Exposició

Foto: 

Cedida
Exposició 'Montserrat Roig: cronista d’un temps i d’un país' a Corbera d'Ebre

Les 5 frases de Montserrat Roig com a cronista d'un temps

L’exposició es podrà visitar fins al 7 de maig al Centre d'Interpretació 115 dies de Corbera d'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
28/03/2017
Arts
La sala polivalent del Centre d'Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre ofereix l’exposició fotogràfica 'Montserrat Roig: cronista d’un temps i d’un país', produïda pel Memorial Democràtic, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Associació de Dones Periodistes. La mostra ofereix una mirada a la trajectòria de la periodista i escriptora en el 25è aniversari de la seva mort, en la qual destaca l’èmfasi en la seva tasca de recuperar la memòria dels republicans deportats als camps nazis.
Els textos són fragments de peces periodístiques i literàries de l’escriptora i periodista.

L’exposició es divideix en diferents parts: 'Infància i franquisme', 'Feminisme', 'Catalanisme popular', 'Compromís social', 'Compromís amb les esquerres', 'L’escriptora', 'La periodista', 'L’afició del teatre' i 'Denúncia dels horrors del nazisme'. La vintena de fotografies que s’hi poden veure són de Pilar Aymerich, de l’arxiu familiar Sempere Roig i del fons Montserrat Roig de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Els textos són fragments de peces periodístiques i literàries de l’escriptora i periodista. Durant la seva estada, l’exposició s’acompanyarà de dues accions complementàries: una xerrada sobre l’Holocaust a càrrec de l’historiador Ramon Espanyol (dissabte 8 d’abril), i la presentació de l’obra 'Montserrat Roig: ànima viva' a càrrec de la seva autora, Aina Torres (dissabte 6 de maig).

Recordem algunes de les cites de l'autora.

  • imatge de control 1per1

1. "La pàtria no és només la infantesa, però tampoc és la llengua. La pàtria és totes dues coses alhora. Si no podem recordar l'una i l'usar l'altra, ens falta l'alè"

2. "L'única droga que no et mata —encara que et faci emmalaltir—, l'únic efluvi que no et fa perdre els sentits ni et fa malbé el fetge, l'únic amor que no fa fàstic és la bona literatura"

3. "Tant la vida, com els llibres, com la ciutat on vaig néixer, s'han anat transformant en les meves pàtries. Primer t'ho trobes, després ho esculls"

4. "Les notícies als mitjans de comunicació acostumen a ser lliçons de coses per a l’ensinistrament de la barbàrie i el dolor"

5. "La humanitat encara no ha perdut el delit per a sentir-se narrada. Volem ser narrats, explicats, davant els altres, com a personatges"

  

Més informació: 

Per més informació sobre el Centre d'Interpretació 115 dies de Corbera d'Ebre, podeu visitar el web del COMEBE.

A

També et pot interessar