Bous

Foto: 

Cedida
Fotograma 'L'illa dels bous'

Guille Barberà: "Volia tractar el conflicte dels bous des del punt de vista de les dones"

El realitzador signa el documental 'L'illa dels bous' que es va poder veure per TV3
Anna Zaera
,
06/07/2020
Arts
L’illa de Vinallop, una illa de poques hectàrees enmig del riu Ebre, desconeguda fins i tot per molts habitants del territori on s'ubica, les Terres de l'Ebre, acull des de fa gairebé tres dècades una colònia salvatge de bous i vaques, l’única d’aquestes característiques a tot Catalunya. Per aquest motiu, l'illa, on des de temps antics hi viuen aquests animals, es coneix popularment amb el nom de l’"illa dels bous". Després d'uns quants anys de sequera i falta d’aliments, van aparèixer alguns bous morts a l'illa. La notícia va saltar als mitjans de comunicació i la societat civil es va mobilitzar. Amb aquest pretext, el realitzador Guillermo Barberà, de la productora Filmsnòmades, va decidir emprendre un projecte que ja havia començat el seu company i soci, Santi Valldepérez. "Em va dir si volia dirigir aquest documental i li vaig dir que sí però amb el meu enfocament", assegura.

Aquest enfocament el va trobar en la mirada de les dones, un punt de vista encara inèdit en el documentalisme sobre bous, tot i que des de la mateixa productora ja havien abordat la tradició taurina tant en peces documentals com de ficció. "A mesura que vaig anar coneixent tota la història, vaig veure que les capitanes de l'equip taurí i les capitanes de l'equip antitaurí eren dones, llavors em va sorgir la idea de parlar del conflicte taurí a través de les dones", afirma Barberà, autor també de la comèdia 'Au però au', una etnografia del territori en clau d'humor, que també aborda l'afició pels bous. "Sempre que s'havia tractat aquest tema havia estat a través d'homes i a través d'una visió molt masculina", afirma.

 

  • imatge de control 1per1

Guille Barberà

"Davant de mi s'obria tot un món que no coneixia, que són els antitaurins. En aquest nou enfocament, de veure la festa taurina a través dels ulls de quatre dones, em va semblar interessant, perquè era una mirada que no estava documentada, ni observada", relata. "La festa taurina és una festa masclista en el seu origen. Està creada perquè els homes mostrin la seva virilitat. I clar, que les dones mostrin també la seva virilitat és una cosa, com a mínim, xocant, però tant vàlida com que ho mostrin els homes", assegura.

En els dos extrems estan l'associació animalista Plataforma Alternativa a la Festa Taurina Terres de l'Ebre (AFTTE), a la qual pertanyen les germanes bessones Capafons. I de l'altra, un grup d'emboladores d'Amposta. Voluntaris de tots dos grups, a banda i banda del riu, han estat alimentant la colònia de bous i vetllant pel seu benestar.

Un debat en un programa de televisió local confronta les germanes Capafons amb el grup d'emboladores. Se les qüestiona per diversos temes que giren al voltant de l'univers taurí. Aquest debat actua com a eix narratiu d'aquest documental, on les voluntàries i el seu dia a dia s'acaben convertint en les protagonistes de la narració. 

L'illa dels bous, com a taula de joc entre les dues parts
"En realitat l'illa és una excusa", diu Barberà. "Actua no com a camp de batalla, sinó com a taula de joc, perquè les dues parts entren cadascun per una banda de riu a portar menjar als bous", assegura. "Em va semblar molt bonic que taurines i antitaurines s'unissin en la mateixa activitat d'alimentar els bous". "L'únic personatge masculí és Paco, que porta el pes narratiu del tot el que passa a l'illa, i els personatges taurins com antitaurins van entrant a l'illa i interactuen amb ell", assegura.

L'illa dels bous analitza tots els elements de la controvèrsia, que es barregen en un període emmarcat per les festes locals i la incertesa del que passarà amb el ramat. Sobretot des que a principis del 2019 la Generalitat de Catalunya va decidir contractar un ramader de la zona perquè s'encarregués de la gestió de l'illa.

El documental s’estrenarà al Sense Ficció de TV3 el dimarts 7 de juliol a les 22:05h. 'L’illa dels bous' és una producció associada, produïda per Films Nòmades per a TV3.

Més informació: 

A

També et pot interessar