,
31/03/2011
Coses de la vida

Els símbols de Franco.

Demà a les 19:30h, a la Biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà, s’inaugurarà l’exposició Símbols de Franco del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Ha estat una iniciativa de la Comissió per a la retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa i espero que serveixi per a reflexionar sobre què cal fer amb la gran quantitat de símbols franquistes que encara hi ha als carrers del nostre país, 35 anys després de la mort del dictador.

Gràcies al treball iniciat pel Casal Popular Panxampla - i continuat per la Comissió - a les Terres de l’Ebre, i especialment a Tortosa, s’ha reobert el debat sobre la presència d’aquests símbols. Em sap greu, però, que alguns polítics hagin estat absolutament refractaris a les argumentacions fetes per una part important de la societat civil ebrenca i catalana, i és realment una llàstima que la resposta hagi estat l’agressivitat i la demagògia, amb l’únic objectiu de desacreditar, en enlloc d’afrontar el debat intel·lectual d’una manera democràtica i serena.

Jo sóc dels que pensa que els símbols i monuments franquistes han de ser apartats de l’espai públic, s’han de museitzar i explicar, però descontextualitzats, cal eliminar el valor simbòlic per al que van ser construïts. I, la veritat és que després de reflexionar-hi i intentar escoltar els arguments contraris, em sembla que encara n’estic més convençut.

El manteniment del monument franquista més gran dels  Països Catalans al mig del riu Ebre no ha servit per a fer memòria històrica, només cal vore com molta gent jove del territori no és conscient del que va representar la dictadura franquista. O un altre exemple més clar, algú em pot explicar per què la portada de l’agenda del CEIP Cinta Curto de Tortosa és justament el monument franquista?

El manteniment d’aquest símbols serveix per a legitimar i continuar exaltant el règim que els va erigir, i cap govern o societat democràtica ho hauria d’acceptar. És moment de la valentia polítca i la responsabilitat, cal fer memòria històrica i reparar les víctimes de la dictadura, la presència prepotent dels símbols franquistes no ens pot continuar increpant impunement ni un dia més.

vore vídeo

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mig dia de cabòries i l'altre mig comptant kWh, € o CO2 a la UPC. Visc les Terres de l'Ebre, resideixo a Ca la Feliu.

29/08/2018
L’albergínia i la carxofa són les reines de l'hort. Una a l'hivern i l'altra a l'estiu, quan la terra et crema els peus.
24/07/2018
Aquest curs ha estat duret - a molts nivells- però no patiu que no us atabalaré amb aquestes cabòries, de moment.
12/07/2018
La nova alcaldessa afirmava, fa només unes setmanes, que el Govern tindria altres maldecaps abans que el monument feixista que tenim clavat al mig de l'Ebre.
04/05/2018
Tinc un problema amb els cartells, papers, octavetes, enganxines... Ho guardo tot. Fa uns dies, mentre mirava de fer neteja, va aparèixer un cartell que em va retornar a una de les primaveres més intenses que recordo...
13/06/2017
L'Ajuntament de Tortosa torna a tenir un posicionament que el situa a la dreta de la dreta més rància i casposa.
20/03/2014
Envia'ns les teues propostes amb imatges, recomanacions, curiositats, preus (!)... entre els participants Surtdecasa sortejarà 3 vermuts per a dues persones.