AGENDA
Arts
Documental 'A les fosques'
2019
Divendres 15 de novembre, 19h
  • Amposta
El Casal

Projecció del documental 'A les fosques'

Projecció del documental 'A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada', un documental amb històries humanes sobre l'evacuació de la ciutat de Tortosa durant la Guerra Civil i la vida a les serres de Boix i del Coll de l'Alba. 

El treball, elaborat per les empreses Terra Enllà i Bluverd, recull els testimonis d'una dotzena de persones de la ciutat que van viure en primera persona els bombardejos que va patir Tortosa durant la Guerra Civil. 

La cruesa dels atacs va provocar que bona part del nucli urbà quedés destruïda i també va ser el motiu pel qual es va haver d'evaquar completament la població. 

Sinopsi: 

Entre el 23 de febrer de 1937 i el 30 de desembre de 1938, en plena Guerra Civil, Tortosa va patir una vuitantena d’atacs aeris de l’Aviació Legionària Italiana i la Legió Còndor. Els tortosins van haver d’adaptar-se a aquesta tragèdia i es van refugiar a les zones muntanyoses de l’entorn, on van sobreviure en condicions miserables. Finalment, la ciutat seria completament evacuada l’abril de 1938. Vuitanta anys després, el documental ‘A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada’ recull la memòria i les històries de vida dels qui van viure aquell dramàtic episodi.

El projecte, impulsat pels periodistes Andreu Caralt (cofundador de l’empresa Terra Enllà, especialitzada en serveis de memòria històrica) i Oriol Gracià (de l’empresa Bluverd Comunicació), neix amb la voluntat de registrar el testimoni d’alguns dels supervivents del bombardeig que van participar en l’acte commemoratiu del vuitantè aniversari del bombardejos, que es va celebrar a Tortosa el 15 d’abril passat. El film, per tant, no incideix tant en l’estratègia militar i les relacions polítiques sinó en el dia a dia dels ciutadans atrapats en el conflicte.

Fitxa tècnica: 

Idea, guió i direcció: Anreu Caralt, Maite Hernández, Oriol Gracià i Esther Benet
Fotografia: Josep Gutiérrez
Muntatge: Manel Ferrando, One Produccions
Documentació: Terra Enllà
Producció executiva: Bluverd Comunicació

Més informació: 

Et pot interessar

Lisard Tranis i Lali Ayguadé
Dimecres 27 de novembre, 20h
Barcelona
Recreació del Final de la Batalla de l'Ebre - Flix 2019
Dies 15, 16 i 17 de novembre
Flix
Femme in Arts - Amposta 2019
Del 21 al 24 de novembre
Amposta
Taller d'improvisació i espectacle de dansa contemporània 'Quasi serenor' a càrrec de la companyia Arima
Divendres 15 de novembre, 17h
Lleida
Exposició 'Pas 3: Irrupció' - Sala d'Art Jove 2019
Del 3 d'octubre al 22 de novembre
Barcelona
V Jornades 'Dones Rurals, Motor de Progrés' a Cervera, 2019
Dissabte 23 de novembre, 9h
Cervera