DAR

Foto: 

Juan R. Peiró
La darrera presentació del projecte a València

Crida a les dones artistes rurals

Fins el 13 de març hi ha temps per inscriure's en aquest directori de dones creadores al Baix Ebre i Conca de Barberà
Surtdecasa
,
20/02/2023
Arts
El Projecte DAR (Dones Artistes Rurals) ha arribat també a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Aquest projecte que indentifica i connecta les dones artistes que habiten en els territoris rurals té el seu origen en el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb el Centre del Carme Cultura Contemporània. La idea del projecte, gestada per Clara Albacete, és promoure el desenvolupament professional i personal de les dones artistes de diferents regions. Ara, el projecte ha arribat concretament a la comarca del Baix Ebre i la Conca de Barberà, on ja s'ha fet una crida pública a que totes aquelles dones artistes visuals -dibuix, pintura, gravat, serigrafia, escultura, fotografia, videoart, art urbà, grafiti o performance- es registrin en un qüestionari que s'ha preparat per l'ocasió fins el 13 de març.
Jo vaig estudiar Belles Arts i havia detectat que, molts cops, les persones creatives no saben com projectar la seva feina

"El projecte neix l'any 2020 i es comença a desenvolupar l'any 2021, quan percebem que hi ha algunes mancances perquè les dones artistes rurals es desenvolupin professionalment i gestionin la seva obra" assegura la impulsora. "Jo vaig estudiar Belles Arts i havia detectat que, molts cops, les persones creatives no saben com projectar la seva feina" continua. "En aquest cas, elaborem sessions formatives perquè puguin saber com preparar documents per fer sol·licituds a beques, com elaborar el seu discurs artístic, al mateix temps que intentem fer promoció de la seva obra artística" afegeix.

Albacete assegura que sempre hi ha hagut artistes en el món rural, però que amb les noves tecnologies, han augmentat. "Ara pots viure en qualsevol lloc i treballar des d’allà. Hi ha molts artistes que estan vivint al món rural, en espais naturals que són molts més inspiradors, però l'accés al circuit cultural encara és difícil" assegura. "Per això, és necessari fer aquest mapatge d’artistes i que puguin proposar projectes directament a les administracions locals i formar part de la programació cultural" continua.

  • imatge de control 1per1

També l'aspecte de gènere és important en aquest cas. "Si ja és difícil ser artista i viure al món rural, ser dona comporta una triple dificultat, perquè s'ha de conciliar la vida personal i familiar. També pel que fa a l'autoestima, encara costa que algunes dones artistes es facin valdre i reconeguin que poden viure de la seva feina" explica la creadora de la iniciativa, que actualment ha traspassat la frontera del País Valencià i vol establir-se també a Catalunya.

 


Segons la convocatòria, poden participar en la convocatòria aquelles dones, residents en la Comarca del Baix Ebre, que desenvolupen la seva activitat professional en l’àmbit de l’art contemporani, de manera parcial o exclusiva. Bé perquè ja desenvolupen la seva activitat en aquest àmbit o perquè vulguin començar una trajectòria professional en aquest sector. Serà imprescindible que les dones resideixin en la Comarca del Baix Ebre o la Conca de Barberà. A partir de totes les candidatures presentades, es realitzarà la selecció de les candidates atenent criteris de qualitat, innovació i diversitat. Les dones seleccionades formaran part d’una plataforma de Dones Artistes residents en zones rurals, que visibilitzarà el seu treball a través de la inclusió de les seves dades i obres en la pàgina web del projecte.

Durant la duració del projecte es duran a terme trobades amb la finalitat de presentar el projecte, fer informes de les necessitats de les seus participants, i s’oferiran serveis de consultoria. A més a més, rebran una formació a través del curs d’orientació laboral per a artistes visuals, impartit per Jaime López de l’Associació Art Sostenible, consultor i mentor d’artistes visuals amb una llarga trajectòria en el sector de la cultura.

Finalment, s’impulsaran col·laboracions per a la creació de projectes comunitaris i es programarà un esdeveniment en una institució cultural en el territori on es presentarà el projecte i les artistes mostraran els avantprojectes generats a DAR.

Més informació: 

A

També et pot interessar