Activa't
,
2019
Divendres 1 de febrer, 19:30h
Museu de les Terres de l'Ebre
Amposta

Conferència 'L’origen del riu Ebre'

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides al Delta de l'Ebre, conferència 'L'origen del riu Ebre', a càrrec d'Álvaro Arasa, Doctor en Ciències Geològiques, especialitzat en sedimentologia, geotècnia i hidrogeologia, qui explicarà com es va formar el tram final del riu Ebre, quins són els seus orígens i alguns dels resultats de les seves investigacions. 

Sinopsi: 

Des de fa anys investigadors i estudiosos de la geologia i els processos hidrogeològics es pregunten com i perquè el riu Ebre es va obrir camí cap a la Mediterrània havent de superar la barrera de travessar el sistema de la serralada mediterrània catalana.

La depressió de l’Ebre va ser una conca endorreica que recollia les aigües dels rius del Pirineu i Sistema Ibèric. Una de les teories més acceptada per explicar com es va formar la sortida al mar del riu Ebre defensa que, com a efecte d’un procés d’erosió remuntant associat a les glaciacions, aquesta conca finalment es va comunicar amb el Mediterrani. Una altra possible explicació seria que el tram final del riu es va originar com un fenomen d’encaixament del sobreeixidor del llac endorreic original.

​Fins ara es pensava que el riu Ebre va començar a drenar cap al mar Mediterrani fa uns 5 milions d’anys. Però recentment una recerca portada a terme pels doctors en Ciències Geològiques Álvaro Arasa i Lluís Cabrera situen al tram final del riu diferents paleovalls erosives que s’han emplenat o no amb materials diversos i que aporten informació rellevant sobre el seu origen,  que situen molt més aviat en el temps fa aproximadament 10 milions d’anys.

Preu: 

Assistència lliure i gratuïta.

Organitza: 

Parc Natural del Delta de l’Ebre i Museu de les Terres de l’Ebre.

Accessibilitat

  • Accessibilitat física: ​Hi ha adaptacions per a que les persones amb mobilitat reduïda hi puguin accedir. Com poden ser les rampes, ascensors, passadissos amples…
  • Gossos d’assistència: Són gossos que han estat ensinistrats per a donar servei i assistència a persones amb discapacitat. Com els gossos “guia” que estan ensinistrats per a guiar a una persona amb discapacitat visual o ceguera​

Més informació: 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1