L'imaginari popular reflexat en una mostra de retrats de familia al Pinell de Brai

L'exposició mostra una vuitantena de fotografies de famílies del municipi des de 1898 fins als nostres dies
Surtdecasa Ebre
,
27/08/2013
Arts

"Poc es podien imaginar els nostres avis i rebesavis després de tants anys, que aquí i ara els podríem recordar i aquestes imatges ens servirien per parlar de la història recent del poble", diu Antònia Serres, la impulsora de la mostra 'Un segle de retrats en família', que des del 8 fins al 12 d'agost es podrà veure al Pinell de Brai, coincidint amb les Festes Majors en honor a Sant Llorenç.

Les fotografies de família són un document imprescindible per conéixer el nostre passat, tant pel que fa a l'estètica de l'època - quines robes, complements i sabates s'usaven- com per descobrir quins eren els rols en el sí de la familia, quin lloc ocupava cadascú, o les semblances entre els membres.

  • imatge de control 1per1

"En aquella època, la majoria de la gent no es feia fotos", explica Serres. "Alguns aprofitaven casaments, comunions o altres celebracions per fer-se una foto que després emmarcaven i penjaven al menjador de casa", diu, de la mateixa manera que ho fariem avui dia, per reivindicar la nostra pertenença a una familia i, al cap i a la fi, la nostra identitat.

Amb aquesta intenció, però ampliada a tot un poble, l’Associació Cultural ‘Pi del Broi’ oferirà prop d’una vuitantena de fotografies de famílies del municipi des del 1898 fins als nostres dies. Les imatges, distribuïdes en onze plafons i recopilades després d’un procés de recerca de cinc mesos porta a porta, permetran fer un recorregut per totes les dècades del s.XX de la localitat de la Terra Alta.

D’aquesta manera, s’hi mostrarà, sobretot, l’evolució de la vestimenta al llarg de més de cent anys d’història, com ara, en les dones, el pas de les faldetes, el saco, el cosset, els mantons, els davantals, els mocadors al cap o les calces a la indumentària moderna; I en els homes, el pas de la camisa, la brusa, el jac, el gipó, les calcilles, la faixa, la barretina o les espardenyes a la roba actual.

“Les diferències en el vestir que existien entre les classes socials, treballadores i benestants, els pentinats que es duien o el nombre de fills que es tenia ens diuen moltes coses del passat”, explica Serres.

Fins als anys quaranta dels segle passat, les diferències socials i econòmiques es manifestaven en molts aspectes de la vida diària, entre els quals estava la manera de vestir. "Portar sabates en lloc d'espardenyes, l’elegància dels vestits, la forma del pentinat o la modernitat es manifestava en les classes benestants o en els que vivien fora", explica. "És el cas de la meua família que es van fer una foto a França i quan van tornar, l’àvia no es va tornar a posar l’abric que portava al retrat, perquè era massa elegant per dur-lo al poble".

 

  • imatge de control 1per1

*L'exposició es pot visitar al Centre Polivalent de 12h a 14h pel matí i de 18h a 20h per la tarda.

  

A

També et pot interessar