AGENDA
Arts
Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines' - Tortosa 2018
2019
Del 10 de maig al 30 de juny
  • Amposta
Museu de les Terres de l'Ebre

Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines'

Exposició 'Gaites, gralles i dolçaines', fruit de molts anys de recerca del comissari Joan Pellisa, lutier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans. Tres punts de vista diferents per a un mateix objectiu: posar música a la festa.
 

* Amb la finalitat d'oferir un estat de la qüestió d'aquest fet musical i festiu a l'actualitat, s'ha ampliat la recerca amb el suport de l'IRMU, la col·laboració de les diferents colles de gaites, grallers i dolçainers del territori, i d'un equip de recerca format per Clàudia Giménez, Hermínia Domènech, José Vicente Castel i Eva Castellanos. Els resultats d'aquesta recerca es van publicar parcialment a l'Inventari del Patrimoni Cultural  Immaterial de les Terres de l'Ebre.

Horari: 

De dimarts a dissabte: d'11 a 14h i de 17:30 a 20h
Diumenge: d'11 a 14h 
Dilluns tancat.

Inauguració: 

Divendres 10 de maig, a les 19:30h

Sinopsi: 

Sense música no hi ha festa, i és molt difícil imaginar-se'n una obviant el seu paisatge sonor. Els instruments festius per excel·lència de les cultures mediterrànies són els oboès d'ús popular. Al territori de l'antiga Diòcesi de Tortosa, en tenim un de propi, que posava música a les festes des del Priorat fins a l'Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyat sempre per la percussió d'un tambor: la gaita. Malgrat que tots els oboès mediterranis tenen moltíssimes semblances, hi ha característiques subtils que els diferencien entre ells, i això passa també entre la gaita i els seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla.
Històricament, la gaita ha estat un instrument solista, només acompanyada pel tabal. Actualment la parella de gaiters és minoritària i ha proliferat l'aparició de formacions més grans amb les colles de dolçainers i grallers. Així avui, a les comarques centrals dels Països Catalans, terres de cruïlla, conviuen els tres instruments amb els seus conceptes diversos d'estils i repertoris.

Comissari: 

Joan Pellisa.

Organitza: 

Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Més informació: 

Et pot interessar

Flexus_Project - Flix 2019 Estiu
Divendres 19 de juliol, 19:30h
Flix
Espectacle 'Socarrel' - R.O.P.A
Divendres 19 de juliol, 22 i 23:30h
Tortosa
Festes Quinquennals - Ulldecona 2019
Del 6 al 15 de setembre
Ulldecona
Side Chick
Diumenge 21 de juliol, 20h
Ulldecona
Nits d'estiu a l'Estació de Benifallet - 2019
Del 6 de juliol al 31 d'agost
Benifallet
Recorregut ornitològic amb Lo Roget - Ascó 2019
Dissabte 20 de juliol, 9:45h
Ascó
Espectacle 'Oumouri' de SonYa
Divendres 19 de juliol, 22:30h
Deltebre