Expotour Itinerant

Foto: 

Cedida

L’artista Ramon Colomer porta els seus espectaculars macrodiorames a Móra la Nova

‘Expotour Itinerant’ combina art i espectacle en una mostra única al món
Surtdecasa
,
27/11/2023
Arts
Ramon Colomer (Banyoles, 1968) domina l’art dels diorames, tant en construcció com en pintura, des dels sistemes més antics als més moderns. L’experimentació en la creació d’aquestes figures de tres dimensions i la seva passió pels grans reptes l’han dut a tirar endavant ‘Expotour Itinerant’, un projecte de gran envergadura, que es podrà veure del 2 de desembre al 14 de gener a l’Espai7 de Móra la Nova.

La pandèmia va canviar moltes vides. També la de l’artista Ramon Colomer. Aprofitant una aturada laboral obligada, va decidir dedicar part del seu temps lliure a l’elaboració d’un pessebre a Benissanet. Aquesta iniciativa, combinada amb el repte de la construcció de macrodiorames que havia començat el 2019, es va convertir en la gènesi d’Expotour Itinerant, una exposició de macrodiorames única al món que reuneix les Set Meravelles del Món Antic i les figures d’un pessebre napolità juntament amb diorames de diferents temàtiques. La mostra es podrà visitar del 2 de desembre al 14 de gener a l’Espai7 de Móra la Nova.

L’espectacularitat del muntatge, per les seves dimensions i pels efectes especials que l’acompanyen, es convertirà en un punt de reunió artística obligat a les Terres de l’Ebre durant aquestes festes nadalenques i que serà un assaig general previ a l’aturada en diferents països que preveu fer la mostra a partir del 2024. L’artista ha volgut que l’assaig general d’Expotour Itinerant sigui a Móra la Nova com a mostra d’agraïment als més de 8.000 visitants que, mentre s’anava forjant aquest projecte, van visitar la seva obra.

  • imatge de control 1per1

 

Ramon Colomer al seu taller | Foto: Cedida
Aquest assaig permetrà exposar deu dels dotze macrodiorames que conformaran finalment la mostra, a més dels dos diorames de grans dimensions que formen part de l’espectacle de les Set Meravelles del Món Antic que, presentades conjuntament i amb efectes especials, permetran sentir i viure en primera persona, tot allò que succeeixi a l’interior del diorama: vendavals, tempestes, diluvis, erupcions volcàniques i terratrèmols, entre altres efectes.

La gran instal·lació que s’ubicarà a Móra la Nova també permetrà donar a conèixer un gran pessebre napolità, ambientat a finals del segle XVII. La construcció inclou multitud de detalls, animals de grans dimensions, més de cent figures de quaranta centímetres d’alçada, una construcció d’edificis amb una taverna, una botiga de mobles, un prostíbul i una botiga esotèrica, entre d’altres, així com una magnífica escalinata amb una plaça on hi ha els Tres Reis Mags sobre un elefant, un camell i un cavall, diverses carretes i una fabulosa comitiva de músics. A més, el pessebre també inclou 800 peces i complements que acompanyen totes les escenes plenes de detalls.

La de Móra la Nova serà, segurament, l’única possibilitat de poder veure aquesta combinació d’exposició i espectacle a Catalunya, ja que només se n’han previst cinc edicions arreu de l’estat espanyol abans que iniciï un recorregut per diferents països d'Europa. A més, l’exposició estarà assistida per audioguies que els visitants podran seguir des dels dispositius mòbils propis.

 

Una de les obres de Ramon Colomer | Foto: Cedida
A partir del 14 de gener, l’empresa Majestic Landscapes SL, encarregada de gestionar la marca Expotour Itinerant, mantindrà l’exposició muntada fins al juny de 2024, convertint-la així en un showroom perquè pugui ser valorada en primera persona per les entitats contractants que vulguin entrar al concurs d’adjudicació per acollir aquesta magnífica mostra itinerant. Els més de 200.000 visitants que han visitat fins ara les obres i exposicions de Colomer han sortit impressionats i commoguts. A Móra la Nova, no serà diferent.

Per altra banda, i perquè ningú pugui perdre’s aquesta mostra tan espectacular i la seva gira arreu d’Europa, l’organització d’Expotour Itinerant decidit comprometre's amb tots els mitjans socials perquè qualsevol persona sense recursos pugui visitar l’exposició sense que el preu de l’entrada sigui un impediment. És per això que la mateixa organització assumeix el compromís de lliurar cupons de validació d’entrades gratuïtes a serveis socials i ajuntaments de tots els municipis on s’exposi perquè arribin a totes les persones que no puguin assumir el cost de l’entrada. A més, també s’oferiran entrades per a infants, escoles, gent gran i persones discapacitades a un preu reduït.

Expotour Itinerant també vol agrair la tasca que desenvolupen tots els treballadors dels serveis públics, com ara metges, infermers, policies, bombers, forestals, etc., convidant-los a l’esdeveniment. Per aquest motiu, ofereix un nombre limitat d’entrades gratuïtes per població i sector adreçades als treballadors dels serveis públics essencials. Les entrades s’hauran de sol·licitar de forma col·lectiva a través de l’administració de cada centre de treball. L’oferta està limitada als dies 2, 3, 4, 5 i 7 de desembre. Les invitacions s’han de demanar via correu electrònic a l’adreça info@expotouritinerant.com o al telèfon 676 89 98 75. L’organització també ha previst entrades especials per a empreses de les Terres de l’Ebre.

A Móra la Nova, Expotour Itinerant es podrà visitar en horari d’11 a 13h i de 17 a 20h. Del 2 al 10 de desembre estarà oberta tots els dies, mentre que del 15 de desembre al 14 de gener obrirà les portes els divendres a la tarda, dissabtes i festius.

Més informació: 

A

També et pot interessar