Arts
,
2019

Exposició 'Europa fa 1 milió d'anys'

Exposició 'Europa fa 1 milió d'anys', una mostra que té com a objectiu traslladar el visitant als orígens de la vida al planeta terra, on s'hi poden veure quins animals hi vivien i quin paisatge hi havia. A través de plafons i reproduccions, s’ensenya com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques, entre elles la espècie humana (Homo antecessor).

També explica quines disciplines científiques intervenen en la recerca d’aquests coneixements i quins són els jaciments més importants a la península: així a més de l’important i conegut jaciment d’Atapuerca (Burgos) presenta també diversos jaciments de Catalunya, que han aportat novetats en la recerca, com Incarcal (Crespià), Vallparadís (Terrassa) i La Boella (La Canonja). El muntatge expositiu inclou recreacions de paisatges de l’època i escenografies així com reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor, entre d’altres.

A més, en aquesta ocasió l’exposició inclou mostres i plafons que expliquen la geologia del tram final de l’Ebre fa un milió d’anys. Així coneixem que en el Pliocè, entre 5 i 2 milions d’anys, es va produir un important ascens del nivell del mar Mediterrani, fet que va comportar que arribés a envair una gran vall excavada al Baix Ebre i el Montsià. En el Pleistocè, fa un milió d’anys, aquest territori estava emergit, el mar s’havia retirat i la dinàmica d’erosió i transport de la xarxa fluvial del riu Ebre van configurar el paisatge.

Horari: 

De dimarts a dissabte: d’11 a 14h i de 17:30 a 20h
Diumenges i festius: d’11:30 a 14h
Tancat: tots els dilluns

Preu: 

2€

Organitza: 

L’exposició ha estat elaborada i gestionada per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), un institut de recerca sobre Prehistòria i Evolució Humana del sistema CERCA de la Generalitat, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i amb conveni amb la Diputació de Tarragona.

Col·labora: 

Museu de les Terres de l'Ebre

Accessibilitat

  • Accessibilitat física: ​Hi ha adaptacions per a que les persones amb mobilitat reduïda hi puguin accedir. Com poden ser les rampes, ascensors, passadissos amples…
  • Gossos d’assistència: Són gossos que han estat ensinistrats per a donar servei i assistència a persones amb discapacitat. Com els gossos “guia” que estan ensinistrats per a guiar a una persona amb discapacitat visual o ceguera​

Més informació: 

  • imatge de control 1per1