AGENDA
Arts
Documental 'A les fosques'
2019
Divendres 15 de novembre, 19h
  • Amposta
El Casal

Projecció del documental 'A les fosques'

Projecció del documental 'A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada', un documental amb històries humanes sobre l'evacuació de la ciutat de Tortosa durant la Guerra Civil i la vida a les serres de Boix i del Coll de l'Alba. 

El treball, elaborat per les empreses Terra Enllà i Bluverd, recull els testimonis d'una dotzena de persones de la ciutat que van viure en primera persona els bombardejos que va patir Tortosa durant la Guerra Civil. 

La cruesa dels atacs va provocar que bona part del nucli urbà quedés destruïda i també va ser el motiu pel qual es va haver d'evaquar completament la població. 

Sinopsi: 

Entre el 23 de febrer de 1937 i el 30 de desembre de 1938, en plena Guerra Civil, Tortosa va patir una vuitantena d’atacs aeris de l’Aviació Legionària Italiana i la Legió Còndor. Els tortosins van haver d’adaptar-se a aquesta tragèdia i es van refugiar a les zones muntanyoses de l’entorn, on van sobreviure en condicions miserables. Finalment, la ciutat seria completament evacuada l’abril de 1938. Vuitanta anys després, el documental ‘A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada’ recull la memòria i les històries de vida dels qui van viure aquell dramàtic episodi.

El projecte, impulsat pels periodistes Andreu Caralt (cofundador de l’empresa Terra Enllà, especialitzada en serveis de memòria històrica) i Oriol Gracià (de l’empresa Bluverd Comunicació), neix amb la voluntat de registrar el testimoni d’alguns dels supervivents del bombardeig que van participar en l’acte commemoratiu del vuitantè aniversari del bombardejos, que es va celebrar a Tortosa el 15 d’abril passat. El film, per tant, no incideix tant en l’estratègia militar i les relacions polítiques sinó en el dia a dia dels ciutadans atrapats en el conflicte.

Fitxa tècnica: 

Idea, guió i direcció: Anreu Caralt, Maite Hernández, Oriol Gracià i Esther Benet
Fotografia: Josep Gutiérrez
Muntatge: Manel Ferrando, One Produccions
Documentació: Terra Enllà
Producció executiva: Bluverd Comunicació

Més informació: 

Et pot interessar

Concert de Sopa de Cabra
Dissabte 14 de novembre, 21h
Lleida
Exposició 'Lo Delta 4.30' de José Antonio Sartorio
Del 27 de setembre al 3 de novembre
Amposta
23a edició del DocsBarcelona, el Festival Internacional de Cinema Documental, 2020
Del 19 al 31 de maig
Documental 'Mas de la Solfa'
A partir del 20 de març
2n Cicle de xerrades sobre Història i Patrimoni dels Pallars - La Pobla de Segur 2019
Del 14 de setembre al 12 de juny
La Pobla de Segur