AGENDA
Arts
Exposició 'Col·leccionar passions. La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors'
2019
Del 19 de juliol al 22 de setembre
  • Amposta
Museu de les Terres de l'Ebre

Exposició 'Col·leccionar passions. La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors'

Exposició 'Col·leccionar passions. La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors', que mostra al voltant de 300 objectes, separats en funció de la seva
funcionalitat: la indumentària tradicional i els utensilis de l'equip dels pastors, i els objectes vinculats al maneig i la cura dels animals (esquelles, marques de propietat, etc.)

Es tracta d'una col·lecció d'objectes que Plácido Torres va començar amb un objecte familiar, concretament amb el ferro de marcar en quitrà el ramat. Al llarg de tota la seva vida, no només la seva memòria, sinó també les seves llibretes, la seva col·lecció i les notes vinculades a la procedència de cada peça, han estat marcades per la voluntat i l’esforç de configurar un homenatge als avantpassats, cadascuna de les persones que li han cedit els objectes. L’exposició recull testimonis o objectes de més de 20 municipis, entre ells: Amposta, Tortosa, l’Aldea, la Galera, Godall, Masdenverge, Pinell de Brai, Tivissa, Vandellòs, Morella, Castellfort, Cinctorres, Benassal, Vilafranca, Fortanete, Cantavieja, Orihuela del Tremedal, Bronchales, etc.

*És la quarta mostra del cicle 'Col·leccionar passions', dedicat a la difusió del col·leccionisme i els col·leccionistes de les Terres de l’Ebre.

Horari: 

De dimarts a dissabte: d’11 a 14h i de 17:30 a 20h
Diumenges i festius: d’11:30 a 14h
Tancat: tots els dilluns.

Inauguració: 

Divendres 19 de juliol, a les 19:30h

Sinopsi: 

La ramaderia és a la base de la revolució neolítica, i en molts territoris, especialment en la muntanya, és l’activitat que centra el poblament, l’economia i les formes de vida fins l’època moderna. La complementarietat entre els conreus i la ramaderia permeten la transformació i creixement de l’agricultura abans de l’aparició dels adobs químics. La complexitat de les seves pràctiques i relacions territorials expliquen, a partir de la transhumància i la transtermitància, molts fluxos i moviments de població no només estacionals. Els oficis vinculats a la cria dels animals, fins a mitjans del segle passat, ocupaven moltes persones i eren ben diversos: ramaders, majorals, pastors i rabadans.

Avui, aquella antiga diversificació de funcions s’ha simplificat i els pastors són principalment propietaris que han de pasturar ells tots sols el seu ramat. L’ofici ha esdevingut exemple de solitud i aïllament. També, símbol d’una visió bucòlica i romàntica -un clixé urbà i esbiaixat-, ignorant d’unes condicions dures de treball, de sol a sol i sempre a l’abast de les inclemències del temps, i d’una feina sacrificada, sense dret a vacances ni a dies de festa.

Preu: 

2€ | Gratuït menors de 7 anys i el primer diumenge de cada mes.

Organitza: 

Museu de les Terres de l’Ebre i Direcció General de Cultura Popular 'Associacionisme Cultural'

Et pot interessar

2n Festival de Literatura en Família - Amposta 2019
Dissabte 21 de setembre
Amposta
Dissabte 21 de setembre, 11:30h
Gandesa
A Cel Obert - Tortosa 2019
Del 4 al 6 d'octubre
Tortosa
Homenatge a Joaquín, el comte de l'Equus - Amposta 2019
Dissabte 28 de setembre
Amposta
4t Maridatge musical - L'Aldea 2019
Dissabte 28 de setembre, 20h
L'Aldea
Jornades Gastronòmiques del Polp i l'Arròs - La Ràpita 2019
Del 14 de setembre al 6 d'octubre
La Ràpita
1a Marxa Nòrdica - Tortosa 2019
Dissabte 28 de setembre, 10h
Tortosa
Espectacle 'Embrossa't' - Cia. Addaura Teatre Visual
Diumenge 27 d'octubre, 12h
Tortosa