,
07/11/2011
Coses de la vida

Bicicleta, bicicló, sec o rapitenc... lo vermut a les Terres de l'Ebre

Si haguéssem d'avaluar l'arrelament d’una beguda a un territori en funció dels noms que rep, a les Terres de l’Ebre podríem dir que el vermut està molt arrelat. A Benifallet li diuen sec; al Pinell de Brai, bicicleta o bicicló, depenent de si se servix amb copa o amb got de tub; i a la Ràpita (i a tot arreu), rapitenc.

Jo ja fa temps que li estic agafant el gust a fer el vermut. Això no vol dir únicament prendre alguna cosa abans de dinar, no val prendre's una cervesa i unes pataques. Fer el vermut és quedar amb els amics abans de dinar i beure's un vermut – amb sifó o no – acompanyat d'un variadet de musclos, catxels i unes olivetes. Un autèntic plaer!

A més, penso que el vermut és una de les poques coses que no poden fer-se a casa, sota cap concepte. Si no és per raons de força major, ha de fer-se a un bar que conserve un aire d'antiga taverna o de bodega, al mercat, a una terrassa...

Però darrerament, aquest plaer es veu pertorbat per una qüestió que em té intrigat. No aconsegueixo que ningú m'explique per què a les Terres de l'Ebre li diem rapitenc al vermut. Les darreres setmanes ho he preguntat a tothom (i quan dic tothom vull dir molta gent, en tinc testimonis) però no me n'he sortit. La gent de la Ràpita (sense Sant i sense Carlos), amb qui he parlat, només sap dir-me que els agrada molt beure'n, també m'han aconsellat alguna taverna, però res més... i als bars on vaig tampoc no m'ho saben dir.

He descobert altres coses, com que la Fatarella és el poble on més litres de vermut per habitant es beuen (segons fonts gandesanes corroborades per aborígens de la Fatarella) o els secrets i orígens del vermut, a través d'una enòloga del Priorat. Però continuo sense saber per què li diem rapitenc...

De ben segur que trobaríem moltes altres maneres d'anomenar aquest vi aromatitzat amb donzell, que durant segles ha servit d'aperitiu i que, com totes les coses bones, ara torna. Seria una llàstima perdre esta riquesa lingüística que tenim al territori, vos proposo que m'ajudeu a fer una llista dels noms amb què anomenem al vermut i, ja que hi som, també podem compartir llocs on fer-lo. Què vos sembla, vos hi apunteu?

Properament aniré a la Ràpita, a vore si algú me'n sap dir alguna cosa!

Au, a la faena:

comença l'Operació Rapitenc!

A través del Twitter podeu participar al hashtag: #OperacióRapitenc

Foto: Taverna La Pica (Roquetes)

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mig dia de cabòries i l'altre mig comptant kWh, € o CO2 a la UPC. Visc les Terres de l'Ebre, resideixo a Ca la Feliu.

29/08/2018
L’albergínia i la carxofa són les reines de l'hort. Una a l'hivern i l'altra a l'estiu, quan la terra et crema els peus.
24/07/2018
Aquest curs ha estat duret - a molts nivells- però no patiu que no us atabalaré amb aquestes cabòries, de moment.
12/07/2018
La nova alcaldessa afirmava, fa només unes setmanes, que el Govern tindria altres maldecaps abans que el monument feixista que tenim clavat al mig de l'Ebre.
04/05/2018
Tinc un problema amb els cartells, papers, octavetes, enganxines... Ho guardo tot. Fa uns dies, mentre mirava de fer neteja, va aparèixer un cartell que em va retornar a una de les primaveres més intenses que recordo...
13/06/2017
L'Ajuntament de Tortosa torna a tenir un posicionament que el situa a la dreta de la dreta més rància i casposa.
20/03/2014
Envia'ns les teues propostes amb imatges, recomanacions, curiositats, preus (!)... entre els participants Surtdecasa sortejarà 3 vermuts per a dues persones.