Pere Clotet: “El cavall actua com a mirall del que tu ets”

Aquest psicòleg impulsa el projecte d'equinoteràpia 'Crinera al Vent' a la Vall del Cabiscol
Surtdecasa Ebre
,
26/11/2013
Activa't
Moltes de les coses que sé les aprenc dels animals, em va dir una amiga. De vegades, és díficil explicar científicament el poder terapèutic que tenen algunes bèsties sobre les persones, però en canvi, aquelles persones que conviuen entre animals o tenen mascotes no dubten en valorar el confort que els atorga aquests vincles. Fa uns mesos, l'Hospital de Sant Joan de Déu ha començat a utilitzar gossos per fer més fàcil l'atenció a nens i a altres pacients de l'hospital i en la rehabilitació després d'algunes intervencions. També moltes residències d'avis han decidit incorporar gats per afavorir els vincles afectius de les persones que hi viuen. Cada cop més, els professionals de la psicologia s'endinsen més en la pràctica amb animals per millorar l'estat d'alguns pacients que pateixen angoixes o bloquejos de les emocions. A les Terres de l'Ebre, fa ben poc que el psicòleg Pere Clotet ha engegat la iniciativa Crinera al Vent, amb què ofereix suport a les teràpies a infants amb TDA-H a través del contacte amb el cavall. Les sessions duren una hora i es treballen diferents aspectes que se solen presentar alterats com ara l’atenció, la concentració i la impulsivitat. El dia 4 de desembre a les 19.00 hores, dins el cicle “Compartim” organitzat per la UOC, Clotet parlarà a la seu d'aquesta universitat a Tortosa sobre aquesta intervenció terapèutica.
 
- Suposo que a molts dels psicòlegs més clàssics els costarà d'entendre, però poden els cavalls millorar l'estat d'alguns infants amb transtorns emocionals?
Sí. Per començar, només la presència imponent del cavall i el seu caràcter tranquil ja fa que els xiquets estiguin més receptius que si haguéssin de començar un treball en una consulta.
 
- Ens pots explicar més concretament perquè els cavalls tenen aquest poder terapèutic?
És quelcom màgic en el sentit que es crea un vincle molt fort entre el cavall i l'infant. Però aquest valor terapèutic es pot medir amb una sèrie de paràmetres científics i és en això en el que estem treballant.
 
- Quins serien aquests paràmetres?
Aspectes com la temperatura corporal, el ritme de la respiració o les pulsacions ajuden a recol.·ocar l'infant angoixat i calmar-lo a l'instant.
 
- Pel que fa al vincle emocional, és curiós com els animals poden captar millor els nostres estats d'ànim que altres persones...
Sí. Molts animals tenen un sistema de percepcions més agut que les persones. El cavall en concret de seguida detecta si la persona que se li apropa està nerviosa o tranquil·la. Si no estàs tranquil, el cavall marxa... El cavall actua de mirall del que tu ets.
 
- Quines experienciès has tingut amb xiquets? Com ha canviat la seva actitud?
Sobretot noto que, quan entren en contacte amb aquests animals, deixen de banda els estereotips que arrosseguen de la familia o de l'escola. Ells mateixos tenen molt assimilat que són “lo pitjor de lo pitjor” i aquesta nova relació amb un animal els genera altres vincles de confiança i els desbloqueja emocionalment.
 
- Algun cas concret?
Un xiquet de 13 anys molt hiperactiu va entrar en contacte amb el cavall i s'hi va quedar uns minuts. La seva mare va dir que feia temps que no aconseguia estar tant temps fent una mateixa cosa. També persones adultes han viscut algun cas de regressió a experiències passades.
 
- I com t'ho expliques?
Suposem que les persones es queden tan relaxades que entren en un estat hipnòtic que els fa connectar amb el seu inconscient.
 
- Quin paper juga l'entorn de la Vall del Cabiscol?
Qui coneix aquest entorn ja sap que és privilegiat. Els cavalls viuen completament en llibertat, respectant el seu model de vida natural.
 
- Suposo que abordeu aquestes sessions des d’una perspectiva multidisciplinar, psicològica i també etològica? 
Sí. Partim de la base que el benestar de l'home passa pel benestar del cavall. Estimem els cavalls com a éssers vius que ens ajuden a interpretar el món que habitem conjuntament, com un tot.
 
- Tens altres exemples de teràpies amb animals que estiguin donant bons resultats?
Són moltes les teràpies amb animals que s’estan portant a terme avui per avui, i totes amb grans resultats. Aquí podem contemplar des de les teràpies emocionals amb gossos i gats, passant per teràpies fetes amb lloros, periquitos, conills d’Índies, tortugues,... La grandesa del resultat terapèutic rau en l’afinitat  entre l’homo sapiens i la natura. 
 
- Les teràpies alternatives substitueixen les tradicionals o són complementàries? 
Són sessions terapèutiques complementàries al procés terapèutic convencional ja que el que fem és alternar les sessions amb cavalls amb les sessions a la consulta, per poder anar realitzant les avaluacions oportunes de l’evolució del pacient. El que si que podem afirmar de la nostra experiència és que aquestes teràpies ajuden molt a minorar la simptomatologia dels usuaris.
 
--
Més informació sobre 'Crinera al Vent': (Enllaç) 
 
  

A

També et pot interessar