hi preguntava per què no teníem flors als balcons. I deia, quan tindré una casa voldré un balcó per poder-hi posar flors.

- I ara tens els balcons i jardí plens de flors.
- Riu. També tinc un petit hort de flor ecològica per a les feines que faig. M’ho he començat a treballar jo, intento ser el més sostenible possible. Per exemple, l’escuma floral, que es necessita per a molts dels treballs que faig com a florista, és biodegradable i tot el material de papereria o cistellereria l’intento comprar a artesans de la zona o comerços de proximitat.

- Les flors que utilitzes, són fresques?
- No totes, depèn del que faig. Les fresques són per moments puntuals. Per als barrets i capells treballo molt amb flors que elaboro jo mateixa amb tela de seda, lli i cotó. M’agrada molt utilitzar materials naturals, a més, si no són naturals no es poden planxar. Si porten petroli es foraden, per tant tot el que utilitzo és natural.

 

Jordina elaborant una flor de seda | Foto: Maite Mestre
- Quina diferencia hi ha entre un barret i un capell?
Un barret te’l pots posar al cap, t’entra i t’agafa tot el cap. I un capell només t’agafa un tros. També faig diademes.

- I com funciona, treballes sota demanda o compren els models que ja tens fets?
Normalment quan venen faig un muntatge improvisat damunt de la dona a partir de models que ja tinc fets i l’adapto. A partir d’aquí elles em demanen o es deixen aconsellar, jo em fixo molt en el tipus d’esdeveniment, com vas vestides, el seu estil... Els hi aconsello el que a mi m’agrada i que penso que els hi pot quedar bé, normalment l’encerto.

- I quin cost tenen més o menys les peces?
Poden anar dels quaranta als dos-cents euros, aquest tocat de diadema amb plomes en val cinquanta-cinc.

 

Tocat amb diadema de plomes | Foto: Maite Mestre
- I de florista per a esdeveniments, de quant parlem?
Se solen gastar una mitjana de mil euros en general, però m’adapto al pressupost que tenen. Per ara n’he fet d’entre sis-cents i tres mil euros.

- Com veus el futur?
Bé! Positiu. El tema flors que he engegat ara m’agrada moltíssim i estic començant a tenir clientes. Crec que per fi me’n sortiré, m’ho he currat molt tots aquests anys i m’agrada molt el que faig.

- Es nota. Què et mou Jordina per fer el que fas?
Em mou molt l’estètica, la bellesa, perquè m’alimenta l’ànima. Quan estudiava disseny a Barcelona les professores em preguntaves: això per què ho has fet així? Jo no sabia ben bé la resposta, era una cosa que em venia al cap i ho feia perquè ho trobava bonic. Un dia vaig descobrir que em movia l’estètica, però vaig pensar: com he de dir que em mou una cosa tan banal? Després vaig entendre que la bellesa alimenta l’ànima realment. Com quan veus coses boniques com un jardí preciós o un quadre que t’encanta.

Més informació: 

Web Jordina Bravo
Web ARTRA
Facebook ARTRA

A

També et pot interessar