Tyrika

Foto: 

Cedida
Les Nits de Tyrika

Els secrets més ben guardats del festival Tyrika

Alcanar tornarà a viatjar als orígens de la seua història ibèrica durant el cap de setmana del 30 de setembre al 2 d’octubre
Surtdecasa
,
26/09/2022
Entorn
Després d’una aturada de dos anys a causa de la pandèmia, Alcanar tornarà a viatjar als orígens de la seua història ibèrica durant el cap de setmana del 30 de setembre al 2 d’octubre. Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar, es desenvoluparà principalment a l’entorn de l’Ermita del Remei i el Parc Arqueològic de la Moleta del Remei i es complementarà amb una taverna ibèrica. Hi gaudirem de xerrades, tallers didàctics, visites guiades i teatralitzades i espectacles de recreació històrica que ens permetran reviure la nostra història i entendre com vivien els nostres avantpassats. Tyrika està organitzat i finançat per l’Ajuntament d’Alcanar, amb el suport de l’Associació de Mestresses de Casa d’Alcanar i la col·laboració d'entitats del municipi, i s’emmarca en les activitats del 22è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya. Us hem destacat allò que no us podeu perdre!

1. Les Nits de Tyrika
Un dels plats forts del cap de setmana són Les Nits de Tyrika. El divendres 30 de setembre arranca a la Moleta del Remei d’Alcanar un festival que fusiona música electrònica i d’avanguarda amb la cultura ibèrica amb la implicació dels artistes de primer nivell que han desenvolupat actuacions exclusives per a l’esdeveniment. Martí Guillem i Avelino Saavedra, Juanita Ramírez i Paupi, Gambardella, Versonautas, Balfa i Flakoners, Pandemian i Cró! són les artistes convidades a inspirar-se en el món iber, per així poder crear un concert exclusiu basat en la cultura de la primera edat del ferro, la seva llengua, la seva manera de viure, els seus rituals i cerimònies, etc. reinterpretada d'una forma oberta, contemporània i sense límits. Les Nits de Tyrika és un festival gratuït i tindrà lloc al conjunt d’oliveres mil·lenàries de l’Ermita del Remei, a la falda de La Moleta, a partir de les 20:00h, i a la plaça del Mirador d’Alcanar amb els concerts de clausura a partir de les 00:00h. Està organitzat per l’Ajuntament d’Alcanar, dirigit per Àlex Espuny i la gent de LoPerkal i comissariat per Lokomotoraful.
> Més informació

2. Visita teatralitzada 'Adeu, Bekoiltun!'
Una de les millors maneres de poder-se traslladar a l'època iber és a través de la recreació històrica i les reproduccions de les escenes de la vida quotidiana. Aquesta visita està basada en un plom escrit aparegut al jaciment de la Moleta del Remei que ens ajuda a estirar del fil de la història. Aquesta visita teatralitzada està organitzada per Aur-Art i el grup de teatre local Gresol, dues entitats que, a través del lleure i l'experimentació, volen apropar a totes i tots la cultura, la història i el patrimoni de la nostra terra.
> Diumenge 2 d'octubre, a les 11:30h

3. Col·loqui per saber les darreres novetats de l'excavació
Amb el títol 'Cada cop més a prop de Tyrika' es podran descobrir els darrers resultats dels treballs d’excavació a Sant Jaume d’Alcanar. El doctor David Garcia i Rubert, arqueòleg director de les excavacions al jaciment de Sant Jaume d’Alcanar, explicarà com les investigacions han permès la recuperació de la història més remota i un coneixement elevat d’allò que va succerir en aquestes terres situades al curs baix del riu Sénia, ara fa aproximadament 2600 anys, durant el període de la primera edat del ferro (650-550 aC). A dia d’avui, Sant Jaume-Mas d’en Serrà és un dels jaciments més importants de Catalunya i s’ha convertit en un referent per poder entendre millor el període comprés entre el fenal de l’edat del bronze i la primera edat del ferro.
> Dissabte 1 d'octubre, a les 18:00h

 

Vista aèria de la Moleta del Remei | Foto: Cedida
4. Tallers per entendre la vida quotidiana
Durant tot el cap de setmana, la programació destaca pels múltiples tallers que tindran lloc tant dissabte com diumenge. Tallers d'escriptura ibèrica, demostració del foc per percussió i fricció, taller de fer cordell amb fibres vegetals, taller de polir, gravar i foradar, taller d'alimentació i pa, taller de ceràmica sense torn o demostració de cocció de ceràmica en una foguera... Tot per poder comprendre a través de la pràctica com era l'estil de vida dels avantpassats que van viure en aquestes terres.

5. Passejant amb els habitants de Tyrika
Qui eren els habitants de l'antiga Tyrika? Tant dissabte com diumenge, podrem gaudir d'aquesta animació de carrer amb les persones vestides de l'època. Hi trobarem personatges inspirats en la cultura ibera i podrem gaudir de la vestimenta, els codis socials, la gastronomia i les relacions familiars i polítiques dels ciutadans d'aquell període històric.

Més informació: 

A

També et pot interessar