Jump to navigation
Dimecres
4 desembre 2024
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Margarita Wessels: “Tenim la mateixa filosofia per objectes que per persones: res ni ningú és obsolet”
S'inaugura a les Terres de l'Ebre una cooperativa de reciclatge inspirada en iniciatives del nord d'Europa
Surtdecasa Ebre
,
07/04/2014
Activa't
“L’objectiu principal de
La Segona Volta
és justament això: donar als objectes i a les persones aquesta segona oportunitat, aquesta segona volta”, diu Margarita Wessels, una holandesa afincada a Tortosa que és la impulsora d'un projecte únic a les Terres de l'Ebre que pretèn crear una cooperativa de reciclatge amb l'objectiu d'estalviar recursos i promoure un model de societat menys consumista
.
La Segona Volta
, en referència a la capacitat dels objectes per reutilitzar-se un cop estrenats, està formada per 8 persones.
- On es troba l'origen de
La Segona Volta
?
A Amsterdam, on vivia abans de venir a Tortosa, aquest tipus de projecte a gran escala, dirigit per entitats sense ànim de lucre, funciona amb èxit des de fa dècades. A més, a nivell personal sempre he tingut molta afinitat amb botigues i mercats de segona mà, de les quals fins fa poc per aquí no n'hi havia gaire.
- Quan comenceu a posar fil a l'agulla...?
Fa un any fa sorgir la idea de muntar una iniciativa com les que coneixia d’Holanda a les Terres de l’Ebre, és a dir, un projecte sense ànim de lucre que combina la creació de llocs de treball amb la missió d’estalviar recursos i de canviar la mentalitat consumista de les persones. El primer pas va ser parlar amb el CODE, que com a responsable de la gestió dels residus del territori, seria un col·laborador clau. Van reaccionar molt positivament i es van fer reunions amb altres administracions i es van començar a buscar persones que s’hi volien implicar, perquè tirar endavant una gran iniciativa com
La Segona Volta
no es pot fer sol, es necessita un grup de persones molt motivades. Després d’uns mesos d’alts i baixos vam formar un equip estable de 8 persones que ara formem la cooperativa, a més d’una xarxa de voluntaris i administracions que col·laboren amb nosaltres.
- Per què aquest nom?
És la traducció literal del nom d’un projecte idèntic a Amsterdam,
De Tweede Ronde
, un nom que expressa bé l’essència del projecte: molts objectes que es llencen es poden tornar a utilitzar, o bé de forma directa o bé després de fer-ne una petita reparació o de transformar-los. La mateixa filosofia val per a les persones: ningú és obsolet, tots podem fer coses que aporten un valor afegit al projecte, al món, a la nostra vida personal i a la d’altres. L’objectiu principal de
La Segona Volta
és justament això: donar als objectes i a les persones aquesta segona oportunitat, aquesta segona volta.
- Concretant una mica, què fareu per donar als objectes aquesta segona oportunitat?
A més de tenir una botiga de segona mà d’uns 300m2, farem reparacions i organitzarem cursos, tallers, xerrades i altres activitats públiques com mercats d’intercanvi. Volem dinamitzar, aquí a les Terres de l’Ebre, la recuperació i reutilització de ‘residus’. A més volem ser un exemple d’economia social, creant llocs de treball per a persones amb dificultats per trobar feina al mercat laboral convencional. També volem ser un lloc de trobada per a persones amb idees i iniciatives en l'àmbit del reciclatge i la reutilització, un lloc per aprendre, compartir i passar-ho bé.
- Per quin tipus de persones està formada aquesta cooperativa?
Som un equip divers de 5 dones i 3 homes d’entre 34 i 54 anys, veïns de Tortosa, Roquetes i Jesús, cadascú amb les seves habilitats, formació i experiència particulars i la majoria en situació d’atur.
- Us baseu en alguna experiència ja existent a nivell català?
Tenim un bon contacte amb la gent de Solidança, el projecte més gran i amb més experiència de l’àmbit català, ubicat a Sant Joan Despí (Baix Llobregat).
- Aquesta és una fórmula per proposar alternatives a la societat de consum. Quines conductes creieu que l'afavoreixen?
La compra de productes de segona mà és una alternativa clara a la societat de consum perquè trenca amb la desvalorització de tot allò que no sigui nou. Una de les conseqüències de la crisi econòmica és que molta gent se n'ha adonat que ja no poden mantenir el costum de comprar-ho tot nou i de llençar coses que funcionen perfectament només per tenir el model d’última generació. Poc a poc es comencen a valorar els productes de segona mà, també per experiències positives vist en viatges a altres països i pel contacte amb persones procedents de països com el Regne Unit i França, amb una cultura de segona mà ben arrelada.
- Què en penseu del fenomen de l'obsolescència programada?
És un dels grans mals de la societat de consum. Una manera eficient de combatre aquesta pràctica és recuperar els objectes aparentment obsolets i, sovint de manera senzilla, tornar-los a la vida útil. La venda d’aquests objectes recuperats per part de
La Segona Volta
no aportarà cap benefici als productors multinacionals originals, però sí a l’economia local.
- Ja esteu en actiu?
Fa només 2 setmanes que hem entrat a la nau al polígon del Raval de Cristo (Roquetes) i necessitarem unes setmanes més per posar-ho tot a punt. La previsió és poder obrir la botiga, la segona quinzena d’octubre i fer la inauguració oficial durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus que se celebra del 16 al 24 de novembre. El que sí ja hem començat a fer és recollir objectes de les deixalleries i hem establert un horari provisional per a que la gent ens pugui portar les coses que ja no necessita. De moment són els dimarts de 10-12h i els divendres de 16-18h.
- Amb quins altres moviments cívics alternatius us sentiu identificats?
Sentim molta afinitat amb iniciatives com l’Ecoxarxa i els mercats d’intercanvi, i també amb el cooperativisme i altres formes d’economia social. Estem convençuts que el futur va per aquí.
--
Més informació:
www.facebook.com/lasegona.volta
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
Carles Castellà: "Preferim dir podar en lloc d'esllemenar; botifarra en lloc de baldana"
Foto:
Cedida
Per què Alcanar és un tresor iber?
Foto:
Cedida
Miquel Àngel Marín: "Nosaltres som unes guerrilles que volem evitar que la cultura es consideri només una cosa seriosa"
Foto:
Cedida
Les 8 històries de vida del TEDxAmposta
Foto:
Cedida
Els 10 plans per fer a Setmana Santa a les Terres de l'Ebre
Foto:
Cedida
Sara Blanch: “En els últims anys, l’òpera està agafant importància i es fa molt més present en la societat”