AGENDA
Arts
Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines' - Tortosa 2018
2019
Del 10 de maig al 30 de juny
  • Amposta
Museu de les Terres de l'Ebre

Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines'

Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines', fruit de molts anys de recerca del comissari Joan Pellisa, lutier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans. Tres punts de vista diferents per a un mateix objectiu: posar música a la festa.
 

* Amb la finalitat d'oferir un estat de la qüestió d'aquest fet musical i festiu a l'actualitat, s'ha ampliat la recerca amb el suport de l'IRMU, la col·laboració de les diferents colles de gaites, grallers i dolçainers del territori, i d'un equip de recerca format per Clàudia Giménez, Hermínia Domènech, José Vicente Castel i Eva Castellanos. Els resultats d'aquesta recerca es van publicar parcialment a l'Inventari del Patrimoni Cultural  Immaterial de les Terres de l'Ebre.

Horari: 

De dimarts a dissabte: d'11 a 14h i de 17:30 a 20h
Diumenge: d'11 a 14h 
Dilluns tancat.

Inauguració: 

Divendres 10 de maig, a les 19:30h

Sinopsi: 

Sense música no hi ha festa, i és molt difícil imaginar-se'n una obviant el seu paisatge sonor. Els instruments festius per excel·lència de les cultures mediterrànies són els oboès d'ús popular. Al territori de l'antiga Diòcesi de Tortosa, en tenim un de propi, que posava música a les festes des del Priorat fins a l'Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyat sempre per la percussió d'un tambor: la gaita. Malgrat que tots els oboès mediterranis tenen moltíssimes semblances, hi ha característiques subtils que els diferencien entre ells, i això passa també entre la gaita i els seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla.
Històricament, la gaita ha estat un instrument solista, només acompanyada pel tabal. Actualment la parella de gaiters és minoritària i ha proliferat l'aparició de formacions més grans amb les colles de dolçainers i grallers. Així avui, a les comarques centrals dels Països Catalans, terres de cruïlla, conviuen els tres instruments amb els seus conceptes diversos d'estils i repertoris.

Comissariada per: 

Joan Pellisa.

Organitza: 

Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Més informació: 

Et pot interessar

16a Milla Urbana - El Perelló 2019
Dissabte 19 d'octubre, 17h
El Perelló
Espectacle familiar 'L'aventura d'avorrir-se' a càrrec de l'Estaquirot Teatre
Dissabte 19 d'octubre, 18h
Amposta
Push
Diumenge 20 d'octubre, 19h
Tortosa
MónNatura Delta de l’Ebre
Del 16 al 20 d'octubre
Amposta
Exposició 'Des de Lledoners', peces de ceràmica de Jordi Cuixart
Del 12 d'octubre al 10 de novembre
Breda
XXI Festa de l'Oli - La Fatarella 2019
Dies 7 i 8 de desembre
La Fatarella