Un dels darrers treballs de "A la sombra", a Ascó.

Foto: 

Cedida
El darrer treball del duet pictòric "A la sombra", pintat a una paret d'Ascó.

"El grafiti ha de tenir un punt de vandalisme"

Els il·lustradors ebrencs Henry Knight i Ferran Orta formen el duet pictòric 'A la sombra'
Roser Regolf
,
16/11/2020
Arts
Si passegeu pels carrers d'Ascó, veureu moltes parets vestides amb murals de dibuixos i colors vius, bona part obra del duet pictòric de Henry Knight (Ascó, 1988) i Ferran Orta (Riba-Roja d'Ebre, 1989), que fa dos anys que treballen braç a braç sota el nom de 'A la sombra'. Cada un amb el seu estil propi, els il·lustradors creen un tercer llenguatge surrealista i amable plagat d'infants i animals fantàstics que conviden a apropar-s'hi i descobrir més coses sobre el seu treball.
Pintar al carrer et permet interactuar amb la gent i hi ha un diàleg més directe amb l'espectador

Si les condicions sanitàries ho permeten, el 28 i 29 de novembre 'A la sombra' estaran realitzant una de les seves intervencions artístiques al barri del Serrallo de Tarragona, ja que van ser la candidatura més votada del projecte MAR-MUR per apropar la cultura i afegir un nou atractiu artístic als carrers d'aquest barri pescador.

- Els dos sou il·lustradors, com naix la passió pel grafiti?
Henry Knight: Sempre m'ha agradat dibuixar, però quan tenia 16 anys uns companys em van descobrir el món del grafiti. I va ser gràcies a sortir a pintar al carrer que es van crear altres vincles que no m'ha deixat parar de pintar. A banda, al Ferran el conec des que érem petits, però tot i tenir una vida paral·lela mai ens posavem d'acord quan quedàvem per dibuixar...

  • imatge de control 1per1

- Com comenceu a treballar junts?
Henry Knight: Un dia el vaig convèncer per anar a pintar un mural al poble i allí va ser quan Cupido va disparar la seva fletxa. Reconec que va ser un gran pas, perquè des que pinto amb ell m'ha canviat molt la meva perspectiva com a dibuixant.
Ferran Orta: Va sorgir d'una manera molt natural: jo tenia concepcions molt separades del que era la il·lustració i el dibuix mural, però Henry em va fer entendre que, tot i que canvia el suport i el format, el treball mural també consisteix a seguir il·lustrant. Crec que és just això mateix el que jo li he fet entendre a ell, així que ens complementem força bé.

- Tot i que en molts llocs es considera art, fa pocs anys el grafiti es creia com una forma de vandalisme. Què n'opineu al respecte?
Henry Knight: És que el grafiti ha de tenir un punt de vandalisme. És un art il·legal.
Ferran Orta: El vandalisme va implícit. Quan penses en grafiters et venen al cap les famoses pintades als metros i al tren de Nova York, i a partir d'aquí ja s'ha creat el street art i mil noms i etiquetes més que se li han volgut posar. Com a nosaltres no ens agraden les etiquetes, si hagués de definir el que fem de forma molt general diria que som il·lustradors de gran format.

- Quines diferències hi ha de pintar sobre un paper o en digital a una paret?
Henry Knight: En la il·lustració de gran format el temps és molt important, ja que és més limitat. Podria semblar que no ha de ser així, però has de tenir sempre en compte que no és eficient passar-te dies i dies fent el mateix mural. A més, és un treball que dura unes quantes hores, però que saps que és efímer i que en qualsevol moment desapareixerà o algú altre farà una pintada a sobre. Al contrari, la il·lustració la tens a casa i la pots reprendre o millorar quan vulguis.
Ferran Orta: L'altra cara de tot plegat és que la il·lustració porta intrínseca una vida molt solitària i l'art mural, com el fem amb parella, és més dinàmic i enriquidor. Afegiria també que pintar al carrer et permet interactuar amb la gent i hi ha un diàleg més directe amb l'espectador.

- Un il·lustrador, sobretot de paper o mural, ha de saber que no pot esborrar fàcilment els errors. 
Henry Knight: Al final equivocar-se no és el més important, perquè pots pintar per sobre i mai sol passar res. El que sí que hem de tenir molt clar és la base, anar amb el dibuix clar i preparat.

- Als vostres Instagrams veiem personatges fantàstics que molts cops comparteixen espai amb animals o infants. Són els vostres dibuixos preferits?
Ferran Orta: No tenim cap preferència concreta, però una característica de les nostres obres és que són surrealistes i màgiques, així com amables a primera vista. Tot això ens permet aglutinar un ventall de públic més ampli.

 

  • imatge de control 1per1

Una de les creacions de Henry Knight i Ferran Orta on es mostren animals surrealistes.​
- El setembre del 2019 vau realitzar un mural més realista dedicat a Neus Català.
Henry Knight: Va ser un encàrrec que vam realitzar de forma altruista per a un col·lectiu de Flix amb el qual simpatitzem. Altrament, vam decidir signar com a Henry i Ferran a més de com 'A la sombra', ja que no era el que solem fer habitualment i, tot i que va tenir una gran acceptació, representava un estil més combatiu i personal del que solem fer quan anem a duet.

- Quina és la part del procés creatiu que us fa sentir més còmodes?
Henry Knight: Ens agrada molt treballar la línia. Al final som dibuixants i tenim aquesta necessitat, és una cosa innata de la forma de treballar. Sabem que no som grans pintors, per això les mancances que tenim en un camp les intentem suplir amb l'altre.

- Com uniu els dos estils per conformar un dibuix més o menys uniforme?
Henry Knight: Cada un té el seu llenguatge pictòric, però al final els dos som gent de poble i hem crescut pintant sols i, quan això passa, surt un estil molt pur i particular. Al moment de crear una obra conjunta, tot i que algunes coses es pot identificar qui les ha dibuixat, es crea un llenguatge comú que és el de 'A la sombra', que a l'hora va evolucionant d'una manera natural.
Ferran Orta: Si mires tots els nostres murals veuràs que hi ha una essència que és sempre la mateixa, però encara seguim experimentant i cada creació és un món diferent.

- Ferran, individualment també has fet àlbums il·lustrats per a infants.
Ferran Orta: N'he fet tres en total, dos per encàrrec i un com a projecte personal. La part del llibre com a objecte i vehicle per explicar històries és una de les que més m'agrada de l'ofici, tot i que no és una feina ben pagada, per això s'ha d'anar compaginant.

- Henry tu ets tatuador. Són disciplines molt diferents que al final segueixen un mateix camí. Què té cada una d'especial?
Henry Knight: He sigut dissenyador gràfic durant uns quants anys, però no tenia un gran volum de feina i em sentia com a executor de les idees dels clients, quan el que volia jo era dibuixar. Així que amb la idea que volia estar més lligat als meus dibuixos, i gràcies a l'empenta dels amics amb els quals vaig començar amb l'art mural, vaig fer el pas definitiu cap als tatuatges. Ara passo molt més temps dibuixant, però és una professió més i estic aprenent molt sobre els diferents estils, com funciona la pell, les agulles...

- Com compagineu les vostres feines?
Ferran Orta: Quan tenim un encàrrec o ens conviden a un festival per nosaltres són com unes petites vacances. De la mateixa manera, no dibuixem només quan ens criden d'algun lloc, perquè podríem passar-mos mesos sense pintar, sinó que com Ascó té moltes parets lliures, al final, acabem anant a pintar per deformació professional.

 

Ferran Orta i Henry Knight pintant un mural.
- Quin va ser el vostre primer mural?
Henry Knight: Com 'A la sombra' el primer mural va ser a Ascó, l'agost del 2018. Un cop a l'any es fa un festival de street art i vam participar amb un dibuix d'una vaca, un petit guinyo a un amic nostre.
Ferran Orta: Vam començar dibuixant a mitges, passant-nos els esbossos: tu dibuixes una cosa, jo l'altra per sobre... Va ser un moment d'experimentació tècnica, però per sort els nostres dibuixos en parella sempre han sorgit d'una forma orgànica i poc premeditada.

- Teniu algun nou mural pensat per pintar o encàrrec per realitzar?
Ferran Orta: Ara estem treballant en el dibuix a gran format que farem per al MAR-MUR, un certamen del barri del Serrallo de Tarragona en el qual vam ser els més votats.
Henry Knight: I també estem projectant una botiga en línia per anar més enllà i poder seguir creant fins i tot des de casa, per això aquest cop ens volem centrar en treballs d'estudi que puguem anar compaginant amb les altres feines.

Més informació: 

Instagram A la sombra crew

A

També et pot interessar