AGENDA
Llibres
Llibre 'El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil'
2017
Divendres 13 de gener, 19:30h
  • Amposta
Museu de les Terres de l'Ebre

Presentació del llibre 'El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil'

Presentació de la publicació 'El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)', fruit de l’exhaustiu treball conjunt de l’investigador Joan B. Beltran Reverter i el col·leccionista Julio Allepuz Querol, editat per Onada Edicions. 

Sinopsi: 
La Guerra Civil va trasbalsar el país i condicionar la vida quotidiana de les persones en molts àmbits. Aquest llibre ens mostra que la comarca del Montsià no va ser una excepció i ho fa prenent com a base les emissions de paper moneda en aquest territori. El paper moneda era emès pels consistoris catalans per a permetre que els municipis organitzessin autònomament la seva economia ja que hi havia mancança de moneda fraccionaria. Així, la Generalitat va modificar la Llei municipal catalana, de 9 d’octubre de 1936, per a dotar als ajuntaments de la potestat d’emetre moneda fiduciària de petits valors de curs legal i obligatori, que només tenia valor dintre dels propis límits municipals. Al Montsià, trobem 11 localitats que van fer ús del paper moneda o d’algun signe monetari local: Alcanar, Amposta, Freginals, Godall, La Galera del Pla, La Ràpita dels Alfacs, La Sénia, Mas de Barberans, Masdenverge, Ulldecona i Planes del Montsià. L’objectiu de la publicació és fer un retrat de la societat montsianenca del moment, tot difonent els esdeveniments que van portar a aquests municipis a emetre paper moneda i exemplificar amb un recull d’imatges els tipus de bitllets i d’altres elements monetaris que actualment formen part del patrimoni històric, cultural i numismàtic.
 

*A més de la presentació del llibre, també tindrà lloc la inauguració d’una exposició temporal que mostrarà totes les emissions i els elements més significatius que podem trobar al llibre. 

Més informació: 
museuterresebre.cat

 

Et pot interessar

Tarde dels lectors, Seu Vella, claustre, Lleida, Surtdecasa Ponent, literatura
Dimecres 28 de març, 15h
Lleida
Trencaclosques d'ocells
Dilluns 26 de març, 16:30h
Amposta
Llibre 'L'esquerda de l'àngel' de Maria Victòria Lovaina
Diumenge 25 de març, 12h
L'Ametlla de Mar
Exposició 'El desig de creure'
Del 3 de març al 29 d'abril
Amposta
Cocó de la Gralla - Mas de Barberans
Diumenge 1 d'abril, 11h
Mas de Barberans
Dimarts 3 d'abril, de 16 a 18h
Tortosa
Carolina Noriega
Divendres 20 d'abril, 22h
Amposta
Drum'n'Jam Festival - Tortosa 2018
Dissabte 12 de maig
Tortosa