Els Ports. Natura i Art

Foto: 

Cedida

Els 5 imperdibles d'Els Ports. Natura i Art

El certamen d'intervencions als Ports d'Horta de Sant Joan se celebrarà el diumenge 7 de maig
Anna Zaera
,
26/04/2023
Arts
Organitzat per Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i l’Associació Cultural EPNiA, el projecte comissariat per l’artista Sergi Quiñonero proposa una passejada per la natura, de tres quilòmetres i de baixa dificultat. Enguany el projecte se celebrarà el diumenge 7 de maig, amb una caminada circular que partirà del Mas de la Franqueta d’Horta de Sant Joan i recorrerà un circuit tancat pels Ullals de Morago i la Cova de Picasso. Durant el recorregut, els visitants gaudiran d’una visita guiada per cinc instal·lacions d’art efímer amb un diàleg reflexiu entre l’art i la natura. Les obres estaran pensades per buscar la complicitat del públic, promoure la interacció i donar a conèixer l’entorn a través de la singular mirada de cadascun dels autors. "Cada any, intentem fer itineraris diferents, que s'adaptin als requeriments de ruta que necessitem" assegura Quiñonero. "Té poc més de tres quilòmetres i és de dificultat baixa, el que no vol dir que vagis a passejar per les Rambles" diu l'impulsor de la iniciativa. "Caminar, cansar-te i viure la natura, formen part també del projecte. Una mica d'esforç sempre s'ha de fer" afirma, explicant que entre obra i obra, és necessari un moment de transició, tot caminant, on es pugui reflexionar. "Són obres plantejades com a site específic, i incorporen l'espai com a part de la proposta" apunta.

Paral·lelament a la ruta, els dies 15 i 16 de maig també s’organitzaran activitats educatives amb les escoles del territori: Escola Montsagre (Horta de Sant Joan). ZER Terra Alta-Algars: Escola la Gessera (Caseres), Escola Mare de Déu de la Fontcalda (Prat de Comte) i Escola La Miranda (Arnes). Els Ports. Natura i Art és un projecte que treballa per promure el respecte i la conservació del medi natural en un moment històric crucial, tant pel que fa al qüestionament del model de creixement econòmic, com per la greu crisi ambiental derivada de l’escalfament global i el canvi climàtic.

1. Sílvia Franzher + Ohlalana! (La Ràpita i Vall-de-roures)
"Portar a la Sílvia ha estat gairebé una provocació" assegura Quiñonero, referint-se a que el seu perfil és del tot especial, ja que actualment està desvinculada dels circuits de l'art contemporani. Sílvia Franzher coneix molt els aspectes tècnics vinculats amb l'art. La podríem situar, segons apunta l'organitzador, en l'àmbit de les arts i els oficis, fet que li aporta molt d'interès en la vessant més pedagògica. En aquest cas, proposaran un obra multidisciplinària que reflexionarà sobre el procés d'elaboració de la llana, amb la confecció en directe d’una obra feta amb aquest material.

  • imatge de control 1per1

2. Jordi Llort-Figuerola (Tarragona)
Jordi Llort el situem com un artista que treballa l'art ambiental, tot i que no treballa amb elements naturals, sinó amb deixalles. Fa una labor important de conscienciació i ja ha participat en altres edicions, concretament en l'edició de Paüls. En aquest cas, presentarà l’obra 'Túnel del temps', una instal·lació participativa que plantejarà una catarsi col·lectiva per retrocedir tres milions d’anys.

 


3. Íria Rodon (Valls)
És la més jove del grup, situada a Valls, i destaca per un treball molt conceptual, a partir de la performance. Arriba al Parc Natural del Port amb Espai Escrit, una instal·lació que posa el focus en la relació que el subjecte manté amb l’entorn natural.

4. Carles Mamano (Barcelona)
Aquest arquitecte plantejarà un joc visual a partir de les lletres inicials de les paraules que formen el nom del projecte Ports, Natura i Art. La instal·lació inclou un llibre d’artista. Són els llibremes (llibre i poema) que són lllibres objecte amb una confecció tècnica molt interessant. En aquest cas, confeccionarà un llibrema a partir de l'experiència en aquesta edició.

5. Asunción + Guasch (Barcelona)
Una parella que porta molts anys treballant en el món de la performance i els happenings. Són esdeveniments molt participatius i molt potents. El binomi d’artistes visuals format per Josep Asunción i Gemma Guasch oferirà un happening plantejat com una experiència sensorial i meditativa de comunió amb la natura.

Més informació: 

Web Lo Pati

A

També et pot interessar