L'Ebre, la nova moneda social de les Terres de l'Ebre

Neix una Ecoxarxa per intercanviar productes i serveis de forma alternativa
Surtdecasa Ebre
,
17/05/2013
Activa't


L'Ebre a partir d'ara no és solament un riu. Fa poques setmanes que un col.lectiu de persones ebrenques ha decidit posar aquest nom a una moneda social que neix per afavorir l'intercanvi de productes i serveis entre els membres d'una comunitat que vol promoure una economia més justa.

Tot i que encara és un moviment inicipient, els integrants d'aquesta Ecoxarxa ebrenca han reconegut que en les últimes setmanes més d'una setantena de persones s'han sumat a aquesta iniciativa que vol promoure, a través d'una associació, maneres alternatives a l'economia de mercat.

"L'objectiu d'aquesta moneda social és poder intercanviar productes i serveis a tres bandes" ha explicat Jaume Castellà, un dels impulsors, que assegura que els mercats d'intercanvi només permeten intercanviar objectes entre dos, mentre que aquest sistema permet intercanvis a "moltes bandes".

El valor dels productes i serveis tampoc és el mateix que als mercats tradicionals. En aquest cas, el preu no és fixa per la llei de l'oferta i la demanda, sinó partint d'unitats més justes, diuen, com és una unitat de temps. "De fet, aquest projecte funciona de manera similar a un banc del temps".

Aquesta moneda social afavoreix directament els comerciants locals, que d'aquesta manera poden donar sortida als seus productes, permetent així la conservació dels llocs de treball. "Els intercanvis es basen en la confiança mútua” explica Castellà, que insisteix que aquest tipus d'organització alternativa afavoreix la creació de valor afegit per a la resta d'integrants de la comunitat"."El nostre funcionament és horitzontal, ens reunim en assamblees i decidim entre tots el treball a fer i com organitzar-nos" explica Castellà.

Una vegada et converteixes en soci entres a formar part d'una comunitat virtual -un programa informàtic- que controla el capital amb el qual compta cada associat i el banc de productes i serveis ofertats i demandats.

Alguns dels serveis que s'intercanvien són teràpies naturals, fisioteràpia, traducció, assessorament jurídic, així com a l'intercanvi de productes vegetals ecològics.

Aquesta associació sense ànim de lucre s'inspira en el funcionament d'altres ecoxarxes de tot Catalunya, unes xarxes locals i regionals que s'està estudiant que puguin acabar per integrar-se en una xarxa d'intercanvis única.


  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar