AGENDA
Arts
Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines' - Tortosa 2018
2018
Del 26 d'octubre al 10 de febrer (de 2019)
  • Tortosa
Museu de Tortosa

Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines'

Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines', fruit de molts anys de recerca del comissari Joan Pellisa, lutier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans. Tres punts de vista diferents per a un mateix objectiu: posar música a la festa.
 

* Amb la finalitat d'oferir un estat de la qüestió d'aquest fet musical i festiu a l'actualitat, s'ha ampliat la recerca amb el suport de l'IRMU, la col·laboració de les diferents colles de gaites, grallers i dolçainers del territori, i d'un equip de recerca format per Clàudia Giménez, Hermínia Domènech, José Vicente Castel i Eva Castellanos. Els resultats d'aquesta recerca es van publicar parcialment a l'Inventari del Patrimoni Cultural  Immaterial de les Terres de l'Ebre.

Horari: 

De dimarts a divendres: de 10 a 13:30h 
Dissabtes: de 16 a 18:30h
Diumenges: d'11 a 13:30h
Dilluns i festius tancat.

Inauguració: 

Divendres 26 d’octubre a les 19:30h.

Sinopsi: 

Sense música no hi ha festa, i és molt difícil imaginar-se'n una obviant el seu paisatge sonor. Els instruments festius per excel·lència de les cultures mediterrànies són els oboès d'ús popular. Al territori de l'antiga Diòcesi de Tortosa, en tenim un de propi, que posava música a les festes des del Priorat fins a l'Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyat sempre per la percussió d'un tambor: la gaita. Malgrat que tots els oboès mediterranis tenen moltíssimes semblances, hi ha característiques subtils que els diferencien entre ells, i això passa també entre la gaita i els seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla.
Històricament, la gaita ha estat un instrument solista, només acompanyada pel tabal. Actualment la parella de gaiters és minoritària i ha proliferat l'aparició de formacions més grans amb les colles de dolçainers i grallers. Així avui, a les comarques centrals dels Països Catalans, terres de cruïlla, conviuen els tres instruments amb els seus conceptes diversos d'estils i repertoris.

Preu: 

Comissari: 

Joan Pellisa.

Organitza: 

Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l'Ebre, SAM Terres de l'Ebre i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Més informació: 

Et pot interessar

20è aniversari Fundació El Solà - La Fatarella 2019
Del 26 de gener al 31 de desembre
La Fatarella
Espectacle 'Numen, somni de l'Ebre'
Dissabte 26 de gener, 20h
Tortosa
La Segona Volta
Dissabte 2 de febrer, de 10 a 13:30h
Roquetes
Espectacle 'Maremar' - Dagoll Dagom
Divendres 25 de gener, 22h
Tortosa
La Candelera - L'Ametlla de Mar 2019
Dissabte 26 de gener, 00:30h
L'Ametlla de Mar
Exposició 'Dame pank i dime tonto' de Kikol Grau
Del 14 de desembre al 23 de febrer
Tortosa