Arròs Símul

Foto: 

Anna Zaera
Projecte social AmuntEbre

Neix la primera empresa agrosocial de les Terres de l'Ebre

Persones amb discapacitat cultiven arròs ecològic en dues hectàrees de les Barraques de Salvador a Deltebre
Anna Zaera
,
11/04/2014
Activa't
Són les 10 del matí i comença l'activitat en una de les àmplies i lluminoses sales del Centre Especial de Treball de la Fundació Astres a les Terres de l’Ebre, on es troba ubicat el projecte social AmuntEbre, a Deltebre. Cada matí, entre quatre i cinc persones amb discapacitat psíquica, juntament amb joves amb risc d'exclusió social, emprenen l'activitat d'envasar i etiquetar l'arròs ecològic Símul, el primer que alterna en la seva producció i comercialització, una vocació mediambiental i social.
'La nostra idea és ser un referent de marca social a les nostres terres'
Avui, Núria Moras, Xavi de Castro i Vicent Ramon, acudeixen a la feina il·lusionats per iniciar la jornada sota la direcció de Ramon Fabra, el cap de l'equip que, minuts abans, ja ha tret els envasos i les etiquetes de les caixes perquè els companys les enganxin. Durant tot el matí, es dedicaran minuciosament a posar l'arròs que ells mateixos han cultivat en els moderns envasos que s'han triat per comercialitzar-lo.
 
“Símul, que significa simultani, junts, neix amb l’objectiu de facilitar la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social”, explica la responsable del projecte, Mirna Boix, que treballa conjuntament amb la presidenta d'AmuntEbre, Marta Cid, i la gerent de Les Barraques de Salvador, Susana Gómez, per donar conèxier aquest nou producte que, fins ara, es pot comprar només en algunes botigues de les Terres de l'Ebre, però que aviat podrà trobar-se també a Barcelona. “Creiem que la primera empresa agrosocial de les Terres de l’Ebre havia d’iniciar la seva activitat amb arròs”, diu Boix. "Estem al Delta de l’Ebre, terra d’un paisatge excepcional gràcies al cultiu de l’arròs que ens identifica arreu, i volíem que Símul representés tots aquest valors”.
 
Consum responsable, economia social i territori
Aquest projecte entronca perfectament amb la vocació sostenible del projecte de les Barraques de Salvador. “Nosaltres ja fèia cinc anys que cultivàvem arròs ecològic i aquesta idea ens va semblar molt interessant”, explica la seva gerent, Susana Gómez, que ha estat treballant en aquest projecte en els últims dos anys. El cultiu de l'arròs, que té lloc en dos hectàrees dels arrossars del complex turístic de les Barraques de Salvador, té totes les certificacions del Consell català de la producció agrària ecològica i forma part de la Denominació d'Origen Protegida Delta de l'Ebre.  Enguany, després de tot el procés, es vendran 3000 quilos d'arròs, dels 5000 que s'havien recollit. “Aquest projecte s'adequa molt a la nostra filosofia ja que nosaltres intentem que el nostre camp sigui un espai de revaloració del producte, a través de les festes de l'arròs o fangoteràpia”.
 
Aquest projecte, que encara no ha complert un any de vida, segueix el procés productiu de l'arròs. Fan tasques com ara preparar els camps, birbar --arrencar les males herbes--, empaquetar, distribuir i encarregar-se de les feines comercials. “Depenent del volum de feina, tenim més o menys treballadors. Per exemple, en època de birbar l'arròs, hi ha 5 i 6 treballadors i per a l’envasat i comercialització, en som menys”. A la vegada, estan treballant en noves línies productives, com l'elaboració artesana de conserves i melmelades, per tal de mantenir una estabilitat anual del volum de feina.
 
“La nostra idea és ser un referent de marca social a les nostres terres”, explica Boix. “Sovint, ens miraven com si no fos de debò i que era una idea poc creïble. Ara hem rebut moltes felicitacions per haver fet de Símul una realitat, i ens animen a seguir endavant.”
 
El disseny de l'envàs i les etiquetes ha estat ideat per Susana Gómez. L'empresa Amunt Ebre ha promogut també la inserció laboral pel que fa a la imatge. De fet, el disseny del logotip sha estat objecte d'una beca-concurs en col·laboració amb l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta (Esardi). La proposta guanyadora, obra de Gemma Roig, vol representar la 'unió' i 'la integració laboral', amb paraules clau que formen espigues d'arròs que sumen per configurar el projecte.
 
--
Més informació: 
 
     

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar