~.Soinusain.~

Foto: 

Cedida

‘~.Soinusain.~’ o com deixar-se portar pels sentits més primigenis

L’artista Yolanda Uriz porta la seva experiència immersiva al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili
Judit Monclús
,
08/11/2023
Arts
‘~.Soinusain.~’ juga amb la combinació de les paraules ‘so’ i ‘olor’ en euskera. És un nom senzill, però directe per a una instal·lació artística immersiva que vol potenciar aquests dos sentits per despertar consciències. L’obra és de l’artista Yolanda Uriz (Pamplona, 1982) i del 8 de novembre a l’1 de desembre es podrà visitar al vestíbul del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tortosa.

Tres hexàgons pengen del sostre del vestíbul del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili. Tres microespais on la vista deixa de perdre la seva funció i que conviden a introduir-hi el cos perquè hi puguin fluir els altres sentits, especialment, l’oïda i l’olfacte. Es tracta de l’experiència immersiva '~.Soinusain.~', en què l’artista Yolanda Uriz explora, una vegada més, aquells fenòmens que es poden percebre des de punts de vista molt subjectius i de manera abstracta.

“Sempre m’ha interessat molt el tema sensorial i com, socialment, cada vegada fem servir més els sentits de la vista i de l’oïda, ja que en les nostres noves vides digitals, la comunicació és, bàsicament, audiovisual. Deixem de banda l’olfacte, el gust i el tacte, uns sentits potser considerats menors, però que també podríem anomenar sentits de proximitat”, reflexiona Uriz. Amb ~.Soinusain.~ vol demostrar que, en deixar-los de banda, canviem de direcció i cada vegada restem més aïllats. “Veig com ens endinsem, cada cop més, en aquesta societat digital d’aïllament i d’atròfia sensorial”.

  • imatge de control 1per1

Per això, la instal·lació fon a negre l’experiència visual del visitant i combina olors i sons d’una manera molt premeditada. “La perfumeria tradicional fa servir una nomenclatura d’acords, de la mateixa manera que ho fa la música. En el cas de les olors, parla de notes greus, notes mitges i notes agudes. I no és res nou, això s’ha fet servir de manera tradicional. És a dir, parla de notes olfactives, com si fossin notes musicals, i parla d’acords olfactius. Descobrir-ho va fer que quedés fascinada per la manera com aquests dos mitjans expressius funcionen d’una manera molt similar”, relata Uriz.

Així, de la combinació d’olfacte i oïda, neix '~.Soinusain.~'. A l’interior dels tres cubs hexagonals que pengen del sostre, el visitant escolta sons abstractes mentre percep una olor particular. Alhora, el terra que trepitja està recobert de sal, fet que provoca que augmenti la seva atenció en la manera de caminar i en la de submergir-se en un entorn irreal. La instal·lació convida a experimentar de manera sinestèsica diferents qualitats abstractes de significat obert, tres composicions sonores i olfactives en un espai íntim i personal.

“Tot el que he fet servir són sons greus de freqüències greus i també olors amb molècules grans, que són les que denominem notes base. En el cas d’una planta, aquestes notes vindrien de l’arrel, de la mateixa manera que les mitjanes ho farien del tronc i les fulles, i les més agudes vindrien dels fruits. Volia experimentar com seria viure en un entorn en què només hi ha estímuls aguts o només greus, i descobrir com, també emocionalment, ens canvia la percepció de les coses”, explica Uriz.

L’artista assegura que la seva inspiració artística sempre ha vingut donada per la ciència. “A nivell sensorial, en realitat, l’interès em ve de temes més antropològics. És a dir, de com aquesta ciència ha dividit els cinc sentits tradicionals en majors i menors, i com aquesta diferència tenia certes connotacions que feien que els majors s’assimilessin a allò més masculí, objectiu, net i equilibrat, mentre que els menors - l’olfacte, el gust i el tacte -, estaven relacionats més amb tot allò que era subjectiu, emocional, femení, més brut, més de classes baixes. A mi, aquesta diferència, m’enervava una mica, cosa que va fer que volgués incloure en les meves creacions tots aquests sentits, però amb un punt més d’equilibri”, reconeix.

L’experiència immersiva '~.Soinusain.~' es podrà visitar al vestíbul del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa entre el 8 de novembre i l’1 de desembre, de dilluns a divendres, de 8 a 21h.

Més informació: 

A

També et pot interessar