Jacint Espuny

Foto: 

Cedida
Jacint Espuny

Jacint Espuny: “No calen refugis antizombis, l’apocalipsi més proper que tenim és el canvi climàtic”

El director ampostí presenta ‘Infección zombi’, el llargmetratge que ha seduït el públic del Festival de Sitges
Judit Monclús
,
28/10/2016
Arts
El 97% de la humanitat està infectada. Els pocs soldats que queden intenten restablir l'ordre enmig del caos combatent contra grups armats de saquejadors i posant fora de perill els pocs supervivents que queden. Així es presenta ‘Infección zombi’, el llargmetratge del director ampostí Jacint Espuny que, després de l’èxit aconseguit en la seva estrena al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, ha despertat interès a l’altra banda de l’Atlàntic. A través de la seva productora, Kutrefacto Films, Espuny porta un llarg recorregut en el camp dels curtmetratges que tenen el món dels morts vivents com a protagonista. Amb ‘Infección zombi’ desplega l’artilleria pesada per consolidar-se en un gènere del que se n’ha convertit en tot un especialista. A Surtdecasa hem aprofitat per parlar amb ell abans no desembarqui la seva legió de zombis a Los Ángeles.
"Avui en dia tenim por de les altres persones i de la fi del món. Si fas una combinació d’aquestes dues coses, el resultat són les pel·lícules de zombis"

- D’on et ve aquesta fascinació pel món zombi?
És una fascinació que em ve de petit, sempre m’han agradat les pel·lícules apocalíptiques i les de zombis eren les que més ho mostraven.

- Quins referents cinematogràfics tens?
Totes les pel·lícules de zombis de George A. Romero –precursor del gènere amb el film 'La nit dels morts vivents', del 1968–, i produccions com Braindead, Mal Gusto, Demons...

- Has cursat estudis audiovisuals? Què et va portar a posar-te rere la càmera?
No n’he cursat, he sigut autodidacta. El que va dur a posar-me darrere d’una càmera va ser el fet d’assistir durant molts anys al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. Vaig dir-me a mi mateix que jo volia fer les meves propis pel·lícules i poder arribar-hi a participar algun dia.

  • imatge de control 1per1

- Cada època té el seu imaginari de terror. Ara sembla que és el torn dels morts vivents, tant en sèries de televisió com en pel·lícules. A què es deu aquesta temporalitat pel que fa als protagonistes d’aquest gènere?
Jo crec que la societat cada cop té menys por, perquè estem informats de tot. Fa unes dècades la gent creia en fantasmes i en llegendes. Avui en dia té por de les altres persones i de la fi del món. Si fas una combinació d’aquestes dues coses, el resultat són les pel·lícules de zombis.

- El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges va ser la carta de presentació de ‘Infección zombi’. N’estàs satisfet de la resposta obtinguda?
Moltíssim, no es pot demanar més. La sala estava plena i vaig comptar amb un públic entregadíssim.

- El rodatge previ de curtmetratges ja va ser una bona escola. Quines diferències t’ha suposat, però, ‘Infección zombi’ a l’hora de treballar?
Les diferències són moltes: en aquest llargmetratge he necessitat sobre unes 500 persones, entre actors i extres, mentre que en el rodatge dels curts en podien ser uns cinquanta. Passa el mateix amb el temps dedicat al rodatge i a la posterior edició. Mentre que en els curts necessitàvem entre sis mesos i un any, amb 'Infección Zombi' han sigut 4 anys de treball molt dur. Evidentment, el material emprat en la realització d’un llargmetratge es multiplica per deu respecte al que s’utilitza en el cas dels curts.

- El rodatge va començar el 2012. Com va ser l’experiència i tot el que va comportar?
El rodatge ha durat dos anys i s’ha realitzat durant 25 diumenges. Han sigut jornades molt dures, d’entre 10 i 15 hores de gravació diàries, amb molt sol, molts mosquits, calor... A mesura que passa el dia les coses es compliquen i s’han d’intentar trobar solucions al moment. A vegades es perden els nervis. Tota una experiència!

- És un film 100% ebrenc perquè, a més de tenir-te a tu com a director, les localitzacions i els actors participants també ho són...
Sí, he fet servir diversos emplaçaments de la nostra zona, la gran majoria a la ciutat d’Amposta i als pobles veïns. També hi ha escenes rodades al riu Ebre. Pel que fa a la gent que hi participa, quasi tots són gent de les nostres terres, encara que en l’últim rodatge, necessitava una gran quantitat d’extres i vaig haver de fer una crida pel Facebook i van venir sobre unes 20 persones de Barcelona, Valls, Reus i Tarragona.

- La caracterització és un dels aspectes més destacables. Va ser el més complicat?
La caracterització d’un zombi és una feina complicada i el fet que sembli real és el més difícil. Vam tenir la sort de comptar amb una experta en efectes especials com és Monica Murguía, que ens va ajudar en determinades ocasions. Tot les escenes gore que surten a la pel·lícula tenen molta feina, tant en el moment de la gravació com en la posterior edició.

- De Sitges vas tornar amb l’interès d’una productora de Los Ángeles per distribuir el film als Estats Units. Què suposa per a tu aquesta petició?
El fet que hi hagi persones que s’interessin pel meu treball és un somni fet realitat. De moment, encara no hi ha res tancat. Estem negociant.

- Quin serà el nou projecte zombi de Jacint Espuny?
Ara tinc en ment dos llargmetratges, un és la seqüela de 'Infección zombi' i l’altre és una pel·lícula a “l’estil Torrente”, però en gènere gore.

- Tu que n’ets un expert, cal que fem cas al Pentàgon i que ens comencem a construir algun refugi antizombis?
Jo crec que no, seria una pèrdua de temps. No calen refugis antizombis, l’apocalipsi més proper que tenim és el canvi climàtic. Hem de prendre consciència del que li estem fent al nostre planeta i posar-hi solució.

- Podrem veure ‘Infección zombi’ en alguna sala de les nostres terres?
Sí, a partir del mes de març començarà la promoció per les nostre terres. Informaré dels dies i dels llocs al nostre web i a la pàgina de Facebook de Kutrefacto Films.
 

Tràiler 'Infección Zombi':

A

També et pot interessar