Surtdecasa Ebre
,
27/02/2018
Arts

La mirada de les dones a l'Ecomuseu dels Ports a Horta de Sant Joan

Cristina Asens i Teresa Piña presenten 'Tocant el cel: Dones de Fotouni (Camerun)' del 3 de març a l'1 d'abril
Tocant el cel

Foto: 

Cedida
Cristina Asens i Teresa Piña al Camerun
Horta de Sant Joan acollirà a partir del dissabte 3 de març i fins l'1 d'abril l'exposició 'Tocant el cel: Dones de Fotouni (Camerun)', una mostra de fotografies de gran format de la pintora Teresa Piña (Sabadell, 1961). L'exposició recull 11 retrats de dones amb les quals va conviure l'autora en la seva estada a Fotouni, un poblet rural del Camerun. Aquesta mostra ha estat iniciativa de Cristina Asens (Horta de Sant Joan, 1981), treballadora social, qui va coincidir amb Piña com a voluntària d'un Camp de Solidaritat de SETEM al Camerun i que va considerar que l'Ecomuseu dels Ports seria un bon espai per apropar la col·lecció de retrats que Piña va pintar.
"Les dones tenen moltes coses en comú a tots els països del món; són treballadores, cuiden a la família i també s'ocupen de formar-se elles"

Aquesta exposició, que està apadrinada per l'Associació de Dones d'Horta de Sant Joan, s'inaugura amb motiu del Dia Internacional de la Dona i pretén posar de manifest moltes de les activitats que tradicionalment han fet les dones en tots els llocs del món. "Les dones tenen moltes coses en comú a tots els països del món; són treballadores, cuiden a la família i també s'ocupen de formar-se elles. Sempre compaginant les tres coses", diu Teresa Piña, que durant aquesta estada d'un mes al Camerun va sentir-se inspirada per les dones del poble amb les que convivien diàriament. "Vaig fotografiar la Mirene, la Latifa, la Neslie, l'Angele, l'Ariadne, la Bernadette, la Sigbian, la
costurera, la tomatera, la feligresa, la cuinera...", diu Piña.

"Tinc la idea que, quan pintes una cara, pots transmetre moltes coses. Molt més que quan pintes un paisatge. A mi el que m'agrada és que el que miris et digui alguna cosa", diu. "De fet, ara només pinto cares de dones als llocs on viatjo, tinc diferents sèries", assegura Piña que, després d'estudiar Matemàtiques i Informàtica, als 50 anys, sortint d'una crisi personal, va començar a exterioritzar els sentiments que havia tingut amagats pintant la col·lecció 'Emocions' i, des dels 55, ha deixat de treballar i es dedica exclusivament a la pintura.

"Aquelles dones són com les d'aquí -diu refereint-se a les dones del Camerun- però en un altre ambient", assegura la pintora que presenta quadres realitzats amb pintura acrílica sobre fusta i acompanyats d'un breu text que explica la història de cadascuna de les dones i quina va ser la relació amb elles.

Reivindicar la dona a Horta de Sant Joan
Un dels aspectes més interessants és el vincle entre l'exposició i l'Associació de Dones d'Horta de Sant Joan, que s'ha fet càrrec d'apadrinar la col·lecció. "Vaig pensar que seria interessant vincular aquesta col·lecció amb l'associació de dones del poble, i fer-ho amb motiu d'una jornada internacional com és el 8 de març", diu Asens. "De seguida es van mostrar obertes al tema, així com també Salvador Carbó, el responsable de l'Ecomuseu dels Ports, que ens va cedir l'espai" 

També et pot interessar