Arts
,
2019

Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines'

Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines', fruit de molts anys de recerca del comissari Joan Pellisa, lutier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans. Tres punts de vista diferents per a un mateix objectiu: posar música a la festa.
 

* Amb la finalitat d'oferir un estat de la qüestió d'aquest fet musical i festiu a l'actualitat, s'ha ampliat la recerca amb el suport de l'IRMU, la col·laboració de les diferents colles de gaites, grallers i dolçainers del territori, i d'un equip de recerca format per Clàudia Giménez, Hermínia Domènech, José Vicente Castel i Eva Castellanos. Els resultats d'aquesta recerca es van publicar parcialment a l'Inventari del Patrimoni Cultural  Immaterial de les Terres de l'Ebre.

Horari: 

De dimarts a dissabte: d'11 a 14h i de 17:30 a 20h
Diumenge: d'11 a 14h 
Dilluns tancat.

Inauguració: 

Divendres 10 de maig, a les 19:30h

Comissariada per: 

Joan Pellisa.

Sinopsi: 

Sense música no hi ha festa, i és molt difícil imaginar-se'n una obviant el seu paisatge sonor. Els instruments festius per excel·lència de les cultures mediterrànies són els oboès d'ús popular. Al territori de l'antiga Diòcesi de Tortosa, en tenim un de propi, que posava música a les festes des del Priorat fins a l'Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyat sempre per la percussió d'un tambor: la gaita. Malgrat que tots els oboès mediterranis tenen moltíssimes semblances, hi ha característiques subtils que els diferencien entre ells, i això passa també entre la gaita i els seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla.
Històricament, la gaita ha estat un instrument solista, només acompanyada pel tabal. Actualment la parella de gaiters és minoritària i ha proliferat l'aparició de formacions més grans amb les colles de dolçainers i grallers. Així avui, a les comarques centrals dels Països Catalans, terres de cruïlla, conviuen els tres instruments amb els seus conceptes diversos d'estils i repertoris.

Organitza: 

Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Accessibilitat

  • Accessibilitat física: ​Hi ha adaptacions per a que les persones amb mobilitat reduïda hi puguin accedir. Com poden ser les rampes, ascensors, passadissos amples…
  • Gossos d’assistència: Són gossos que han estat ensinistrats per a donar servei i assistència a persones amb discapacitat. Com els gossos “guia” que estan ensinistrats per a guiar a una persona amb discapacitat visual o ceguera​

Més informació: 

  • imatge de control 1per1