Gambardella

Foto: 

Cedida
Gambardella actuarà a les Nits de Tyrika

Els 5 secrets de Les Nits de Tyrika

El festival, d’entrada lliure i gratuïta, se celebrarà els dies 29 i 30 de setembre als peus del parc arqueològic de la Moleta del Remei d’Alcanar
Surtdecasa
,
21/09/2023
Arts
Les Nits de Tyrika, que tindrà lloc a Alcanar, és una proposta de festival que pretén fusionar l’experiència artística contemporània amb la cultura immaterial i ancestral del jaciment arqueològic de la Moleta del Remei i en el paisatge d’Alcanar, en general. L’edició d’aquest 2023, la tercera del festival, tindrà lloc el divendres 29 i el dissabte 30 de setembre amb entrada lliure i gratuïta.

1. D'un dia a dos dies de durada
El primer canvi important és el fet que passa d’un a dos dies de durada. El director Àlex Espuny ha explicat que "la bona acollida de les dos passades edicions ens ha animat a allargar un dia més el festival, fet que ens permet ampliar l’oferta de propostes en horari diürn i atraure un públic més familiar, local i variat, més enllà del públic alternatiu que congreguem actualment. Igual que fa 2600 anys, dos mons tan diferents com l’Iber i el Fenici es van trobar en aquestes costes d’Alcanar i es van entendre molt bé, Les Nits de Tyrika són lloc d’encontre i fusió de públic tan heterogeni com aquell acostumat a assistir a concerts i esdeveniments culturals d'avantguarda i aquell més del món arqueològic, museístic i acadèmic".

2. Descoberta d'un espai patrimonial únic
La Moleta del Remei està situada en un petit puig a la vessant sud de la Serra del Montsià. El poblat era un enclavament costaner estratègic d'intercanvi comercial entre el riu Ebre i la Mediterrània. Allà hi trobem testimonis i herències úniques de la primera edat del ferro, cultura ibera ilercavona i influència fenícia. A més, el festival té en compte el paisatge local, amb el parc d’oliveres mil·lenàries al peu del Jaciment i al costat de l’Ermita del Remei. Segons els organitzadors, els jaciments arqueològics ibers d’Alcanar són dels millors patrimonis del període comprès entre el final de l’Edat de bronze i l’Edat del ferro. En l’edició d’enguany, com a novetat, s'ha pensat en l’habilitació de dos zones de descans: una zona gastronòmica amb servei de foodtrucks i una zona chill-out.

  • imatge de control 1per1

3. Novetats artístiques vinculades al patrimoni local
Enguany s’ha innovat en l’apartat artístic i s’han creat dos espais nous: ReIBERar’T” on 12 artistes de les arts plàstiques seran convidats a reinterpretar un element trobat als jaciments arqueològics d’Alcanar. Aquest primer any serà el corn marí, logotip i emblema del festival, que l’any 2001 es va trobar al jaciment canareu i que amb més de 2.600 anys d’antiguitat és considerat l’instrument musical més antic de la península Ibèrica. En l’altre nou espai, dedicat a l’escultura i instal·lació sonora, l’artista convidat enguany és Vicent Matamoros Anglès, professor de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, especialista en escultura i investigació en el camp de l'Art sonor i l’arqueologia sonora. Matamoros reinterpretarà un dels telers que es van trobar al Jaciment de La Moleta i del Sant Jaume. En aquest cas, convertirà els pesos del teler en un xilòfon musical que serà tocat per dos músics percussionistes i per tot aquell públic que desitge experimentar.

 

Els madrilenys Mohama Saz | Foto: Cedida
4. Primera improvisació
Seguint en l’apartat artístic, en aquesta edició es farà la primera FreeImproJam Tyrika, un encontre de músics especialitzats en la improvisació (Free impro). Així, músics del País Valencià i de Catalunya improvisaran tots junts en una “jam session” inspirada en un tema proposat per l’organització. Aquest any la proposta és: “Les sensacions quan, per primera vegada, els Ibers van tastar el vi que portaven els fenicis”. Aquesta FreeImproJam Tyrika estarà coordinada i comissariada per Jorge Martorell (director de l’Escola de Música de l’Agrupació Canareva i saxofonista). Lligat amb aquesta proposta, que vol recordar la importància del comerç del vi entre Fenicis i Ibers, s’ha previst un tast de vins de la DO Terra Alta el divendres a l’acte d’inauguració.

5. Actuacions innovadores
El plat fort del festival continuen sent les actuacions innovadores que fusionen contemporaneïtat i avantguarda amb la cultura protohistòricacanareva. Enguany 47 artistes posaran en escena 18 espectacles. Entre els artistes que comparteixen cartell aquest 2023 s’hi troben: MRT, UNAM, Gambardella, Fotocopia, Polifeme, Mecánica Clásica, Fuck Noise i els madrilenys Mohama Saz. Així com les Djs SabineFireFly, Juanita Ramirez, Choche Machine, Laura Victoria & Matilda i Miss_Tra.

Més informació: 

A

També et pot interessar