'Luces rojas', la fina línia que separa la raó de la desraó

La màgia i la ciència es peguen cops en un combat terrible
Surtdecasa Ebre
,
13/04/2012
Arts
Senyores i senyors, s'encenen els llums i apareix un home caminant dalt de l'escenari, un home molt segur que assegura tenir poders. La gent es deixa fascinar per tant magnes paraules. No només assegura tenir poders, sinó que comença a desplegar-los. Parla amb els morts, s'alça a volar i cura malalties, en directe!
 
Us ho creieu? El físic Tom Buckley (Cillian Murphy) i la doctora Margaret Matheson (Sigourney Weaver) tampoc. Aquest duo de científics són els encarregats de recórrer Estats Units per desmuntar el trucs d'aquells qui asseguren tenir poders paranormals. La seua vehemència és directament proporcional a la seua efectivitat a l'hora de detectar elements sospitosos, elements que ells anomenen llums vermelles.
 
Al més pur estil House, Margaret va desmuntant amb una facilitat sorprenent qualsevol indici d'efecte paranormal. Només una petita complicació Simon Silver (Robert De Niro), el més bo dels mentalistes, l'únic que sembla posar a prova a tota la comunitat científica. La versemblança dels poders de l'il·lustre Silver provocarà que tant la doctora Margaret com el seu pupil Tom es prenguin el repte de desmuntar la presumpta pantomima com un repte personal, arribant a arriscar fins i tot les seues vides.
 
Luces rojas és un film d'intriga amb una temàtica interessant, la de la lluita de la racionalitat contra la irracionalitat. Una lluita que, de vegades, es desenvolupa en el sí intern, quan apareixen els conflictes personals i floreixen els dubtes, quan tot allò que s'havia construït sembla desmuntar-se. Tot sembla racional, científic però un petit esdeveniment ens pot arribar a fer creure en bruixes, aquesta és la màgia dels films i sobretot és la màgia d'aquest.
 
El film ens anirà regalant llums vermelles perquè anem desmuntant l'entrellat tot permetent- nos posar en la pell d'un científic. Ens ho podrem arribar a prendre com quelcom personal, voldrem desmuntar el truc. Aneu amb compte, el cine està fet de múltiples trucs i, si els descobriu, veureu que la raó li donarà un cop de puny a la màgia i destorba el gaudi. Així es podrà triar entre posar-se a la pell d'aquells qui busquen il·lusions o d'aquells que busquen desemmascarar-les. Ambdues posicions tenen la seua part fosca.
 
Rodrigo Cortés s'aferra al món del cine oferint diàlegs àgils i mordaços, intriga de vegades sobrecarregada malgrat en termes generals mantingui un ritme notable i un muntatge exquisit. Un film que defensa d'una manera un tant estranya el dret a creure, que pretén mostrar que en tot allò racional habita alguna cosa d'irracionalitat malgrat els científics vulguin defensar el contrari. En definitiva, un film que sembla una cosa i n'acaba sent una de molt diferent, en tot lo bo i dolent que això comporta.
 
--
On la pots veure? Consulta la cartellera de Surtdecasa.cat (www.surtdecasa.cat/cartellera

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar