Surtdecasa Ebre
,
05/11/2015
Arts

'L'habitació insomne', una finestra al dolor de la pèrdua

La instal·lació es podrà veure fins al 9 de gener al Museu de Tortosa
Instal·lació poètica

Foto: 

Anna Zaera
Imatges projectades a la instal·lació
"Les mirades absents, els instants eterns i les repeticions quotidianes servixen per posar de manifest que els conflictes socials sempre són un reflex dels conflictes personals, i viceversa"

El poc que torna al no-res.

Escurçar el batec del fugisser
per la insistida metralla
de no saber trencar el cercle infame
que ens allunya del dret d’humanitat.

L’esmorteïda llum fraternal
que no encerta a trencar el cercle dels odis.

El poc que torna al no-res.
Orografia de signes en l’aigua corrent.

Aquests versos del poeta Josep Igual projectats sobre la runa d'un enderroc marquen la posada en escena d'una instal·lació poètica que commemora els 20 anys de la fi de la guerra de Bòsnia i que pretén interpel·lar al visitant des d'un punt de vista emocional sobre les ferides quotidianes i permanents que perduren un cop els Estats donen per finalitzats els conflictes armats. En un moment en què les imatges de l'èxode de refugiats sirians colpegen el món, la instal·lació poètica ‘L'habitació insomne’, una obra conjunta dels creadors Antònia Ripoll, Josep Igual i Anna Zaera, es presenta com "un exercici de memòria que vol posar la mirada en el dolor de la pèrdua i la reconstrucció de la identitat després de les ferides", expliquen els impulsors.

Partint d'una reflexió al voltant de la postguerra als Balcans, de la qual enguany es complixen 20 anys des que va acabar amb la signatura dels acords de pau de Dayton, aquest projecte ofereix "una mirada íntima al patiment contingut de les pèrdues vitals. Les mirades absents, els instants eterns i les repeticions quotidianes servixen per posar de manifest que els conflictes socials sempre són un reflex dels conflictes personals, i viceversa", explica Anna Zaera, autora de les imatges.

Una "Habitació insomne" és un espai íntim per a la reflexió. "Una vivència desperta", diu Igual, "de l'empatia i solidaritat amb les circumstàncies dels nostres congèneres". Ell ha posat lletres a aquesta instal·lació ideada per l'artista plàstica Antònia Ripoll i que sorprèn al seu visitant amb una contundent posada en escena.

La Sala Polivalent del Museu de Tortosa s'ha omplert de pedres, restes de trossos de paret per parlar de les absències presents, i les presències absents, a través de la projecció d'unes filmines sobre la vida quotidiana dels carrers de Sarajevo. Unes fotografies preses pels carrers de la capital de Bòsnia i Hercegovina l'any 2014.

La inauguració, que serà el divendres 6 de novembre a les 20h, comptarà amb l'actuació musical de l'artista Lana Kovačević, nascuda a Sarajevo i que arran de la guerra dels Balcans va traslladar-se a viure a Catalunya.

  

Més informació: 

Exposició 'L'habitació insomne'
Del 6 de novembre al 9 de gener
Museu de Tortosa
Fitxa d'agenda de Surtdecasa 
www.museudetortosa.cat

   

També et pot interessar