Arts
,
2019

Exposició 'Col·leccionar passions. La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors'

Exposició 'Col·leccionar passions. La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors', que mostra al voltant de 300 objectes, separats en funció de la seva
funcionalitat: la indumentària tradicional i els utensilis de l'equip dels pastors, i els objectes vinculats al maneig i la cura dels animals (esquelles, marques de propietat, etc.)

Es tracta d'una col·lecció d'objectes que Plácido Torres va començar amb un objecte familiar, concretament amb el ferro de marcar en quitrà el ramat. Al llarg de tota la seva vida, no només la seva memòria, sinó també les seves llibretes, la seva col·lecció i les notes vinculades a la procedència de cada peça, han estat marcades per la voluntat i l’esforç de configurar un homenatge als avantpassats, cadascuna de les persones que li han cedit els objectes. L’exposició recull testimonis o objectes de més de 20 municipis, entre ells: Amposta, Tortosa, l’Aldea, la Galera, Godall, Masdenverge, Pinell de Brai, Tivissa, Vandellòs, Morella, Castellfort, Cinctorres, Benassal, Vilafranca, Fortanete, Cantavieja, Orihuela del Tremedal, Bronchales, etc.

*És la quarta mostra del cicle 'Col·leccionar passions', dedicat a la difusió del col·leccionisme i els col·leccionistes de les Terres de l’Ebre.

Horari: 

De dimarts a dissabte: d’11 a 14h i de 17:30 a 20h
Diumenges i festius: d’11:30 a 14h
Tancat: tots els dilluns.

Inauguració: 

Divendres 19 de juliol, a les 19:30h

Sinopsi: 

La ramaderia és a la base de la revolució neolítica, i en molts territoris, especialment en la muntanya, és l’activitat que centra el poblament, l’economia i les formes de vida fins l’època moderna. La complementarietat entre els conreus i la ramaderia permeten la transformació i creixement de l’agricultura abans de l’aparició dels adobs químics. La complexitat de les seves pràctiques i relacions territorials expliquen, a partir de la transhumància i la transtermitància, molts fluxos i moviments de població no només estacionals. Els oficis vinculats a la cria dels animals, fins a mitjans del segle passat, ocupaven moltes persones i eren ben diversos: ramaders, majorals, pastors i rabadans.

Avui, aquella antiga diversificació de funcions s’ha simplificat i els pastors són principalment propietaris que han de pasturar ells tots sols el seu ramat. L’ofici ha esdevingut exemple de solitud i aïllament. També, símbol d’una visió bucòlica i romàntica -un clixé urbà i esbiaixat-, ignorant d’unes condicions dures de treball, de sol a sol i sempre a l’abast de les inclemències del temps, i d’una feina sacrificada, sense dret a vacances ni a dies de festa.

Preu: 

2€ | Gratuït menors de 7 anys i el primer diumenge de cada mes.

Organitza: 

Museu de les Terres de l’Ebre i Direcció General de Cultura Popular 'Associacionisme Cultural'

Accessibilitat

  • Accessibilitat física: ​Hi ha adaptacions per a que les persones amb mobilitat reduïda hi puguin accedir. Com poden ser les rampes, ascensors, passadissos amples…
  • Gossos d’assistència: Són gossos que han estat ensinistrats per a donar servei i assistència a persones amb discapacitat. Com els gossos “guia” que estan ensinistrats per a guiar a una persona amb discapacitat visual o ceguera​
  • imatge de control 1per1